Kolacja na dobry sen. Carpaccio, pstrąg czy beza?

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował propozycje na pyszną kolację. Nie zapominajmy, że to co jemy ma wpływ na jakość naszego snu. Andrzej zaproponował carpaccio z wołowiny, pstrąga w maśle, a na deser chrupiąca bezę.

Carpaccio z wołowiny

Składniki:

100 g sera dojrzewającego bursztyn

500 g winogron bezpestkowych

Świeżo mielony pieprz czarny

Porzeczka mrożona czarna

500 g polędwicy wołowej

Natka pietruszki, bazylia

Musztarda chrzanowa

Olej rzepakowy

Ocet winny biały

Szpinak, rukola

1 łyżka miodu

Śliwki w occie

Cytryna

Przygotowanie:

Folię aluminiową smarujemy olejem. Polędwicę obtaczamy dokładnie w świeżo mielonym czarnym pieprzu i układamy na folii spożywczej, zawijamy. Winogrona dzielimy na mniejsze kawałki, skrapiamy olejem i posypujemy pieprzem. Układamy na pergaminie i pieczemy w piekarniku. Pieczemy w temp. 160 stopni do momentu aż delikatnie zaczną pękać. Na rozgrzanej mocno patelni obsmażmy polędwicę z każdej strony, odstawiamy do przestudzenia. Miód łączymy z sokiem z cytryny, octem winnym, musztardą, olejem i owocami porzeczki, miksujemy. Wołowinę odwijamy, obtaczamy w posiekanej natce i bazylii. Kroimy w cienkie plastry, układamy na talerzu, pomiędzy kładziemy winogrona, śliwki marynowane i zielone liście szpinaku, rukoli i sos. Posypujemy startym serem.

Pstrąg w maśle

Składniki:

Opakowanie pomidorków cherry

200 ml śmietany kremówki

500 g masła klarowanego

4 dojrzałe avocado

Pęczek rzodkiewek

4 filety z pstrąga

150 g majonezu

Biały grapefruit

Papryka chili

Melon galla

Sól, pieprz

cytryna

Sól

Przygotowanie:

Filety z pstrąga oprószamy odważnie solą i odstawiamy na chwilę. Masło rozpuszczamy w rondlu, filety osuszamy na ręczniku i wstawiamy do masła. Na wolnym ogniu gotujemy pstrąga około 8-10 minut. Melona obieramy, połówkę miksujemy, pozostałą część kroimy w kostkę, grapefruita dzielimy na filety, rzodkiewki kroimy w plastry, papryczkę chilli również. Avocado obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystko razem łączymy, zalewamy zmiksowanym melonem, doprawiamy sola, sokiem z cytryny, i bazylią. Śmietanę ubijamy, łączymy z majonezem, i sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na sałatce podajemy pstrąga, posypujemy listkami szpinaku i obok podajemy sos.

Chrupiąca beza

Składniki:

opakowanie ciasteczek korzennych

pęczek natki pietruszki

2 grapefruity

150 g białka

200 g cukru

2 łyżki masła

3 limonki

5 żółtek

Przygotowanie:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na puch, powoli dodajemy cukier ciągle ubijając. Masę przekładamy na pergamin łyżką lub za pomocą worka cukierniczego. Bezę suszymy w piekarniku w temp. 150 stopni około 1.5 godziny. Żółtka ubijamy na parze na puch z cukrem, kiedy masa będzie puszysta dodajemy powoli rozpuszczone masło, pod koniec dodajemy sok z natki pietruszki, limonki. Śmietanę ubijamy na sztywno. Na bezę układamy porcję śmietany, posypujemy pokruszonymi ciasteczkami i polewamy delikatnie sosem z limonki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości