Kofty wołowe – przepisy na mięso po turecku

Kofty wołowe
zi3000 / Getty Images
Źródło: iStockphoto
Jeśli znudziły się nam kotlety mielone, warto rozważyć ich bardziej egzotyczną wersję: kofty wołowe. Kofta to mocno przyprawione mięso mielone, którego sposób przygotowania pochodzi z obszarów Morza Śródziemnego, a także Centralnej i Południowej Azji. W zależności od regionu pochodzenia, danie to może być przyrządzone na bazie różnych mielonych mięs i owoców morza.

Poniżej znajdziesz dwa przepisy na kofty wołowe. Pierwszy przepis na koftę to wariacja po turecku, z wykorzystaniem szafranu i wielu korzennych przypraw. Drugi jest inspirowany kuchnią śródziemnomorską – kofty przygotowuje się na mięsie wołowym lub wieprzowym i podaje z chlebem oraz sosem tzatziki.

Przepis – kofta wołowa z szafranowym jogurtem

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Porcje: 8

Składniki:

· ½ szklanki natki pietruszki,

· ½ szklanki liści kolendry,

· 1 posiekana cebula,

· 500 g mielonego mięsa wołowego,

· 1 łyżeczka mielonej kolendry,

· 1 łyżeczka kminku,

· 1 łyżeczka słodkiej papryki ground mild paprika,

· sól i czarny, świeżo zmielony pieprz,

· 10 nitek szafranu,

· 1 łyżka gorącego mleka,

· 200 ml jogurtu naturalnego,

· 2 łyżki posiekanej kolendry,

· 2 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

1. Wyłóż dużą formę do pieczenia folią. Do miski dodaj pietruszkę, świeżą kolendrę i cebulę. Użyj robota kuchennego, aby rozdrobnić całość. Dodaj kolendrę, kminek, paprykę, sól i pieprz. Miksuj, aż uzyskasz konsystencję pasty.

2. Piekarnik nastaw na 200°C na funkcję grzałki od góry i od dołu (tradycyjne pieczenie). Możesz alternatywnie użyć patelni grillowej. Wokół długiego drewnianego patyczka uformuj z mielonego mięsa kształt kiełbaski (ostro zakończonej) o ok. 7 cm długości. Połóż na tacy. Powtórz z resztą i odstaw.

3. Szafran i gorące mleko dodaj do małej miski i odstaw. W innej misce wymieszaj jogurt z dodatkową ilością kolendry, soli i pieprzu.

4. Posmaruj kofty odrobiną oliwy i piecz około 20 minut, obracając co jakiś czas, aż będą brązowe i upieczone.

5. Wymieszaj zawartość dwóch miseczek. Podaj kofty z gotowym szafranowym jogurtem.

Przepis – kofta wołowa z sosem tzatziki

Czas przygotowania: 45 minut

Czas smażenia: 6 minut

Porcje: 4–6

Składniki na sos tzatziki: (1 i ¼ szklanki):

· 1 średni ogórek,

· 1 i ½ łyżeczki soli,

· 2-3 średnie cytryny,

· ½ ząbku czosnku,

· 1 szklanka jogurtu greckiego,

· ½ szklanki świeżego koperku,

· ½ szklanki świeżych liści mięty,

· 2 łyżki oliwy z oliwek,

· ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Składniki na kofty:

· ½ cebuli,

· 1 kawałek (5 cm) obranego imbiru,

· 2 ząbki czosnku,

· ¼ szklanki świeżych liści pietruszki,

· ¼ szklanki świeżych liści mięty,

· 450 g mielonego mięsa wołowego,

· 1 łyżeczka soli,

· 1 łyżka kminku,

· 1 łyżka mielonej kolendry,

· ½ łyżeczki cynamonu,

· ½ łyżeczki mielonych goździków,

· szczypta płatków z czerwonej papryki (lub w postaci mielonej),

· olej roślinny do smażenia,

· chlebek naan lub pita do podania.

Przygotowanie sosu tzatziki:

1. Ogórka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. W średniej misce wymieszaj go z ½ łyżeczki soli i odstaw na 15 minut.

2. Na drobnej tarce zetrzyj skórkę cytryny, aż uzyskasz 1 łyżkę. Przerzuć do średniej miski. Wyciśnij połowę cytryny, a 1 łyżkę dodaj do miski ze skórką.

3. Drobno posiekaj pietruszkę i miętę, następnie dodaj do miski ze skórką z cytryny. Dodaj jogurt, oliwę, pozostałą 1 łyżeczkę soli i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.

4. Wyciśnij nadmiar wody z ogórka (to ważny krok, ponieważ inaczej sos może wyjść zbyt płynny). Dodaj ogórek do całości i wymieszaj. Włóż do lodówki.

Przygotowanie koft wołowych:

1. Na dużych oczkach tarki zetrzyj cebulę, ¼ szklanki cebuli wsyp do dużej miski. Na drobnej tarce zetrzyj imbir i do tej samej miski dodaj 1 łyżkę. Na tej samej tarce zetrzyj czosnek i również dodaj do miski. Na koniec dodaj do niej również drobno posiekaną pietruszkę.

2. Wymieszaj mięso mielone, sól i przyprawy, następnie uformuj 30 kuleczek o średnicy 5 cm i włóż do lodówki na 30 minut.

3. Podgrzej patelnię grillową na średnim ogniu i wlej olej roślinny. Partiami wrzucaj na nią kuleczki. Ważne, aby nie było ich za dużo, wtedy mięso będzie chłodziło patelnię i będzie do niej przywierać. Grilluj około 6 minut, co jakiś czas przewracając, aż kofty będą brązowe i dobrze usmażone w środku.

4. Chleb (naan lub pitę) lekko grilluj na patelni przez minutę, aby był odpowiednio lekko chrupiący i ciepły.

5. Na chleb połóż kofty i tzatziki. Danie gotowe.

Zobacz film: Stek z polędwicy wołowej

Stek z polędwicy wołowej. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

podziel się:

Pozostałe wiadomości