Kilka sposobów na barszcz. Przepisy Andrzeja Polana

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował barszcz biały z pulpetami z białej kiełbasy, barszcz ukraiński z sadzonym jajkiem na grzance, a także barszcz grzybowy z gąsek i najlepsze ziemniaki ze skwarkami. Pokazał również, jak zrobić zakwas do barszczu i żurku.

Zakwas do barszczu, żurku

Składniki:

  • szklanka mąki żytniej razowej
    • ok. 2-3 szklanek ciepłej wody
      • skórka z chleba na zakwasie, nigdy na drożdżach
        • sól
          • pieprz czarny
            • ziele angielskie
              • liść laurowy
                • majeranek

                  Przygotowanie:

                  Mąkę przesypujemy do naczynia, najlepiej ceramicznego. Dodajemy wodę, mieszamy, dokładamy przyprawy i skórkę z chleba, której obecność przyspieszy proces powstawania zakwasu. Odstawiamy przykryte ściereczką, aby zakwas oddychał i pozostawiamy na 2-3 dni, co jakiś czas mieszamy wszystko. Na początku zakwas będzie mętny, wręcz brzydki, po kilku dniach mąka opadnie na dno i pojawi się klarowna część zakwasu.

                  >>> Zobacz także:

                  Barszcz biały z pulpetami z białej kiełbasy

                  Składniki:

                  • włoszczyzna
                    • 600 g ładnych żeberek wieprzowych
                      • sól
                        • pieprz
                          • ziele angielskie
                            • liść laurowy
                              • 3-4 ziemniaki
                                • cebula
                                  • zakwas do barszczu (z mąki pszennej)
                                    • 200 ml śmietanki 36 proc.

                                      Przygotowanie:

                                      W garnku gotujemy z włoszczyzny i żeberek wywar mięsno-warzywny. Kiedy tylko żeberka staną się miękkie, wyjmujemy je z garnka, włoszczyznę podobnie, a na ich miejsce dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Kiedy tylko ziemniaki będą miękkie, do garnka wlewamy klarowną część zakwasu, śmietankę, dodajemy przesmażoną cebulkę. Doprawiamy w razie konieczności pieprzem, solą, jeszcze sporą ilość koperku i jak lubimy obrane mięso z żeberek.

                                      • 4 dobre białe kiełbasy surowe
                                        • śliwka suszona
                                          • cebula
                                            • koper
                                              • natka pietruszki
                                                • 2-3 łyżki bułki tartej

                                                  Przygotowanie:

                                                  Kiełbasę pozbawiamy osłonek. Mięso przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy przesmażoną, pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną śliwkę, bułkę tartą namoczoną w wywarze drobiowym lub zwykłej wodzie, natkę i koperek. Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy pulpety i smażymy na patelni na oleju na złoty kolor. Gotowe podajemy do barszczu białego.

                                                  Prawdziwy barszcz ukraiński z sadzonym jajkiem na grzance

                                                  Składniki:

                                                  • 600 g łopatki wieprzowej
                                                    • łyżka smalcu
                                                      • 2 cebule
                                                        • 4 buraki
                                                          • 2 marchewki
                                                            • szklanka namoczonej fasoli Jaś lub też innej
                                                              • koncentrat pomidorowy w słoiku gęsty
                                                                • papryka czerwona
                                                                  • troszkę kapusty białej
                                                                    • śmietana 18 proc. gęsta
                                                                      • koperek
                                                                        • sól
                                                                          • pieprz
                                                                            • liść laurowy
                                                                              • ziele angielskie
                                                                                • majeranek
                                                                                  • ostra papryka
                                                                                    • olej do smażenia

                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                      Mięso kroimy w kostkę i przesmażamy na smalcu na złoty kolor, zalewamy wodą, dodajemy fasolę i gotujemy do miękkości. Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy startą marchew. Po chwili dodajemy 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego. Gotowe przekładamy do wywaru mięsnego. Następnie przesmażamy starte buraki, paprykę pokrojoną. I znowu przekładamy do gara. Na koniec kapusta, sól, pieprz, majeranek, ostra papryka, koperek. Zupa powinna być gęsta, o lekko brunatnym kolorze.

                                                                                      • 3-4 kromki chleba rustykalnego
                                                                                        • 2-3 jajka
                                                                                          • 100 g sera dojrzewającego tartego
                                                                                            • masło klarowane do smażenia

                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                              Kromki chleba obtaczamy w jajku wymieszanym z serem dojrzewającym i smażymy na maśle klarownym na złoty kolor.

                                                                                              Barszcz grzybowy z gąsek i najlepsze ziemniaki ze skwarkami

                                                                                              Składniki:

                                                                                              • włoszczyzna
                                                                                                • 200-300 g gąsek
                                                                                                  • masło klarowane do smażenia
                                                                                                    • cebula
                                                                                                      • szklanka zakwasu do żurku
                                                                                                        • natka pietruszki
                                                                                                          • koperek

                                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                                            Na maśle przesmażamy pokrojoną włoszczyznę, cebulę. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Na patelni ze smażenia włoszczyzny, przesmażamy teraz gąski, wcześniej oczywiście dokładnie umyte z piasku. Przesmażone dodajemy do zupy. Na koniec zakwas do żurku, koperek i spora ilość natki pietruszki.

                                                                                                            • ziemniaki
                                                                                                              • 200 g boczku surowego

                                                                                                                Przygotowanie:

                                                                                                                Ziemniaki gotujemy klasycznie z solą, ugotowane odcedzamy, ubijamy na puree. Boczek kroimy w kostkę i wysmażamy na skwarki, wraz z tłuszczem ze smażenia łączymy z ziemniakami. Dokładnie mieszamy i podajemy do barszczu z gąsek.

                                                                                                                Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: gbh007/Getty Images

                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                Pozostałe wiadomości