Przepisy kulinarne

Kolorowe smaki lata - kolor czarny

Anna Starmach, finalistka programu "Gotuj o Wszystko", przygotowała w Dzień Dobry Wakacje potrawy z czarnym akcentem m.in.: grzanki z czarną tapendą z oliwek, piersi kaczki marynowane w czarnej kawie z kardamonem, cynamonem i imbirem oraz czarny makaron tagiatelle z krewetkami i sosem limonkowym.

GRZANECZKI Z CZARNĄ TAPENADĄ Z OLIWEK

SKAŁADNIKI:


Bagietka


200 g czarnych oliwek bez pestek


100 g zielonych oliwek bez pestek


100 g suszonych pomidorów


4 ząbki czosnku


Słoiczek anchois


70 g kaparów


PRZYPRAWY KAMIS:


Zioła prowansalskie



Przygotowanie:


W blenderze wymieszaj czarna oliwki z zielonymi kaparami czosnkiem ziołami. Tak przygotowaną pastą smaruj zgrillowane kawałki bagietki. Na wierzchu połóż fileciki anchois i suszone pomidory.



PIERSI KACZKI MARYNOWANE W CZARNEJ KAWIE Z KARDAMONEM, CYNAMONEM I IMBIREM

SKŁADNIKI:


2 piersi z kaczki


4 filiżanki mocnej słodkiej kawy


100 g białego ryżu jaśminowego


2 gruszki


Cukier trzcinowy


PRZYPRAWY KAMIS:


Cynamon mielony


Kardamon owoce


Imbir mielony


Ocet winny z czerwonego wina



Przygotowanie:


Z piersi usuń nadmiar tłuszczu. Wymieszaj ochłodzona kawę z imbirem i 2-3 rozgniecionymi ziarnami kardamonu. Zalej kaczkę marynatą i odstaw na kilka godzin do lodówki. Grilluj około 10 minut, a następnie owiń w folie i daj im kilka minut odpocząć. W tym czasie na patelni skarmelizuj 2 łyżki cukru, dodaj odrobinę octu a następnie dodaj marynatę, gotuj przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Gruszki pokrój na cienkie plasterki, posyp cukrem i połóż na kilka chwil na patelnie, aby się rozpuściły. Kaczkę podawaj z sosem kawowym, gruszkami i białym ryżem z cynamonem.



STEK Z TUŃCZYKA Z CZARNYM PIEPRZEM I SOSEM SOJOWYM

SKŁADNIKI:


2 steki z tuńczyka, około 150 g każdy


Trawa cytrynowa


Sos sojowy 300 ml


2 limonki


Kiełki soi


sezam


PRZYPRAWY KAMIS:


Pieprz Czarny Młotkowany



Przygotowanie:


Wymieszaj sos sojowy z sokiem z limonek i cienko pokrojoną trawą cytrynową. Tak przygotowaną marynatą zalej tuńczyka i odstaw na min 30 minut. Obsyp stek czarnym pieprzem młotkowanym tylko z jednej strony. Połóż na grillu i smaż około 1 minuty z każdej strony. Marynatę odparowuj aż sos zgęstnieje. Rybę podaj z sosem i kiełkami soi, posyp sezamem.



CZARNY MAKARON TAGIATELLE Z KREWETKAMI I SOSEM LIMONKOWYM

SKŁADNIKI:


Opakowanie czarnego makaronu tagiatelle


400 g dużych krewetek


3 limonki


papryczka chili


2 ząbki czosnku


Świeża cukinia


PRZYPRAWY KAMIS:


Czosnek Suszony w płatkach


Papryka ostra


Sól Morska w młynku



Przygotowanie:


Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Krewetki wymieszaj w misce z drobno posiekanym czosnkiem i papryką, następnie połóż na chwile na grillu. Makaron podawaj z krewetkami, sokiem z limonki, udekoruj plasterkami surowej cukinii.



CZARNO BIAŁY DESER SEROWY

SKŁADNIKI:


250 g półtłustego sera białego


150 g jogurtu greckiego


3 łyżki miodu lipowego


400 g czarnej porzeczki


100 g malin


3 łyżki cukru pudru


Świeża mięta


PRZYPRAWY KAMIS:


Wanilia laska


Cynamon Mielony



Przygotowanie:


Ser zmiksuj z jogurtem, miodem, odrobiną cynamonu i ziarenkami wanilii. W osobnym naczyniu zmiksuj porzeczki z cukrem. Do wysokiej szklanki nalej odrobinę jogurtu, następnie mus porzeczkowy, jogurt i znów mus. Udekoruj malinami i świeżą miętą.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
54
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0