Kolorowa i słodka kuchnia Andrzeja Polana

W kuchni Dzień Dobry TVN dowodził dziś Andrzej Polan, który przygotował dla nas słodkości, ale w dość nieoczywistym wydaniu. Co powiecie na blok czekoladowy, ale z pieczoną papryką lub sernik na zimno z siemieniem lnianym?

Knedle z kaszy i sera z białą czekoladą, kokosem i wiśniami

Składniki:

2 żółtka

150g kaszy manny

50g mąki

2szt cukru wanilinowego

400g twarogu białego

100g masła

Skórka z cytryny

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, ser, skórkę z cytryny, sok, kaszę z mąką. Mieszamy i odstawiamy na chwilę. Z masy przygotowujemy knedle, w każdy wkładamy kostkę białej czekolady. Knedle gotujemy i wrzucamy na patelnię ze słodką kokosową okrasą.

100g wiórków kokosowych

Cukier brązowy do smaku

2-3 łyżki masła

Wiórki podrumienimy na suchej patelni, dodajemy masło i cukier.

400g wiśni mrożonych

200ml soku wiśniowego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Połowę soku zagotowujemy dodajemy wiśnie rozmrożone i dodajemy mąkę wymieszaną w pozostałym soku. Powstały kisiel wylewamy na talerz, na wierzch kładziemy knedle.

Sernik na zimno z mango i siemieniem lnianym

Składniki spodu:

150g herbatników

150g siemienia lnianego mielonego

100g masła

Skórka z cytryny

1 cukier wanilinowy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy w malakserze, wykładamy na tortownicę wyłożoną pergaminem i zapiekamy około 10 minut w piekarniku.

200g siemienia lnianego

Ok. 100ml wody

2-3 łyżki miodu

Siemię zalewamy wodą, dodajemy miód, kiedy tylko ziarna się lekko rozkleją, wykładamy na pergamin i pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni około 15 minut.

500g ser mascarpone

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Skórka z cytryny

½ szklanki soku z limonek i cytryny

4 dojrzałe mango

Mięta świeża

Przygotowanie:

Ser mascarpone mieszamy z mlekiem skondensowanym na gładką masę, dodajemy skórkę z cytryny i limonki. Na koniec dodajemy sok z cytrusów, co spowoduje, że masa nam zgęstnieje. Mango obieramy, zostawiamy kilka plastrów do dekoracji pozostałe dzielimy na pół, połowę miksujemy na puree z dodatkiem soku z cytryny, drugą część kroimy w kostkę. Kostkę wykładamy na podpieczony spód, wykładamy masę serową, smarujemy puree i wstawiamy do lodówki. Boki dekorujemy lniankami czyli sezamkami z siemienia lnianego.

Blok z czekoladą, ziarnami i pieczoną papryką

Składniki:

100g masła

300g gorzkiej czekolady

250g mleka w proszku

3 łyżki miodu

½ szklanki śmietanki 30%

1 czerwona papryka

Gryka ekspandowana, ziarna słonecznika, ziarna dyni, jabłko suszone, orzechy laskowe

Przygotowanie:

Paprykę czerwoną pieczemy w piekarniku, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.

Czekoladę rozpuszczamy w śmietance, dodajemy cukier, masło. Chwilę studzimy i łączymy z mlekiem w proszku. Kiedy wszystko dokładnie wymieszamy dodajemy ziarna, grykę, jabłka, orzechy i paprykę mieszamy i wykładamy do formy wyłożonej pergaminem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości