Materiał promocyjny

Miniserniczki, trufle i makaron. Kokosowe szaleństwo Ani Starmach

Kokosowe placuszki z ananasem, kokosowe trufle, kokosowe miniserniczki, makaron z krewetkami i mlekiem kokosowym to propozycje Anny Starmach na "menu ostatkowe". Brzmi smakowicie?

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Placuszki kokosowe z ananasem

Składniki:

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżki roztopionego masła

200 ml mleka kokosowego

1 łyżeczka cukru z cytryny

3 łyżki brązowego cukru

1 puszka z ananasem

100 ml mleka 3,2%

2 łyżki cukru

180 g mąki

2 jajka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, najlepiej używając miksera. Smaż je na teflonowej patelni około1 -2 minut z każdej strony. Po usmażeniu placuszków na patelnie wsyp cukier, gdy zacznie się topić dodaj ananasa pokrojonego w kostkę i sok z cytryny, wymieszaj i podgrzewaj przez chwilę aż karmel całkowicie pokryje ananasa. Placuszki podawaj z ananasowym karmelem, możesz je też posypać wiórkami kokosowymi.

Trufle kokosowe

Składniki:

1,5 szklanki wiórków kokosowych

garść płatków kukurydzianych

garść płatków migdałowych

2 tabliczki białej czekolady

łyżeczka soku z cytryny

100 ml śmietanki 36%

60 g mleka w proszku

50 g miękkiego masła

cukier puder

Przygotowanie:

Czekoladę pokrój na małe kawałki. Śmietankę zagotuj, zalej nią czekoladę, dodaj tez masło, wymieszaj i poczekaj aż składniki się połączą. Do czekolady dodaj mleko w proszku, wiórki kokosowe, płatki migdałowe i kukurydziane i sok z cytryny. Masę wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Potem lep z niej kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczaj je w kokosie lub cukrze pudrze i przechowuj w lodówce.

Makaron z krewetkami i mlekiem kokosowym

Składniki:

pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki

200 ml mleczka kokosowego

200 g makaronu chow mein

2 papryki: czerwona i żółta

pęczek świeżej kolendry

50 ml śmietanki 30%

20 dużych krewetek

szczypta kurkumy

4 ząbki czosnku

papryczka chilii

sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Czosnek i papryczkę chili (bez pestek) drobno pokrój. Duże papryki pokrój w kostkę. W głębokiej patelni/ w woku rozgrzej odrobinę tłuszczu dodaj czosnek, chili a po chwili papryki, smaż przez kilka minut, dodaj obrane krewetki słodką i ostrą paprykę, smaż przez kilka minut dodaj mleko kokosowe i gotuj kilka minut, następnie dodaj śmietankę, zagotuj, dopraw do smaku. Ugotowany makaron dodaj do sosu, wymieszaj i podawaj od razu z dodatkiem świeżej kolendry.

Kokosowe miniserniczki

Składniki:

400 g trzykrotnie mielonego białego sera

1 łyżka wiórków kokosowych

3 łyżki wiórków kokoswych

12 herbatników digestive

1 łyżka mąki pszennej

6 łyżek cukru pudru

80 gramów masła

1 laska wanilii

2 jajka

Przygotowanie:

Masło rozpuść w garnku na małym ogniu, uważając aby się nie przypaliło. Herbatniki drobno pokrusz używając do tego np widelca. Do pokruszonych herbatników dodaj masło, wiórki kokosowe, wymieszaj. Ciasteczkową masę przełóż do sylikonowych foremek na muffinki

i ugnieć łyżką. Formę schowaj do lodówki. Ser przełóż do miski. Wanilię przekrój w poprzek, za pomocą nożyka wyjmij z niej ziarenka i dodaj je do sera. Do miski wrzuć też jajka, mąkę, cukier i wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki lub miksera. Wyjmij foremki na muffinki z lodówki, do każdego wgłębienia nałóż kilka łyżek masy serowej. Serniczki raczej nie urosną wiec wypełnij foremki do końca. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu poczekaj aż całkowicie wystygną i dopiero wtedy wyciągnij z foremek.

„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości