Kolorowe pączki z dziurką

Pączki z dziurką Patrycji Jaskólskiej i Kamili Mroczkowskiej są przepyszne. Udowodniły to w kuchni Dzień Dobry TVN. Niektóre pączki były polane lukrem przygotowanym z zaskakujących składników.

Zobacz też: Przepis na pączki, łatwy i przyjemny >>>

Przepisy podstawowy na donuty (ok. 15 sztuk)

Składniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania ciasta przy wałkowaniu
    • 14 g drożdży świeżych
      • 1 szklanka letniego mleka
        • 1 jajko i 3 żółtka
          • 1/3 szklanki cukru
            • 1/2 łyżeczki soli
              • 60 g roztopionego masła

                Przygotowanie:

                Mąkę przesiewamy. Przygotowujemy rozczyn ze świeżych drożdży. Do niedużego garnuszka rozkruszamy drożdże, zasypujemy 1 łyżką cukru i zalewamy 1/4 szklanki letniego (ale nie gorącego) mleka. Mieszamy, aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy tak, by nie było grudek.

                Gotowy zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 20-30 min.

                Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Wyrobione ciasto wykładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. godziny).

                Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm, lekko podsypując mąką. Donuty wykrawamy dwoma okrągłymi formami – większą i mniejszą (można w tym celu użyć dwóch szklanek różnej wielkości). Wycięte donuty odkładamy na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości.

                Po wyrośnięciu smażymy donuty w oleju rozgrzanym do 175 st. C, po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładamy na bibułkę do odsączenia.

                Lukier pomarańczowy

                Składniki:

                • 1 i 1/4 szklanka cukru pudru
                  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
                    • skórka otarta z 1 pomarańczy

                      Przygotowania:

                      Składniki na lukier mieszamy. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty - dolewamy więcej soku, a jeśli zbyt rzadki - dodajemy cukru pudru.

                      Lukier z płatkami róż

                      Składniki:

                      • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
                        • 1 białko
                          • 1 łyżeczka wody różanej
                            • płatki jadalnej róży do ozdoby

                              Przygotowanie:

                              Białko ubijamy na sztywną pianę, a następnie mieszamy delikatnie z cukrem pudrem i wodą różaną, aż do otrzymania gęstej masy. Lukier nakładamy na donuty i zdobimy płatkami róż.

                              Solony karmel

                              Składniki:

                              • 1 szklanka cukru
                                • 1/4 szklanki wody
                                  • 50 g masła
                                    • 120 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
                                      • 1/4 łyżeczki soli morskiej

                                        Przygotowanie:

                                        Mieszamy cukier z wodą. Następnie mieszankę tę gotujemy (nie mieszając ani razu!) do momentu uzyskania koloru bursztynowego.

                                        Garnuszek zdejmujemy z palnika. Dodajemy masło i śmietanę kremówkę, mieszamy do rozpuszczenia. Znowu stawiamy na palnik i gotujemy na małym ogniu przez ok. minutę, ciągle mieszając. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy sól morską, mieszamy łyżką. Studzimy. Chłodzimy w lodówce, a następnie nakładamy na donuty i posypujemy odrobiną grubej soli morskiej.

                                        Lukier klonowy z bekonem

                                        Składniki:

                                        • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
                                          • 1/2 łyżeczki wanilii
                                            • 2 łyżki syropu klonowego
                                              • 1 łyżka roztopionego masła
                                                • 5 cienkich plastrów bekonu

                                                  Przygotowanie:

                                                  Bekon prażymy bez dodatku tłuszczu przez kilka minut na małym ogniu. Studzimy i kroimy w małe kawałeczki. Wszystkie składniki na lukier mieszamy. Lukier nakładamy na donuty, a następnie posypujemy bekonem.

                                                  Boston donuts

                                                  Nadzienie - krem bostoński

                                                  Składniki:

                                                  • 200 ml mleka
                                                    • 200 ml śmietanki kremówki
                                                      • 1 laska wanilii
                                                        • 3 żółtka
                                                          • 90 g cukru
                                                            • szczypta soli
                                                              • 25 g (3 łyżki) skrobi kukurydzianej
                                                                • 20 g (3 łyżki) białej mąki pszennej
                                                                  • 1 łyżka miękkiego masła
                                                                    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
                                                                      • 150 ml śmietany kremówki
                                                                        • 1 opakowanie cukru waniliowego

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          Żółtka mieszamy z cukrem i dodajemy do nich mąkę i skrobię kukurydzianą, ucierając na gładką pastę. Mleko doprowadzamy do wrzenia z przeciętą wzdłuż laską wanilii, z której wyskrobujemy nożem nasionka. Wyjmujemy wanilię.

                                                                          Wrzące mleko wlewamy do żółtek i intensywnie mieszamy. Przelewamy masę ponownie do garnka i doprowadzamy do zagotowania. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, zdejmujemy z ognia i dodajemy do masy masło i ekstrakt waniliowy. Mieszamy na gładką masę i przekładamy do czystego naczynia.

                                                                          Przykrywamy powierzchnię kremu folią przeźroczystą, aby zapobiec tworzeniu się skórki (folia ma leżeć bezpośrednio na kremie) i pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia. Gdy będzie zimny, wstawiamy do lodówki. Ubijamy kremówkę na sztywno z cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce krem jajeczny, za każdym razem dobrze miksując. Gotowy krem schłodzić w lodówce, a następnie nadziewamy nim donuty.

                                                                          Polewa – krem ganache

                                                                          Składniki:

                                                                          • 150 g gorzkiej czekolady
                                                                            • 150 śmietany kremówki 36%
                                                                              • 3 łyżki cukru (opcjonalnie)

                                                                                Przygotowanie:

                                                                                Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką w kąpieli wodnej, mieszamy do uzyskania aksamitnej masy. Następnie odstawiamy naczynie z polewą do lekkiego przestudzenia. Nadziane kremem bostońskim donuty maczamy w kremie ganache i odstawiamy do zastygnięcia.

                                                                                Zobacz też inne, sprawdzone przepisy na pączki i faworki:

                                                                                Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości