Materiał promocyjny

Kolorowe dania według Andrzeja Polana. Pomysły na śniadanie i na obiad

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN
Masz ochotę przygotować coś pysznego? Sprawdź przepisy Andrzeja Polana na morele z polędwicą, młode ziemniaki z kalafiorem i kotlety wiedeńskie z kremem na żółto.

Trele morele z polędwicą bretońską

Składniki:

  • 10 dojrzałych moreli
    • masło
      • miód
        • szczypiorek
          • czarny pieprz
            • pieczywo rustykalne
              • sałata masłowa
                • zielone kiełki
                  • koperek
                    • bazylia

                      Przygotowanie:

                      Wszystkie zielone akcenty mieszamy w misce. Skrapiamy sokiem z cytryny i olejem. Morele pozbawiamy pestek. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i po chwili morele. Smażymy na miękko, pod koniec dodajemy ocet jabłkowy, szczypiorek i czarny pieprz. Z chleba przygotowujemy grzanki jak typowe bruschetty , czyli na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu układamy kromki chleba, opiekamy z każdej strony do momentu poczucia zapachu lekko palonej mąki. Na grzankę wykładamy morele wraz z sosem ze smażenia, obok kładziemy zielone i wszystko przykrywamy plastrami polędwicy bretońskiej.

                      Ziemniaczki z kalafiorem, majonezem i mlekiem koperkowym

                      Składniki:

                      • młode ziemniaki (ok. 15 sztuk)
                        • pęczek cebuli
                          • kalafior
                            • seler naciowy
                              • sól morska
                                • masło klarowane do smażenia
                                  • 250 g boczku wędzonego
                                    • olej rzepakowy
                                      • jajko
                                        • żółtko
                                          • musztarda
                                            • ocet jabłkowy
                                              • zsiadłe mleko
                                                • kopertek
                                                  • olej

                                                    Przygotowanie:

                                                    Ziemniaki myjemy gąbką, wyszorowane wrzucamy do wrzątku i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy ziemniaki, chwile smażymy, dodajemy kalafiora. Selera naciowego miksujemy z solą morską oraz solą i posypujemy tym warzywa. Dodajemy do nich całe cebule z zielonymi gałązkami. Wstawiamy do pieczenia, temp. 220 stopni, czas około 15-20 minut. Boczek kroimy drobno i przesmażamy na bardzo małej ilości oleju, ważne, aby boczek sam oddał tłuszcz i stał się chrupiący. Odcedzamy chrupiące od płynącego, odstawiamy. Do tłuszczu z wytopienia dodajemy olej rzepakowy w takiej ilości, abyśmy mieli ogólnie 200 ml oleju aromatyzowanego smażonym boczkiem. Jajko, żółtko, musztardę i łyżkę octu jabłkowego miksujemy blenderem, w trakcie dodajemy olej z boczku. Kiedy tylko powstanie nam gesty majonez, do niego dodajemy część przesmażonego boczku. Olej rzepakowy lekko podgrzewamy, dodajemy koper, miksujemy i przecedzamy przez sitko. Mieszamy ze zsiadłym mlekiem, przesypując koperkiem.

                                                    Kotlety wiedeńskie z kremem na żółto

                                                    Składniki:

                                                    • udziec cielęcy
                                                      • jajka
                                                        • mąka oprószania kotletów
                                                          • sól, pieprz
                                                            • bułka tarta
                                                              • ser tarty (dojrzewający)
                                                                • młoda marchew
                                                                  • młode ziemniaki
                                                                    • kalafior
                                                                      • liść laurowy, ziele angielskie
                                                                        • serek topiony śmietankowy

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          Mięso rozbijamy tłuczkiem w miarę cienko. Posypujemy pieprzem, solą. Jajka roztrzepujemy i delikatnie doprawiamy. Bułkę mieszamy z serem i szczyptą soli. W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone ziemniaki, marchewkę i kalafiora. Chwilę smażymy, połowę warzyw wyjmujemy, a pozostałe podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Miksujemy, dodajemy serek śmietankowy. Kotlet wiedeński oprószamy mąką, następnie jajko, raz jeszcze mąka, jajko i na koniec bułka tarta. Smażymy na głębokim tłuszczu. Dobrze przygotowany kotlet charakteryzuje się pofałdowaniami jak karpatka.

                                                                          Zobacz też:

                                                                          Lekkie, owocowe desery na weekend. Wypróbuj niezawodne przepisy Ani Starmach

                                                                          Szczaw na obiad i na deser. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy

                                                                          Co na obiad? Andrzej Polan proponuje szybkie i pyszne dania

                                                                          Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                          Autor: Jola Marat

                                                                          Źródło: Andrzej Polan

                                                                          Materiał promocyjny
                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości