Kevin sam w kuchni gotuje po angielsku!

"Przepis jest tylko wskazówką, a nie regułą" mówi Kevin Aiston. W kuchni Dzień Dobry TVN Kevin Aiston przygotował: zapiekankę pasterską, angielskie naleśniki oraz fasolkę w sosie pomidorowym na grzance. Smacznego!

Zapiekanka pasterska

Shepherd’s pie

Składniki

(ilość zależy od rozmiaru twojej miski żaroodpornej i, rzecz jasna, twojego apetytu)

500 g ziemniaków, obranych i przekrojonych na pół

masło (do ziemniaków)

majonez (do ziemniaków)

olej roślinny

1 duża cebula grubo pokrojona

750 g wołowiny mielonej (takiej jak do spaghetti bolognaise)

2-3 średniej wielkości marchewki

1 puszka groszku konserwowego

tymianek (oczywiście świeży, jeśli można, a MOŻNA!)

sól i pieprz do smaku

natka pietruszki (świeża, pamiętaj!)

kilka ząbków czosnku

sos sojowy

liście laurowe

ziele angielskie

mąka

ser żółty (według uznania)

Sposób wykonania

Przygotuj ziemniaki purée. Teraz zajmij się mięsem. Na dużej patelni lub w dużym rondlu (jeśli nie masz nic przeciwko mieszaniu drewnianą łyżką w wielkim kotle) rozgrzej trochę oleju. Najpierw cebula. Pokrój ją grubo, nawet w talarki, a następnie delikatnie, powoli i z szacunkiem włóż ją na rozgrzany olej. Dodaj trochę soli i pieprzu do smaku. Teraz przedstaw mięso cebuli smażącej się na patelni – zapewniam cię, że smak smażonej cebuli i mięsa to kombinacja dwóch najpiękniejszych smaków pod słońcem! Niech cebula i mięso pobędą w spokoju razem przez pewien czas. Gdy mięso odda większość wody, dodaj mąkę, tak żeby powstał piękny, średnio gęsty, ciemnobrązowy sos, i zmniejsz płomień. Najlepszy sposób, aby dodać mąkę do jakiejkolwiek gorącej potrawy, to wlać trochę wody o temperaturze pokojowej do kubka, dodać mąkę, najlepiej przesiewając, i wymieszać, a następnie wlać do gotującego się jedzenia. W ten sposób unikniesz grudek. Gotuj mięso delikatnie – nie chcesz go przecież zabić! To mięso już nie żyje, więc nie masakruj go raz jeszcze! Teraz czas na resztę składników. Marchewkę w talarkach, nie za grubych, ale też nie za cienkich (zbyt duże kawałki będą niedogotowane, a zbyt drobne skończą jako purée) wrzuć do gotującego się mięsa. (Pamiętaj, że możesz dodać trochę wody, jeżeli sos zrobi się zbyt gęsty, czyli jeśli woda wyparuje zbyt szybko; zmniejsz też ogień). Pokrój drobno czosnek, wrzuć do garnka. Dalej – to jest bardzo proste – otwórz puszkę groszku, odlej płyn, a groszek wsyp do mięsa z warzywami. Dodaj trochę sosu sojowego, ale uważaj, bo jest bardzo, bardzo słony. Sprawdzaj smak na bieżąco. Weź teraz ziele angielskie (maksymalnie 5-6 kulek, chyba że naprawdę lubisz silny ziołowy smak) i rozkrusz je płaską stroną dużego, szerokiego noża (tzw. noża szefa kuchni), wrzuć do rondla, potem pokruszone liście laurowe, i wymieszaj. Czas połączyć wszystko razem. Masz już mięso z warzywami, ziołami, przyprawami, solą i pieprzem. Przełóż to wszystko do dużego naczynia żaroodpornego, zostawiając kilka centymetrów od góry naczynia, czyli wystarczająco dużo miejsca na ziemniaki. OK? Następnie powoli i delikatnie wyłóż równomiernie na wierzch purée. Nie naciskaj zbyt mocno ani nie wrzucaj zbyt energicznie, bo purée „utopi się” w sosie i powstanie okropny miszmasz, i nie będzie wiadomo, co to miało być – naprawdę byłoby szkoda zmarnować tyle roboty. Zatem mięso i sos mają być pod purée, a purée ma być nad mięsem – dwie warstwy. Gdy jesteś naprawdę zadowolony z efektu końcowego, włóż naczynie żaroodporne (NIE PRZYKRYWAJ!) do piekarnika o temperaturze 180°C, na środkową półkę, na mniej więcej 30–45 minut. Jakieś 10 minut przed końcem pieczenia możesz dodać starty żółty ser. Podaj danie gorące, ładnie ułożone na talerzu i posypane świeżą natką pietruszki, i teraz

tylko czekaj na komplementy od gości! Pycha!

