Materiał promocyjny

Kolorowe smaki lata - kolor różowy

Dzisiaj w naszej kuchni królował kolor różowy: krewetki z cytrusową sałatką, chłodnik ogórkowy z rzodkiewką, chłodnik melonowy z arbuzem i świeżą miętą, łososia z czerwonym winem i malinami oraz torciki bezowe z malinami i miętą.

Pikantne krewetki z cytrusową sałatką

SKŁADNIKI:

300 g dużych krewetek Tiger (mogą być mrożone)

2 grejpfruty

2 pomarańcze

Zielna sałata

Czerwona Salata

5 łyżek majonezu

Cytryna

Łyżeczka cukru trzcinowego

oliwa

PRZYPRAWY KAMIS

Chili Pieprz Cayenne

Pieprz Kolorowy w młynku

Sól Morska w młynku

Przygotowanie

Krewetki rozmroź, następnie wymieszaj w misce z oliwą i papryką solą i pieprzem, rozgrzej patelnie i smaż je prze około 2 minuty. Cytrusy wyfiletuj- czyli obierz w taki sposób aby uzyskać duże kawałki owoców bez skórki. Salatę, umyj, podrzyj na małe kawałki wymieszaj z oliwą, cytryną i skórką startą z pomarańczy. Majonez wymieszaj z cytryną, sola i odrobiną cukru, nałóż odrobinę na środek talerza, następnie połóż na nim odrobinę sałaty, naokoło ułóż 5/7 krewetek, kolejne kółko ułóż z owoców, skrop odrobiną oliwy.

Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką

SKŁADNIKI

1 litr jogurtu naturalnego

500 g ogórków

Natka koperku

Natka szczypiorku

Pęczek rzodkiewek

oliwa

PRZYPRAWY KAMIS

Sól Morska w Młynku

Pieprz Biały mielony

Koperek

Przygotowanie:

Ogórki zetrzyj na tarce, dodaj odrobinę soli i odstaw na 15 minut, aby puściły sok. Szczypiorek, koperek, drobno posiekaj, wymieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem. Ogórki odciśnij, przełóż do miski. Dodaj do nich zimny jogurt, świeżą zieleninę, koperek, wymieszaj, dopraw do smaku. Podawaj ze startą na tarce rzodkiewką i kilkoma kroplami oliwy.

Chłodnik melonowy z arbuzem i świeżą miętą

SKŁADNIKI

2 dojrzałe melony

ćwiartka arbuza

Pęczek świeżej mięty

Sok z limonki

Łyżka cukru trzcinowego

PZRYPRAWY KAMIS

Pieprz Kolorowy w młynku

Przygotowanie:

Melony przekrój na pół, pozbądź się pestek, za pomocą łyżki wydobądź miąższ. Włóż go do blendera i wymieszaj razem z cukrem, sokiem z limonki i odrobina pieprzu. Za pomocą okrągłej łyżeczki zrób kulki z arbuza. Chłodnik nalej do talerza wrzuć do niego arbuzowe kulki, udekoruj świeżą miętą.

Łosoś z czerwonym winem i malinami

SKŁADNIKI

Duży filet z łososia

4 duże szalotki

400 ml białego wina

400 g masła

2 łyżki śmietanki 36%

Cytryna

Świeża mięta

PRZYPRAWY KAMIS

Pieprz cytrynowy

Sól Morska w młynku

Rozmaryn

Przygotowanie:

Do rondla o szerokiej podstawie wsyp drobno pokrojone szalotki, wlej wino odparowuj do uzyskania 5-6 łyżek płynu. Zmniejsz ogień do minimum i pomału dodawaj kawałki zimnego masła, cały czas mieszając trzepaczką, dopraw do smaku, przelej przez sito, dodaj śmietankę.

Łososia pokrój na kształtne kawałki, posól, pieprz, skrop sokiem z cytryny, przysmaż od strony skóry na patelni (aby skórka była chrupiąca)a następnie włóż do piekarnika 180 stopni na około 15 minut. Podawaj z sosem, posypanym świeżymi malinami, udekoruj miętą.

Torciki bezowe z malinami i miętą

SKŁADNIKI:

10 białek

600 g cukru

500 ml śmietanki kremówki

2 koszyczki malin

3 łyżki drobnego cukru

Świeża mięta

PRZYPRAWY KAMIS

Przyprawa do kaw i deserów

Wanilia laska

Przygotowanie

Białka ubijaj powoli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier. Przełóż pianę do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej pergaminem formuj małe krążki. Piecz w piekarniku o temperaturze 110 stopni około 80/90 minut. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier wymieszany z wanilią. Bezy po upieczeniu ochłodź, następnie przekładaj śmietaną i owocami, udekoruj miętą i przyprawa do kaw i deserów!Kolorowe smaki lata - kolor różowy

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości