Przepisy kulinarne

Kolorowe smaki lata - kolor biały

Dzisiaj w naszej kuchni królował kolor biały:tempura z warzyw, sałatka z popcornem, sałatka pieczarkowa,zupa kalafiorowo-czosnkowa, sola w sosie kaparowym oraz ryż z malinami.

Tempura z warzyw

Składniki:
Ciasto na Tempurę:
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
Woda gazowana
Warzywa do wyboru: brokuły, kalafior, bakłażan, cukinia, marchew
5 łyżek majonezu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka koniaku
Sos sojowy
Papryczka chilli
Jogurt naturalny
2 ząbki czosnku
Kolendra
Olej słonecznikowy lub oliwa z pestek winogron
Przyprawy Kamis
Papryka Ostra
Pieprz Kolorowy w młynku
Sól Morska w młynku

Przygotrowanie:
Maki wymieszaj, dodaj tyle wody, aby ciasto uzyskało konsystencje gęstej śmietany. Warzywa pokrój w dużą kostkę, następnie maczaj w cieście i smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu do uzyskania lekko złotego koloru. W małej miseczce wymieszaj majonez, koncentrat, koniak, paprykę ostrą. W kolejnej jogurt wymieszaj z rozmiażdżonym czosnkiem i drobno posiekanym koperkiem. Sos sojowy wymieszaj z drobno posiekaną chilli. Warzywa podawaj jeszcze ciepłe w towarzystwie 3 sosów.

Sałatka z popcornem:

Składniki:
Opakowanie kukurydzy do prażenia
100 g sera gouda w kawałku
Seler naciowy- 3 łodygi
10 różyczek brokułu
Puszka kukurydzy w puszce
100 g dobrej szynki w kawałku
10 pomidorków cherry
7 łyżek majonezu
Cykoria
Przyprawy Kamis:
Sól Morska Prowansalska w Młynku
Pieprz Cytrynowy
Zioła prowansalskie
Papryka Słodka

Przygotowanie:
Popcorn upraż używając niewielkiej ilości oleju. Ser i szynkę pokrój w kostkę. Brokuły ugotuj w osolonej wodzie na pół twardo. Pomidorki przekrój na ćwiartki. W dużej misce wymieszaj dwa rodzaje kukurydzy, szynkę, ser, rozdrobnione brokuły, pomidorki, dodaj majonez, sól, pieprz, słodką paprykę i zioła, podawaj na listkach cykorii.

Sałatka pieczarkowa

Składniki:
500 g pieczarek
Natka pietruszki
Natka kolendry
Natka szczypiorku
Sok z 2 cytryn
Oliwa z oliwek
Przyprawy Kamis:
Koperek
Sól Morska Prowansalska w młynku
Pieprz Biały mielony

Przygotowanie:
Pieczarki obierz, aby były idealnie białe, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny, Zioła drobno pokrój, wymieszaj w misce z grzybami, polej sokiem z cytryny i oliwą. Dopraw do smaku, Podawaj natychmiast!

Zupa kalafiorowo-czosnkowa

Składniki:
Średnia cebula
Biała część pora
4 ząbki czosnku
Kalafior
Mały seler
Wywar z warzyw - 300 ml
Śmietanka 36% 200 ml
Chrzan śmietankowy - 3 łyżki
Posiekany drobno szczypiorek
3 kromki chleba
Oliwa z oliwek
Przyprawy Kamis
Sól Morska w Młynku
Pieprz Biały mielony

Przygotowanie:
W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj drobno posiekany czosnek, cebulę i pokrojony por. przysmaż, następnie dodaj różyczki kalafiora, poduś przez chwilę potem wlej bulion i gotuj aż kalafior zmięknie. Zmiksuj zupę, dodaj śmietankę, zagotuj i dopraw do smaku. Chleb pokrój w drobna kostkę, przysmaż na oliwie na patelni. Zupę podawaj z grzankami i szczypiorkiem!

Sola w sosie kaparowym

Składniki:
2 Filety z soli (można zstąpić inną białą ryba np. doradąm pstrągiem)
2 cebule
300 g śmietanki 36%
Słoiczek kaparów
Cytryna
Dziki ryż
2 łyżki masła
Przyprawy Kamis
Rozmaryn
Sól morska w młynku
Pieprz cytrynowy

Przygotowanie:
Filety skrop sokiem z cytryny, rozmaryn, Sól, pieprz ,odrobinę masła i włóż na 15 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Cebule pokrój w kostkę, przysmaż na maśle, dodaj kapary zalej śmietanką, gotuj aż sos zgęstnieje. Rybę polej sosem i podawaj z dzikim ryżem

Ryż z malinami

Składniki:
200 torebki białego ryżu
1,5 szklanki mleka 3,2 %
4 łyżki cukru pudru
Koszyczek malin
Przyprawy Kamis
Cynamon kora
Cynamon Mielony
Wanilia laska

Przygotowanie:
Ryż ugotuj w wodzie na półtwardo. Następnie odcedź i przesyp do garnka z mlekiem, cukrem i wanilią, gotuj aż ryż wsiąknie całe mleko. Przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, posyp cynamonem, udekoruj malinami, zapiekaj w piekarniku o temperaturze 180 stopni około 15 minut.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
68
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0