Fasolka w sosie pomidorowym na grzance

Składniki:

2 lub 3 kromki chleba

1 lub 2 puszki fasolki w sosie pomidorowym,

cebula jako dodatek, według uznania

masło

Uwaga! Proszę nie mylić z polską fasolką po bretońsku. Baked

beans są małe i miękkie, w pysznym sosie pomidorowym. Nazywają

się po angielsku „common bean”, czyli zwykła fasolka. Fasolki

po bretońsku są wielkie, O WIELE za wielkie, i niestety, nie

nadają się do tego przepisu. Wiem, bo próbowałem, jednak nie

dają tego smaku, jakiego oczekujemy po angielskich baked beans.

Uprzedzam z góry.

Sposób wykonania

Otwórz puszkę fasolki, wlej zawartość do małego rondla i podgrzej na wolnym ogniu, dodając

sól i pieprz do smaku. Cebulę możesz usmażyć na oddzielnej patelni na brązowy kolor i śmiało

dodać do beansów, które wciąż „pyrkają” na wolnym ogniu. Nie śpiesz się, bo się przykleją

do dna i spalą na bank. Jeżeli uważasz, że sos jest zbyt gęsty, możesz w każdej chwili dolać

trochę wody. Do fasolki, jak wspomniałem wcześniej w przepisie na cheese on toast, można też dodać sos typu HP Sauce. Pyszne! Przygotuj grzanki, a kiedy uznasz, że beansy są już gotowe, wyłóż tosty na talerz i zalej beansami, utop w sosie, używając dużej łyżki kuchennej. Ponownie życzę ci smacznego!

Angielskie naleśniki

Składniki

110 g przesianej mąki

szczypta soli

2 jajka

200 ml mleka

75 ml wody

2–3 łyżki oleju słonecznikowego

cukier puder

sok z 1 cytryny

cytryna pokrojona na ósemki

Sposób wykonania

Przesiej mąkę razem z solą do dużej miski przez sito trzymane wysoko nad miską, żeby mąka była dobrze napowietrzona. Zrób dołek pośrodku i wbij do niego jajka. Mieszaj trzepaczką lub widelcem, jak wolisz. Ważne, żebyś zbierał wszystkie grudki mąki z brzegu miski, tak żeby ciasto było gładkie.

Wlej wodę do mleka i stopniowo dodawaj do miski z mąką, wciąż ubijając (nie martw się o żadne grudki, ostatecznie rozprawi się z nimi trzepaczka). Kiedy cały płyn jest już w misce, trzeba użyć szpachelki gumowej, żeby zeskrobać ewentualne resztki mąki z brzegów miski i wprowadzić je do środka, a potem jeszcze raz wymieszać, aż ciasto będzie gładkie, o konsystencji śmietany. Wlej olej i zmieszaj go energicznie z ciastem. Zwiększ ogień pod patelnią, aż olej będzie naprawdę gorący, po czym od razu zmniejsz do średniej temperatury. Wlewaj ciasto, przechylając patelnię na boki, aby pokryło równomiernie dno. Po chwili przewróć naleśnika podrzutem (uważaj na olej, żeby się nie wychlapał na twoją rękę!), a jeśli nie umiesz, to użyj łopatki. Kiedy druga strona również będzie gotowa, po prostu zsuń naleśnika z patelni na talerz. Gotowe naleśniki układaj jeden na drugim. Aby nie ostygły, możesz talerz umieścić na garnku z gotującą się wodą. Już wszystko gotowe, byś mógł podawać swoje pyszne naleśniki, ale żeby były przepysznymi naleśnikami, musisz je skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i posypać cukrem pudrem – ile zechcesz. Możesz je zwinąć w rulon lub poskładać w trójkąt. Jakikolwiek kształt wybierzesz, dodaj trochę cukru pudru i soku z cytryny na wierzch, połóż ze dwa kawałki cytryny na talerzu, żeby goście mogli wycisnąć jeszcze trochę świeżego soku na naleśniki, jeśli będą chcieli.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Zmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze

Zmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"