Materiał promocyjny

Kolorowe śniadanie

W dzisiejszej kuchni Ania Starmach wraz z Michałem Pirógiem podsumowali akcję "Kolorowe smaki lata". Przygotowane przez nich potrawy łączą ze sobą wszystkie kolory. Wspólnie zaserwowali nam niezwykle kolorowe śniadanie.

Sałatka owocowa

Składniki:

2 pomarańcze

500 g truskawek

500 g borówek amerykańskich

500 g malin

4 kiwi

2 zielone jabłka

1 banan

1 grejpfrut

300 ml wody

4 łyżki cukru

Sok z 2 cytryn i 2 pomarańczy

Świeża mięta

Przyprawy Kamis:

Goździki

Cynamon mielony

Wanilia laska

Przygotowanie:

W garnku zagotuj wodę z cukrem, sokiem z cytryny i pomarańczy, wanilią i goździkami. Syrop ochłodź. Duże owoce pokrój na małe kawałki, a następnie wymieszaj z malinami, borówkami i połówkami truskawek w dużej misce. Polej je syropem, posyp cynamonem i udekoruj świeżą miętą.

Sos czekoladowy

Składniki:

300 ml śmietanki 36%

150 g gorzkiej czekolady

150 g mlecznej czekolady

Przygotowanie:

Czekoladę pokrój na małe kawałeczki i włóż do miski. Zalej je gorącą śmietanką, wymieszaj!

Sos toffi

Składniki:

100 g masła

300 g brązowego cukru

200 ml śmietanki 36%

Przygotowanie:

Na patelni roztop masło, dodaj cukier i poczekaj aż się skarmelizuje, zalej śmietanką i gotuj około 10 minut aż sos zgęstnieje

Sos truskawkowo-malinowy

Składniki:

150 g truskawek

150 g malin

4 łyżki cukru

Przygotowanie:

Owoce wymieszaj z cukrem i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Następnie sos zmiksuj, jeśli chcesz możesz go przelać przez sitko, w ten sposób pozbędziesz się małych pestek!

Gofry

Składniki:

150 g mąki

2 łyżki drobnego cukru

50 g stopionego masła

250 ml mleka 3,2 %

2 jajka

Przyprawy Kamis:

Przyprawa do Kawy i Deserów w młynku

Wanilia laska

Przygotowanie:

W misce zmiksuj mąkę, cukier, masło, stopniowo dodawaj mleko. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem. Ciasto nalewaj do mocno rozgrzanej gofrownicy i piecz na złoty kolor około 5 minut. Podawaj z dowolnymi składnikami: bitą śmietaną, Przyprawą do Kawy i Deserów, sosem toffi, czekoladowym, malinowym lub sałatką owocową!

Owoce w cieście

Składniki:

Owoce do wyboru:

4 jabłka

4 gruszki

1 ananas

250 g mąki

250 ml mleka

2 jajka

Przyprawy Kamis:

Sól morska w młynku

Wanilia laska

Cynamon mielony

Przygotowanie:

Owoce obierz ze skórki i pozbądź się środków, następnie pokrój na plasterki. W misce zmiksuj mąkę z mlekiem i jajkami, ziarenkami wanilii i odrobiną soli. Owoce maczaj w cieście i smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podawaj z sosem toffi, czekoladowym, cukrem pudrem, cynamonem lub bitą śmietaną.

Puszyste pancakes

Składniki:

300 g mąki

300 ml maślanki

60 g cukru pudru

60 g tłuszczu (oliwy lub roztopionego masła)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przyprawy Kamis:

Sól Morska w młynku

Wanilia laska

Przyprawa do Kawy i deserów

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (w tym ziarenka wanilii i szczypta soli) dokładnie wymieszaj za pomocą miksera lub blendera. Smaż na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Podawaj z sałatką owocową, sosami, bita śmietana, przyprawą do kawy i deserów lub syropem klonowym.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości