Materiał promocyjny

Kolorowe zupy Moniki Mrozowskiej

Aktorka i autorka kulinarnego bloga Monika Mrozowska poleca jesienią i zimą rozgrzewające, kolorowe zupy, które jada nawet na śniadanie. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała zupę z pieczonej papryki, z czarnej soczewicy z grzybami, zupę szpinakowa z serkiem philadelphia i bobem oraz „ Krupnik” z kaszą orkiszową i tofu. Skorzystajcie z jej prostych przepisów!

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Zupa z pieczonej papryki

Składniki:

4 czerwone papryki

1 średnia marchewka

1/4 selera

główka czosnku

mała gałązka rozmarynu

1 ostra czerwona papryka

2 łyżki koncentratu pomidorowego

4 łyżki oliwy z oliwek

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka ciecierzycy

natka pietruszki

Przygotowanie:

Paprykę w całości i główkę czosnku przekrojoną na pół pieczemy w piekarniku, aż papryka przypiecze się z dwóch stron, a czosnek stanie się miękki. W garnku na oliwie z oliwek podsmażamy mieszając od czasu do czasu startą na tarce marchewkę oraz startego selera, listki rozmarynu oraz poszatkowaną ostrą paprykę. Po ok. 7 minutach zalewamy wszystko wodą i dodajemy koncentrat. Upieczona paprykę obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych, czosnek wyciskamy. Paprykę i czosnek dodajemy do zupy i miksujemy. Na koniec wrzucamy ugotowaną ciecierzycę, solimy do smaku i posypujemy natką pietruszki.

Zupa z czarnej soczewicy z grzybami

Składniki:

1/2 szklanki czarnej soczewicy

2 średnie ziemniaki

1/4 średniego selera

1 duża cebula (najlepiej czosnkowa)

mała garść suszonych grzybów

2 ząbki czosnku

1/3 ostrej zielonej papryczki

100 ml słodkiej śmietanki 30 %

5 łyżek oliwy z oliwek

sól i pieprz do smaku

groszek ptysiowy

Przygotowanie:

Selera ścieramy na grubej tarce i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, odrobinę solimy i smażymy całość na średnim gazie mieszając od czasu do czasu aż cebula się zeszkli. Na koniec dosłownie na chwilę dorzucamy poszatkowany czosnek i poszatkowaną ostrą papryczkę, chwilę mieszamy i wszystko zalewamy 1,2 l wody. Dodajemy namoczoną soczewicę, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zmielone w młynku grzyby i całość gotujemy aż soczewica i ziemniaki będą miękkie. Na końcu dodajemy śmietankę, solimy i pieprzymy do smaku. Możemy zupę zmiksować, ale nie jest to konieczne. Podajemy z groszkiem ptysiowym.

Zupa szpinakowa z serkiem philadelphia i bobem

Składniki:

250 g szpinaku (może być mrożony, ale w liściach)

4 ząbki czosnku

2 pory (tylko jasne części)

1 pietruszka

1/4 selera

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

4 łyżki oliwy z oliwek

opakowanie śmietankowego serka 125 g

ok. 150 g bobu

3 łyżki masła

sól do smaku

Przygotowanie:

Drobno poszatkowany czosnek podsmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie z oliwek, następnie dorzucamy poszatkowane pory i startą na tarce pietruszkę oraz selera. Całość smażymy ok. 5-7 minut. Następnie dorzucamy szpinak, który chwilę dusimy i całość zalewamy 1,2 l wody. Gotujemy ok. 10 minut. W tym czasie w małej ilości osolonej wody z masłem gotujemy bób, gdy stanie się miękki ( po ok. 10 minutach) dodajemy go do zupy szpinakowej. Solimy do smaku, dodajemy gałkę muszkatołową, a na koniec śmietankowy serek.

"Krupnik" z kaszą orkiszową i tofu

Składniki:

1 średnia biała cebula

1 średnia marchewka

1 mała pietruszka

2 małe ziemniaki

ok. 100 g wędzonego tofu

4 łyżki masła klarowanego ghee

1/3 szklanki kaszy orkiszowej

2 liście laurowe

3 łyżki sosu sojowego jasnego

3 ziarenka ziela angielskiego

czarny pieprz do smaku

sól do smaku

kilka gałązek natki pietruszki

odrobina liści kolendry

3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Cebulę, marchewkę, pietruszkę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzane klarowane masło i smażymy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu ok. 5-7 minut. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, kaszę i zalewamy wszystko 1,2 l wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy całość na małym ogniu, aż ziemniaki i kasza się ugotują. Na patelni podsmażamy na oliwie z oliwek pokrojone w małą kostkę tofu. Pod koniec, gdy się przyrumieni, dolewamy sos, a następnie całość dorzucamy do zupy. Solimy i pieprzymy do smaku, a na talerzu posypujemy poszatkowaną natką pietruszki i kolendrą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości