Przepisy kulinarne

Kolorowe smaki lata - kolor różowy

Dzisiaj w naszej kuchni królował kolor różowy: krewetki z cytrusową sałatką, chłodnik ogórkowy z rzodkiewką, chłodnik melonowy z arbuzem i świeżą miętą, łososia z czerwonym winem i malinami oraz torciki bezowe z malinami i miętą.

Pikantne krewetki z cytrusową sałatką

SKŁADNIKI:
300 g dużych krewetek Tiger (mogą być mrożone)
2 grejpfruty
2 pomarańcze
Zielna sałata
Czerwona Salata
5 łyżek majonezu
Cytryna
Łyżeczka cukru trzcinowego
oliwa
PRZYPRAWY KAMIS
Chili Pieprz Cayenne
Pieprz Kolorowy w młynku
Sól Morska w młynku

Przygotowanie
Krewetki rozmroź, następnie wymieszaj w misce z oliwą i papryką solą i pieprzem, rozgrzej patelnie i smaż je prze około 2 minuty. Cytrusy wyfiletuj- czyli obierz w taki sposób aby uzyskać duże kawałki owoców bez skórki. Salatę, umyj, podrzyj na małe kawałki wymieszaj z oliwą, cytryną i skórką startą z pomarańczy. Majonez wymieszaj z cytryną, sola i odrobiną cukru, nałóż odrobinę na środek talerza, następnie połóż na nim odrobinę sałaty, naokoło ułóż 5/7 krewetek, kolejne kółko ułóż z owoców, skrop odrobiną oliwy.

Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką

SKŁADNIKI
1 litr jogurtu naturalnego
500 g ogórków
Natka koperku
Natka szczypiorku
Pęczek rzodkiewek
oliwa
PRZYPRAWY KAMIS
Sól Morska w Młynku
Pieprz Biały mielony
Koperek

Przygotowanie:
Ogórki zetrzyj na tarce, dodaj odrobinę soli i odstaw na 15 minut, aby puściły sok. Szczypiorek, koperek, drobno posiekaj, wymieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem. Ogórki odciśnij, przełóż do miski. Dodaj do nich zimny jogurt, świeżą zieleninę, koperek, wymieszaj, dopraw do smaku. Podawaj ze startą na tarce rzodkiewką i kilkoma kroplami oliwy.

Chłodnik melonowy z arbuzem i świeżą miętą

SKŁADNIKI
2 dojrzałe melony
ćwiartka arbuza
Pęczek świeżej mięty
Sok z limonki
Łyżka cukru trzcinowego
PZRYPRAWY KAMIS
Pieprz Kolorowy w młynku

Przygotowanie:
Melony przekrój na pół, pozbądź się pestek, za pomocą łyżki wydobądź miąższ. Włóż go do blendera i wymieszaj razem z cukrem, sokiem z limonki i odrobina pieprzu. Za pomocą okrągłej łyżeczki zrób kulki z arbuza. Chłodnik nalej do talerza wrzuć do niego arbuzowe kulki, udekoruj świeżą miętą.

Łosoś z czerwonym winem i malinami

SKŁADNIKI
Duży filet z łososia
4 duże szalotki
400 ml białego wina
400 g masła
2 łyżki śmietanki 36%
Cytryna
Świeża mięta
PRZYPRAWY KAMIS
Pieprz cytrynowy
Sól Morska w młynku
Rozmaryn

Przygotowanie:
Do rondla o szerokiej podstawie wsyp drobno pokrojone szalotki, wlej wino odparowuj do uzyskania 5-6 łyżek płynu. Zmniejsz ogień do minimum i pomału dodawaj kawałki zimnego masła, cały czas mieszając trzepaczką, dopraw do smaku, przelej przez sito, dodaj śmietankę.

Łososia pokrój na kształtne kawałki, posól, pieprz, skrop sokiem z cytryny, przysmaż od strony skóry na patelni (aby skórka była chrupiąca)a następnie włóż do piekarnika 180 stopni na około 15 minut. Podawaj z sosem, posypanym świeżymi malinami, udekoruj miętą.

Torciki bezowe z malinami i miętą

SKŁADNIKI:
10 białek
600 g cukru
500 ml śmietanki kremówki
2 koszyczki malin
3 łyżki drobnego cukru
Świeża mięta
PRZYPRAWY KAMIS
Przyprawa do kaw i deserów
Wanilia laska

Przygotowanie
Białka ubijaj powoli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier. Przełóż pianę do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej pergaminem formuj małe krążki. Piecz w piekarniku o temperaturze 110 stopni około 80/90 minut. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier wymieszany z wanilią. Bezy po upieczeniu ochłodź, następnie przekładaj śmietaną i owocami, udekoruj miętą i przyprawa do kaw i deserów!Kolorowe smaki lata - kolor różowy

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
86
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0