Kminek, żurek i pieczona szynka

W kuchni Dzień Dobry TVN Jan Kuroń przygotował wielkanocne dania z dodatkiem kminku, który wspomaga trawienie. Wypróbuje jego przepisy na: żurek, pieczoną szynkę i focaccię. Smacznego!

Żurek

Składniki:

Wywar

1 kg białej kiełbasy

2,5 l wody

Duży pęczek włoszczyzny

4 duże kapelusze suszonych prawdziwków

4 większe ziemniaki

6 liści laurowych

Kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

Sól do smaku

Dodatkowo

750 ml zakwasu na żurek

3 łyżki suszonego majeranku

3 ząbki czosnku

1 duża cebula

Śmietana do zabielenia

Sól, pieprz, kminek mielony

20 jajek przepiórczych do podania

Odrobina oleju roślinnego

Przygotowania:

Białą kiełbasę i warzywa zalej zimną wodą.

Zagotuj, dodaj sól, suszone grzyby, resztę przypraw.

Zbierz szumowiny.

Gotuj na małym ogniu 30 minut.

Na ostatnich 10 minut dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.

Wyjmij kiełbasę i warzywa.

Kiełbasę po przestudzeniu pokrój w plastry i przesmaż w oddzielnym naczyniu z posiekaną cebulą i czosnkiem.

Przełóż z powrotem do garnka z wywarem.

Wlej zakwas, zamieszaj, dopraw i dosyp majeranku.

Podgotuj około 10 minut.

Delikatnie zaciągnij śmietaną.

Focaccia z kminkiem i suszonymi śliwkami

Składniki:

500 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania

1,5 łyżeczki soli

1,5 łyżeczki suszonych drożdży

6 łyżek oliwy z oliwek + dodatkowo do posmarowania

300 ml ciepłej wody

1 łyżeczka gruboziarnistej soli

1,5 łyżeczki zmielonego kminku

4 łyżki siekanych suszonych śliwek

Przygotowanie:

Przesiej mąkę i sól do miski, wmieszaj drożdże i kminek.

Do środka wlej 4 łyżki oliwy z oliwek i wymieszaj drewnianą łyżką.

Mieszając dolewaj ciepłej wody.

Wyjmij na posypany mąką blat i zagniataj ciasto przez 3 minuty.

Ciasto będzie wilgotne, ale nie dodawaj więcej mąki.

Wysmaruj czystą miskę oliwą.

Ciasto zagnieć w kształt kuli, wsadź do miski i przykryj bawełnianą ściereczką.

Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym i nie przewiewnym miejscu na 2 godziny, albo aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wysmaruj papier do pieczenia oliwą.

Wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i przebij pięścią.

Następnie zagniataj przez około 2 minuty.

Wyłóż ciasto na przygotowany papier do pieczenia (najlepiej na blasze z piekarnika) i rozwałkuj (rozgnieć dłonią) na cienką warstwę o jednolitej grubości.

Przykryj ciasto bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 60 minut.

Podgrzej piekarnik do 240 stopni Celsjusza.

Posiekaj drobno śliwki w paski.

Pozostałą oliwę zmieszaj z odrobiną wody w małej miseczce.

Maczaj palce w miksturze oliwy i wody, a następnie wciskaj je w ciasto, aby tworzyć dołki charakterystyczne dla foccaci.

Posyp gruboziarnistą solą i powciskaj na wierzch kawałki śliwki.

Spryskaj lekko pozostałością wody z oliwą.

Piecz foccacie przez ok. 20 minut, aż się ładnie zezłoci.

Wyjmij na kratkę, aby trochę wystudzić.

Serwuj jeszcze ciepłą.

Szynka pieczona w cząbrze i wędzonej papryce

Składniki:

Szynka 1,5 kg

4 ząbki czosnku

2 łyżki cząbru

2 łyżki wędzonej papryki

½ łyżeczki pieprzu ziołowego

4 łyżki oleju

½ butelki czerwonego wytrawnego wina

Sól, pieprz, kminek mielony

2 marchewki

Przygotowanie:

Szynkę oczyść, umyj i wytrzyj ręcznikiem papierowym. 

Przygotuj mieszankę do natarcia mięsa. 

W misce wymieszaj olej, posiekany drobno czosnek, cząber, paprykę, pieprz ziołowy, sól oraz pieprz oraz kminek mielony. 

Natrzyj nią dokładnie szynkę, następnie mięso zwiń w „kulkę”. 

Aby zachowała kształt zwiąż ją wzdłuż sznurkiem gastronomicznym. 

Na dno brytfanki wyłóż 2–3 cm kawałki marchewki, wlej wino i ułóż mięso na marchewce. 

Piecz 150 minut w temperaturze 120 stopni C.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości