Przepisy kulinarne

Kinga Baranowska w szczytowej formie

Zdobyła Lhotse, wysoki na 8516 m, czwarty najwyższy szczyt świata. Górę tę dedykowała Jerzemu Kukuczce, który zginął na południowej ścianie. W kuchni Dzień Dobry TVN zdradziła, co musi jeść himalaista, aby przetrwać w górach i jaką rolę pełni odżywianie w procesie wspinaczkowym? Towarzyszyła jej przyjaciółka Monika.

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News


Sałatka Kingi:
Składniki:
Zestaw sałat, mix
Rucola
Ser pleśniowy niebieski
3 gruszki
Truskawki świeże
Zielone winogrona bez pestek
Pestki dyni
Orzechy włoskie
Łosoś pieczony
Oliwa z oliwek
Kiełki fasoli Mung
Czarne oliwki
Cytryna
Pieprz, sól

Sposób przygotowania:
Sałaty umyć i ułożyć na dużym talerzu lub w salaterce. Dodać rukolę. Ser pleśniowy pokruszyć, a gruszki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Całość połączyć ze sobą. Polać oliwą z oliwek i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
68
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0