Dzisiaj w naszej kuchni królował kolor fioletowy: sałatka z czerwonej kapusty, roladki bakłażanowe, radicchio na ciepło, racuszki borówkowe i muffinki jeżynowe.Sałatka z czerwonej kapusty z rodzynkami i sosem miętowym
Składniki:
1 główki czerwonej kapusty
Sok z 1 cytryny
100 g rodzynek
Pół szklanki czerwonego wina
Garść orzechów włoskich
Opakowanie jogurtu naturalnego
150 g ciemnych winogron
50 g cukru
Pęczek świeżej mięty
Przyprawy Kamis:
Sól morska w młynku
Pieprz Biały mielony
Przygotowanie:
Rodzynki włóż do garnka zalej winem gotuj przez chwilę, następnie ściągnij z ognia i odstaw, aby owoce przeszły smakiem wina. Kapustę pokrój w drobne paski i sparz we wrzącej wodzie. Odcedź, zahartuj w zimnej wodzie i skrop sokiem z cytryny. Winogrona przekrój na pół i wyciągnij pestki. Zrób syrop miętowy: do garna wsyp cukier, zalej go taką samą ilością wody, zagotuj, włóż połowę mięty, gotuj jeszcze chwilę, następnie ostudź. Orzechy drobno pokrój. W miseczce wymieszaj jogurt z odrobina syropu, orzechami , dodaj świeżą, drobno pokrojoną miętę, dopraw do smaku. Kapustę wymieszaj z rodzynkami i winogronami podawaj z sosem miętowym.
Roladki bakłażanowe rodem z Grecji
Składniki:
2 bakłażany
500 g mielonej wołowiny
3 cebule
8 pomidorów
4 ząbki czosnku
Oliwa
50 g masła
50 g mąki
100 g mleka
1 żółtko
5 ziemniaków
Przyprawy Kamis:
Bazylia
Oregano
Sól Morska w Młynku
Pieprz Kolorowy w Młynku
Przygotowanie:
Bakłażany pokrój w cieniutkie plasterki (krój wzdłuż), zgrilluj z dwóch stron, następnie posyp Bazylią, dopraw, polej odrobiną oliwy i odstaw. Ziemniaki ugotuj, a następnie pokrój na plasterki. W garnku rozgrzej oliwę dodaj 3 pokrojone cebule, drobno pokrojony czosnek (3 ząbki), następnie mięso. Smaż przez chwilę następnie dorzuć 2 pomidory pokrojone w kostkę, Oregano, sól pieprz, gotuj jeszcze przez chwilę. Przygotuj sos beszamelowy: rozpuść w garnku masło, dodaj do niego mąkę, mieszaj, a następnie dodawaj stopniowo zimne mleko. Nie przerywaj mieszania, czekaj aż sos zgęstnieje i zagotuje się. Ściągnij z ognia, dopraw do smaku i dodaj żółtko, wymieszaj dokładnie, ważne by sos nie miał grudek. 6 pozostałych pomidorów pokrój w kostkę, na rozgrzaną oliwę wrzuć pokrojoną cebule i czosnek, poczekaj aż cebula się zeszkli a następnie dodaj pomidory, duś przez chwilę, dodaj oregano i bazylię, sol, pieprz. Na blacie kuchennym rozłóż przeźroczystą folię, Ułóż na niej obok siebie 6 plasterków bakłażana, posmaruj je sosem beszamelowym, dodaj sos mięsny i plasterki ziemniaków. Zwiń bakłażany w zgrabne roladki. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników. Powstałe roladki włóż do żaroodpornego naczynia zalej sosem pomidorowym i zapiekaj w piekarniku o temp. 180 stopni około 10 minut!
Radicchio na ciepło w sosie jeżynowym
Składniki:
6 sztuk radicchio
Pół koszyczka świeżych jeżyn
4 łyżki cukru trzcinowego
Przyprawy Kamis:
Ocet Balsamiczny
Przygotowanie:
Na patelnię wsyp cukier poczekaj aż się rozpuści, ułóż na nim przekrojone na pół Radicchio, smaż z obu stron około 6 minut, następnie zalej do połowy wysokości octem balsamicznym, duś aż nadmiar płynu odparuje a Radicchio będą miękkie, pod koniec gotowania wrzuć na patelnie świeże jeżyny.
Racuszki borówkowe ze śmietaną i świeżą miętą
Składniki:
400 g kefiru
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
300 g mąki
Koszyczek borówek
Cukier puder
Bita śmietana
Świeża mięta
Przyprawy Kamis:
Cynamon mielony
Wanilia laska
Przyprawa do kawy i deserów
Przygotowanie:
W misce wymieszaj kefir z jajkiem i sodą oraz 3 łyżkami cukru pudru, stopniowo dodawaj mąkę jednocześnie mieszając masę mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany, możesz więc dodać trochę więcej lub mniej mąki. Gdy ciasto jest gotowe dodajemy do niego owoce. Nakładamy za pomocą łyżki małe porcje na patelnie i smażymy na maśle z obu stron. Podajemy z cukrem pudrem, cynamonem, bita śmietaną.
Muffinki jeżynowe
Składniki:
200 g jogurtu naturalnego
120 g stopionego masła
Sok z cytryny
45 g cukru
3 łyżki miodu
2 szklanki mąki
Pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczeni
Koszyczek jeżyn
Przyprawy Kamis:
Wanilia laska
Przyprawa do kaw i deserów
Przygotowanie:
W misce wymieszaj za pomocą miksera lub trzepaczki jogurt z sokiem z cytryny, dodaj jajka, stopione masło i miód. Następnie dodaj wcześniej wymieszane suche składniki: mąkę, proszek sodę, ziarenka wanilii. Dokładnie wymieszaj, wsyp owoce. Napełnij wcześniej wysmarowane masłem foremki i piecz około 20 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"