Kolagen, selen i cynk, czyli trio dla pięknej skóry - czy warto je suplementować? "Zanim zaczniemy sprawdźmy, czy naprawdę ich potrzebujemy"

Dzień Dobry TVN
Polacy kochają suplementy zdrowia. Dla odporności, pięknych włosów i paznokci coraz chętniej sięgamy po kolagen, cynk oraz selen. Czy faktycznie musimy je łykać w formie syntetycznej? Kiedy zażywanie "tabletek dla urody" naprawdę na sens? W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy o tym z dr. Wandą Baltazą, dietetykiem klinicznym.

Czego potrzebuje nasza skóra?

Niejedna kobieta marzy o pięknej i zdrowej skórze. Aby spełnić to marzenie wiele pań sięga po suplementy diety bogate w kolagen, cynk i selen. Czy to właściwa strategia?

- Faktycznie, są one bardzo ważne dla naszej skóry, ale to nasza dieta powinna być podstawą. Musimy wybierać produkty, które naturalnie zawierają te składniki, a nie od razu sięgać po tabletki i suplementy - mówiła w Dzień Dobry TVN dr Wanda Baltaza, dietetyk kliniczny.

W ocenie specjalistki nasze menu powinno być - w miarę możliwości - jak najbardziej różnorodne. Dzięki temu mamy gwarancję, że żadnego składnika nam nie zabraknie.

- Musimy także pamiętać, że organizm sam wie, gdzie np. najbardziej potrzebny jest mu kolagen. Jeśli go łykamy nie możemy mieć gwarancji, że trafi on akurat do naszej skóry czy stawów - dodała.

Zatem, co jeść, aby nam go nie zabrakło?

- Kolagen to białko. Znajdziemy go w rybach, roślinach strączkowych, ziarnach, które też są świetnym źródłem cynku i seleny - tłumaczyła dietetyczka.

Warto dodać, że problemy ze stawami wcale nie muszą być związane z niedoborem kolagenu. Zdarza się, że ból i strzykanie wynika z tego, że pijemy za mało wody lub brakuje nam witaminy C. Doskonałym źródłem tej ostatniej jest natka pietruszki.

Dlaczego potrzebujemy cynku i selenu?

Selen poprawia wygląd naszej skóry, włosów oraz paznokci. Wspomaga także działanie układu immunologicznego. Podobne właściwości ma cynk. Gdzie ich szukać?

- Znajdziemy je w produktach z pełnego ziarna, orzechach czy ziarnach - wyliczała nasza rozmówczyni.

Wystarczy zjadać garść orzechów czy ziaren dziennie, aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na selen i cynk.

Czy można przedawkować oba pierwiastki?

- Selenu i cynku można jeść za dużo, ale nie tego, który pochodzi z produktów naturalnych. Problem może się pojawić w momencie, gdy je suplementujemy. Jeśli nie sprawdzimy wcześniej poziomu selenu możemy doprowadzić do tego, zaczniemy mieć dolegliwości żołądkowe lub zaczną nam wypadać włosy - ostrzegała dr Wanda Baltaza, dietetyk kliniczny.

Dlatego zanim zaczniemy cokolwiek łykać warto się przebadać i skonsultować ze specjalistą.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Zobacz także:

Tylko u nas Miss Polonia 2020 Natalia Gryglewska o samoakceptacji: "Nie lubiłam siebie i wstydziłam się tego, jak wyglądam"

Aleksandra Kwaśniewska i Kuba Badach w intymnym wywiadzie. "Chodząc po górach, pisałam tekst i płakałam"

Pani Renata zdecydowała się na zabieg z użyciem nici haczykowych. Zobacz efekt przed i po

Autor: Katarzyna Oleksik

podziel się:

Pozostałe wiadomości