Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował kilka swoich propozycji dań wielkanocnych: paszteciki z królika z pistacjami, bulion z królika, żurek na grzybowym wywarze, masło rzeżuchowe i babę rumową. Zobaczcie, co sprawiło, że Marcin Prokop lekko się otrząsnął. Paszteciki z królika z pistacjami
Składniki:
1 czerstwa bułka namoczona w mleku
gałka muszkatołowa do smaku
1 królik (około 1,5 kg)
200 g surowego boczku
200 g wątróbki drobiowej
50 g obranych pistacji
2-3 listki szałwii
sól
pieprz
3 jajka
Galaretka z cydru:
500 ml cydru jabłkowego
1 kwaśne jabłko
1 łyżka żelatyny
1 mała bagietka
Przygotowanie:
Mięso z królika oddzielamy od kości, mielimy w maszynce do mięsa razem z boczkiem. Dodajemy jajka, bułkę namoczoną w mleku, podsmażoną wątróbkę. Pistacje prażymy, lekko siekamy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz posiekanymi listkami szałwii. Przelewamy masę do 8-10 natłuszczonych kokilek do zapiekania do 3/4 ich wysokości. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do 180º C przez ok. 30 min.
W tym czasie gotujemy cydr aż zredukuje się o połowę, dodajemy żelatynę i jabłko pokrojone w drobną kostkę.
Bagietkę kroimy w bardzo cienkie kromki. Wstawiamy do piekarnika po wyjęciu pasztecików i suszymy aż będą chrupiące.
Mieszamy i przelewamy do płaskiego naczynia i odstawiamy żeby stężała.
Pasztety podajemy z kawałkami galaretki i chrupiącymi tostami z bagietki.
Bulion z królika
Składniki:
kości z królika pozostałe po pasztecie
łodyga świeżego lubczyku
2 cebule opieczone nad gazem
1 kg warzyw do wywaru: marchew, por, pietruszka, seler naciowy, pomidor, kilka pieczarek
ziele angielskie
liść laurowy
4 jajka
szczypiorek
Przygotowanie:
Kości z królika gotujemy w 6 l wody. Dodajemy włoszczyznę, pomidora, pieczarki, przyprawy i opieczone cebule. Gotujemy ok. 2 godz. na wolnym ogniu. Odcedzamy, doprawiamy pieprzem i solą.
Jajka gotujemy na miękko, układamy w bulionówkach, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i zalewamy bulionem.
Żurek na grzybowym wywarze
Składniki:
15 cienkich plasterków kindziuka
3 litry wody
50 g suszonych podgrzybków
6 ziaren ziela angielskiego
200 g wędzonego boczku
500 ml zakwasu na żurek
pęczek włoszczyzny
3 listki laurowe
3-4 ząbki czosnku
sól
pieprz
majeranek
2 cebule
Przygotowanie:
Kindziuka rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 100º C z włączonym termoobiegiem. Pieczemy do czasu aż kiełbasa się podsuszy i powstaną chrupiące chipsy. Wodę wlewamy do garnka, dodajemy suszone grzyby, oczyszczoną włoszczyznę, listki laurowe i ziele angielskie, gotujemy ok. 30 min. W tym czasie podsmażamy na patelni pokrojone w kostkę: boczek i cebulę, dodajemy do wywaru. Następnie dodajemy zakwas oraz przeciśnięty czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy kilka minut. Podajemy z gotowanym na twardo jajkiem i kromką żytniego chleba na zakwasie i chipsami z kindziuka.
Zakwas na żurek
Składniki:
5 łyżek mąki żytniej razowej
500 ml letniej wody
3 ząbki czosnku
3-5 ziaren ziela angielskiego
5-6 ziaren pieprzu
2-3 liście laurowe
1 kromka chleba żytniego na zakwasie
Przygotowanie:
Mąkę zalewamy letnią wodą i dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki z wyjątkiem kromki chleba. Dokładnie mieszamy. Dodajemy kromkę chleba. Przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni.
Masło rzeżuchowe
Składniki:
100 g masła
20 g rzeżuchy
3-4 szczypty soli w płatkach
Przygotowanie:
Twarde zimne masło kroimy nożem na mniejsze kawałki. Dodajemy rzeżuchę i siekamy wszystko razem. Dodajemy płatki soli i mieszamy formując kształt osełki.
Baba rumowa
Składniki:
Ciasto:
150 g rodzynek
1 kieliszek rumu
300 ml letniego mleka
500 g mąki pszennej
30 g drożdży
8 żółtek
150 g cukru
120 g masła
szczypta soli
Polewa:
1 tabliczka białej czekolady
10 ml śmietany kremówki 30%
3 szczypty szafranu
Przygotowanie:
Rodzynki przesypujemy na sito i przelewamy obficie wrzątkiem. Przekładamy do miseczki i zalewamy rumem. Odstawiamy na 30 min. do nasiąknięcia. W mleku rozpuszczamy drożdże ze szczyptą cukru. Dodajemy 1/5 mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie żółtka ubijamy z cukrem aż powstanie jasny krem. Żółtka dodajemy do mleka razem z pozostałą mąką. Dokładnie wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i przestanie kleić się do ręki. W trakcie dodajemy rozpuszczone masło, rodzynki i szczyptę soli. Przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Następnie przekładamy do natłuszczonej formy do baby. Odstawiamy do ponownego wyrastania, aby znowu podwoiło swoją objętość. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180º C przez ok. 40 min. Po upieczeniu odstawiamy na chwilę, aby forma wystygła i wyjmujemy babkę na kratkę do studzenia.
Polewa:
Rozpuszczamy czekoladę i śmietanę w rondelku. Pod koniec dodajemy szafran. Gotujemy przez chwilę, następnie polewamy babkę po wierzchu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"