Materiał promocyjny

Kolorowe smaki lata - kolor pomarańczowy

Dzisiaj w naszej kuchni królował kolor pomarańczowy. Anna Starmach przygotowała dla nas: sałatkę z pomarańczami, szaszłyki z mango, zupę marchewkowo-morelową, naleśniki "Suzette" i ciasto marchewkowe.

Sałatka z pomarańczami, awokado i herbatą mango

Składniki:

Opakowanie roszponki

1 awokado

2 pomarańcze

Owoc granatu

1 kiwi

Torebka herbaty z mango

Oliwa z oliwek

Cukier trzcinowy

melisa

Przyprawy Kamis:

Imbir Mielony

Sól Morska w Młynku

Cynamon Mielony

Ocet Winny Cytrynowy

Przygotowanie:

W niewielkiej ilości wrzątku zaparz herbatę, ostudź. Napar wymieszaj z oliwą z oliwek odrobiną octu winnego, cukrem, imbirem, cynamonem i solą. Pomarańcze wyfiletuj, czyli obierz w taki sposób, aby segmenty owocu nie posiadały białej błony. Awokado, kiwi obierz ze skórki i pokrój na plasterki. W dużej misce wymieszaj sałatę z warzywami i owocami, polej sosem. Udekoruj melisą i owocami granatu.

Szaszłyki z kurczakiem, mango i arbuzem

Składniki:

Podwójna pierś z kurczaka

Mango

Ćwiartka arbuza

2 żółte papryki

Cukier trzcinowy

Oliwa z oliwek

Sok z limonki

Przyprawy Kamis:

Pieprz cytrynowy

Kurkuma

Papryka Ostra

Przygotowanie:

Kurczaka, arbuza, mango, paprykę pokrój na małe kawałki. Kurczaka posyp kurkumą, arbuza papryką a mango pieprzem cytrynowym. Kawałki nabijaj na patyczki w dowolnej kolejności, połóż na grillu lub patelni grillowej i co kilka minut obracaj. Podawaj z odrobina oliwy z oliwek i soku z limonki.

Zupa marchewkowo-morelowa

Składniki:

8 marchewek

6 moreli

1 cebula

Wywar warzywny

200 ml mleka kokosowego

Świeża kolendra

Przyprawy Kamis:

Imbir Mielony

Chili pieprz Cayenne

Przygotowanie:

Marchewkę, morele i cebule pokrój na małe kawałki. Cebule przysmaż na niewielkiej ilości oliwy dodaj marchew i morele, zalej bulionem duś na małym ogniu aż warzywo zmięknie. Całość zmiksuj, dodaj mleko kokosowe i przyprawy, podawaj ze świeżą kolendrą.

Naleśniki ‘’Suzette’’

Składniki:

Ciasto

125 g mąki

250 g mleka

2 jaja

Łyżka cukru pudru

1 łyżka sklarowanego masła

Skórka otarta z pomarańczy

Syrop

Sok wyciśnięty z 2 pomarańczy

3 łyżki cukru

125 g masła

Likier pomarańczowy

Przyprawy Kamis:

Cynamon Mielony

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto na naleśniki: w misce zmiksuj mleko, jaja ,mąkę, cukier i masło, skórkę z pomarańczy. Usmaż naleśniki, powinny być możliwie jak najcieńsze. Na patelni skarmelizuj cukier, dodaj masło a następnie sok z cytryny i odrobinę alkoholu, na patelnie z syropem wkładaj pojedynczo każdego naleśnika, ważne żeby nasiąkły pomarańczowym sokiem. Zaraz przed podaniem polej deser odrobiną alkoholu i podpal, następnie posyp odrobiną cynamonu i zjedz jak najszybciej ;)

Ciasto marchewkowe

Składniki:

200 g cukru pudru

200 g oleju

300 g mąki pszennej

4 jaja

400 g tartej marchewki

Łyżeczka proszku do pieczenia i sody oczyszczonej

Przyprawy Kamis:

Sól Morska w Młynku

Cynamon mielony

Przygotowanie:

Jajka wymieszaj z cukrem, dodaj olej. Wymieszaj wszystkie suche składniki i dodaj do jajek. Wymieszaj, na samym końcu dodaj marchew. Przelej masę do wysmarowanej masłem foremki i piecz około 50 minut w temperaturze 190 stopni.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości