Przepisy kulinarne

Koktajl ze spiruliną. Jak smakuje?

Przepisy kulinarne

Koktajl ze spiruliną. Jak smakuje?

Kucharz Maciej Szaciłło proponuje byśmy teraz, kiedy jest przedwiośnie, jedli sporo surowych warzyw. Dlaczego? Czym jest spirulina i jak smakuje? Skorzystajcie z przepisów Macieja, które zamieszczamy na naszej stronie internetowej i sami zróbcie: curry z mlekiem kokosowym, bruschettę z makaronem z cukinii, surowe gołąbki i zielony koktajl ze spiruliną.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News

 

Curry z mlekiem kokosowym
Składniki:
3 łyżki oleju ryżowego
pasta curry (ilość pasty zależy od preferencji smakowych i ostrości samej pasty)
2 puszki mleka kokosowego
2 szklanki wody
4 liście limonki
1 cukinia pokrojona w plasterki
1/2 brokuła podzielonego na małe różyczki
1 marchewka pokrojona w zapałkę
1 kostka pokrojonego tofu usmażonego na złoty kolor
sos sojowy do smaku
cukier do smaku
sok z limonki do smaku
makaron ryżowy ugotowany al dente
1 ostra czerwona papryczka do przybrania
1 dymka pokrojona
mięta, kolendra do przybrania
kiełki fasolki mung

Pasta curry - możemy użyć gotowej pasty curry lub zrobić ją samemu:
kawałek galangalu
1 pałeczka trawy cytrynowej
4 liście limonki
8 ziarenek pieprzu
4 szalotki
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka ziarenek kolendry
pasta z ostrej papryki lub czerwone chili do smaku
1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
kawałek imbiru
1 łyżeczka uprażonego na sucho i zmielonego kminu rzymskiego
1 łyżka pasty miso czarnej

Przygotowanie:
Na rozgrzany olej ryżowy wrzucamy pastę curry. Smażymy około 2-3 minuty i dodajemy 3 łyżki mleka kokosowego. Całość dusimy aż olej zacznie się oddzielać od pasty curry. Wlewamy resztę mleka kokosowego, wodę  i dodajemy warzywa. Całość gotujemy około 5 minut, dodajemy sos sojowy, cukier, sok z limonki. Curry podajemy z makaronem, dymką, miętą, kolendrą, ostrą papryczką i kiełkami.

Bruschetta z makaronem z cukinii
Grzanki:
1 mały razowy chleb pokrojony na kromki
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
Makaron z cukinii:
obieraczka do robienia długich pasków julienie, tzw. obieraczka Julienie (można dostać w dobrze zaopatrzonych sklepach ze sprzętem do gotowania)
2 małe cukinie
½ szklanki zielonych pokrojonych oliwek
1 łyżeczka ziół prowansalskich
ostra czerwona papryczka do smaku
oliwa z oliwek
sok z cytryny
pieprz
pomidorki koktajlowe przecięte na pół do przybrania

Przygotowanie:
Kromki chleba opiekamy na suchej patelni z jednej strony. Pocieramy parę razy dla aromatu obranym ząbkiem czosnku i polewamy oliwą z oliwek. Cukinię tniemy wzdłuż obieraczką, tak by powstały jak najdłuższe nitki ”makaronu”. Pokrojoną w ten sposób cukinię mieszamy z pozostałymi składnikami i po trochu wykładamy na każdą grzankę. Przyozdabiamy pomidorkiem koktajlowym, posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

Surowe gołąbki
Składniki:
1/2 główki sałaty Lollo (podobna do sałaty dębowej, ma duże zielone liście, na końcach przebarwione na brązowo)
Farsz:
2 dojrzałe awokado pokrojone w drobną kostkę
2 czerwone papryki pokrojone w drobną kostkę
100 g greckiej twardej fety, lub sera typu bałkańskiego pokrojonej w drobną kostkę (ten składnik nie jest konieczny)
listki z doniczki mięty, drobno poszatkowane
drobno poszatkowana ostra świeża czerwona papryczka do smaku
1 łyżka suszonego oregano
oliwa z oliwek
pieprz, sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:
Sałatę dzielimy na liście, dokładnie myjemy i osuszamy na ręczniku lub w maszynce do mycia sałaty. Wszystkie składniki farszu mieszamy razem, dodajemy ostrą papryczkę do smaku, oregano, oliwę pieprz i sok z cytryny. Na środku liścia kładziemy trochę farszu i całość zwijamy tak jak polskie gołąbki. Całość spinamy wykałaczką. Czynność powtarzamy z pozostałymi liśćmi i farszem. Surowe gołąbki możemy podać z sosem na bazie oliwy, oregano, cytryny i mięty.

Zielony koktajl ze spiruliną
1 banan
1 kiwi
1 gruszka
1 łyżeczka spiruliny w proszku
½ szklanki wody

Przygotowanie:
Banan i kiwi obieramy ze skórki, gruszkę dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki, wycinamy gniazdo nasienne. Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.

Springrolls
Składniki:
1 młoda cukinia pokrojona w słupek
1 marchewka pokrojona w słupek
1 zielony ogórek pokrojony w słupek
1 szczypior pokrojony na 6 cm odcinki
gałązki kolendry
½ kostki tofu (ok 100 g)
olej
sos sojowy
uprażony na suchej patelni sezam
ostra czerwona papryczka bez pestek
masło orzechowe
uprażone i pokruszone orzeszki ziemne
papier ryżowy
sos:
3łyżki sosu sojowego
4 łyżki wody
1 łyżeczka masła orzechowego
1 łyżka uprażonego sezamu
parę gałązek kolendry drobno poszatkowanej
świeża ostra papryczka drobno pokrojona do smaku
sok z limonki do smaku
1-2 łyżeczki cukru trzcinowego

Przygotowanie:
Tofu kroimy w słupki o średnicy ½ cm i obsmażamy na 1 łyżce oleju. Po chwili dodajemy około trzy łyzki sosu sojowego. Arkusz papieru ryżowego na chwilę zanurzamy w wodzie. Na namoczony papier nakładamy porcje poszczególnych składników, do wyboru do koloru. Całość zwijamy tak jak nasze polskie gołąbki, formując rulonik zamknięty z dwóch stron. Podajemy przecięte na pół z sosem. Sos: wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Smak powinien być zbalansowany: lekko ostry, kwaśny, lekko słodki, słony i orzechowy. Zależy to oczywiście od upodobań i można zmienić proporcje według uznania, np. dodać więcej ostrej papryczki.

Zobaczcie także: kulinarni.pl

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
89
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0