Kiszonki na zdrowie, czyli ogórkowa i kapusta według Piotra Kucharskiego

Proste przepisy na potrawy z kiszonek. W kuchni DDTVN gotuje Piotr Kucharski
Kapusta i ogórki kiszone to Polski wynalazek na odporność. Wesprzyj swój organizm i ugotuj sobie coś zdrowego. Piotr Kucharski przygotował dziś przepisy na dania z kapustą i ogórkami kiszonymi w roli głównej.

Ogórkowa z kaszą

Składniki:

  • 6 podudzi z kurczaka
    • listek laurowy
      • 2-3 ziela angielskie
        • 1 marchewka
          • kawałek selera
            • korzeń pietruszki
              • 2 ziemniaki
                • 100 g kaszy jęczmiennej mazurskiej
                  • 8-10 ogórków kiszonych
                    • woda z ogórków kiszonych
                      • 150 g śmietany 18 proc.
                        • pęczek koperku
                          • sól i pieprz

                            Sposób przygotowania:

                            Podudzia kurczaka zalać 3 litrami wody i gotować 1,5 godziny na wolnym ogniu. Dodać włoszczyznę startą na grubych oczkach i ziemniaki pokrojone w kostkę. Po kilku minutach dosypać kaszę. Gdy warzywa i kasza będą już miękkie dodać ogórki pokrojone w plasterki. Gotować 10 minut i sprawdzić czy zupa jest odpowiednio kwaśna, jeśli nie - dolać wody z ogórków. Śmietanę wymieszać z chochelką zupy, przyprawić solą i zabielić zupę. Gotować chwilę, doprawić solą i pieprzem. Do wyłączonej zupy dodać posiekany koperek.

                            Zupa ogórkowa | Fot. Tomasz Urbanek/East News

                            Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą

                            Składniki:

                            • 1 kg mączystych ziemniaków typ C
                              • 1 cebula
                                • 400 g kiszonej kapusty
                                  • 3-4 łyżki maki pszennej
                                    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
                                      • 1 jajko
                                        • sól i pieprz
                                          • masło klarowane do smażenia

                                            Sposób przygotowania:

                                            Około 800 g ziemniaków i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pozostałe na drobnych. Przełożyć na sito i odcisnąć nadmiar wody. Kiszoną kapustę pokroić i dodać do ziemniaków, wymieszać. Dodać obie mąki, jajko, przyprawić i wymieszać. Na patelni rozpuścić klarowane masło i smażyć placki.

                                            Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą | Fot. Tomasz Urbanek/East News

                                            Pikantna surówka z kiszonej kapusty

                                            Składniki:

                                            • 1 ząbek czosnku
                                              • mała papryczka chilli
                                                • kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
                                                  • 3 łyżki oleju
                                                    • 2 łyżki cukru
                                                      • sól i pieprz
                                                        • 600-700 g kiszonej kapusty
                                                          • 1 pęczek cebuli dymki
                                                            • sól i pieprz

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Czosnek, chilli, imbir, olej i cukier zmiksować blenderem na pastę. Kapustę pokroić, dymkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z plackami ziemniaczanymi z przepisu powyżej.

                                                              Zobacz także: Czy kapusta kiszona jest zdrowa? Jakie posiada wartości odżywcze i właściwości lecznicze?

                                                              Sałatka z ogórków kiszonych

                                                              Składniki:

                                                              • 300 g ogórków kiszonych
                                                                • 1 cebula szalotka
                                                                  • 1 jabłko
                                                                    • pieprz
                                                                      • Sos:
                                                                        • 1 łyżka musztardy
                                                                          • 1 łyżka oleju
                                                                            • 1 łyżeczka miodu

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              Ogórki pokroić na plasterki, szalotkę w piórka, jabłko w zapałki. Składniki sosu wymieszać ze sobą i wszystko razem połączyć. Doprawić do smaku pieprzem. Podawać z plackami ziemniaczanymi.

                                                                              Sałatka z ogórków kiszonych | Fot. Tomasz Urbanek/East News

                                                                              Żeberka w kiszonej kapuście

                                                                              Składniki:

                                                                              • 1,5 kg żeberek wieprzowych
                                                                                • olej do smażenia
                                                                                  • 1 cebula
                                                                                    • 2 ząbki czosnku
                                                                                      • 1 marchewka
                                                                                        • 1 kg kiszonej kapusty
                                                                                          • 200 g przecieru pomidorowego
                                                                                            • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
                                                                                              • 1 liść laurowy
                                                                                                • 2 ziarenka ziela angielskiego
                                                                                                  • sól i pieprz

                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                    Żeberka pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć na patelni z mocno rozgrzanym olejem. Żeberka ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę, czosnek i startą na tarce marchewkę. Następnie dodać pokrojoną kiszoną kapustę. Podsmażyć całość, dodać przyprawy i przecier pomidorowy. Całość dusić około 20 minut i przełożyć na żeberka. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C na 2-2,5 godziny.

                                                                                                    Żeberka w kiszonej kapuście | Fot. Tomasz Urbanek/East News

                                                                                                    >>> Zobacz też:

                                                                                                    Autor: Jola Marat

                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Dzien Dobry TVN

                                                                                                    podziel się:

                                                                                                    Pozostałe wiadomości