Keksy, tarty, babki - ale w wersji wytrawnej. Proste przepisy Andrzeja Polana

Wytrawne rarytasy Polana
Wypieki nie muszą być słodkie, mogą być także wytrawne. Udowodnił to Andrzej Polan, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował takie pyszności jak: wytrawny keks z mięsa, tarta z porami i białą kiełbasą, a także babeczki ziemniaczane z chrzanem i grzybami.

Wytrawny keks z mięsa

Składniki na keks z mięsa:

  • 20 plasterków boczku wędzonego surowego
    • 500 g łopatki wieprzowej
      • 500 g cielęciny
        • 500 g filetu z kurczaka
          • 150 g wątróbki drobiowej
            • świeży tymianek
              • ziele angielskie
                • gałka muszkatołowa
                  • sól, pieprz czarny
                    • 150 g pistacji i orzechów laskowych
                      • 50 ml brandy

                        Dodatkowo:

                        • owoce brusznicy leśnej mrożone
                          • chrzan korzeń
                            • wiśnia mrożona
                              • sok z czarnej porzeczki
                                • miód

                                  Jak przygotować keks z mięsa?

                                  Cebulę przesmażamy na maśle z listkami tymianku. Łopatkę wieprzową mielimy na grubym oczku, cielęcinę podobnie, a jeszcze lepiej, jak ją pokroimy w drobną kostkę. Kurczaka kroimy również w cienkie batoniki. Do miski przekładamy wszystkie rodzaje mięsa, dodajemy pokrojoną drobno wątróbkę, przyprawy, brandy oraz orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy. Formę podłużną smarujemy olejem, wykładamy plasterki boczku, tak aby zwisały poza blaszkę. Wykładamy masę mięsną, przykrywamy plasterkami z wierzchu. Formę owijamy folią aluminiową i wstawiamy do większej brytfanny z gorącą wodą, w kąpieli wodnej wypiekamy keks około 1,5 godziny w 180 st. C. Po upieczeniu odlewamy nadmiar płynu jaki powstał podczas pieczenia, a keks wytrawny wstawiamy do lodówki.

                                  Na miodzie przesmażamy wiśnie, brusznicę, podlewamy delikatnie sokiem z czarnej porzeczki. Dodajemy tarty chrzan. To doskonały dodatek do naszego keksu.

                                  Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                  Tarta z porami i białą kiełbasą

                                  Składniki na tartę z białą kiełbasą:

                                  Ciasto:

                                  • 300 g mąki żytniej żurkowej
                                    • 100 g mąki pszennej
                                      • 4 żółtek
                                        • 100 g smalcu
                                          • 3-4 łyżki śmietany 18 proc.
                                            • sól
                                              • kminek mielony
                                                • majeranek

                                                  Wierzch:

                                                  • 4 pory
                                                    • 200 g pieczarek
                                                      • masło klarowane
                                                        • 2 jabłka
                                                          • 200 g sera żółtego, tartego
                                                            • 600 g białej kiełbasy surowej
                                                              • sól
                                                                • pieprz
                                                                  • estragon świeży lub suszony

                                                                    Jak przygotować tartę z białą kiełbasą?

                                                                    Ciasto: na stolnicy mieszamy oba rodzaje mąki, dodajemy smalec, żółtka, śmietanę oraz przyprawy. Siekamy i wyrabiamy ciasto kruche, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut.

                                                                    Wierzch: pory kroimy w grubszą kostkę, przesmażamy na maśle z pieczarkami i jabłkiem pokrojonym w kostkę do miękkości, podlewając delikatnie wodą w trakcie smażenia. Doprawiamy pieprzem, solą i estragonem. Kiełbasę pozbawiamy osłonek i wysmażamy na patelni na skwarki.

                                                                    Ciastem wykładamy naczynie do tarty, podpiekamy w piekarniku około 20 minut w 180 st. C. Na podpieczony spód wykładamy przesmażone pory z pieczarkami i jabłkiem, posypujemy serem i wykładamy skwarki z kiełbasy białej. Zapiekamy ponownie około 20 minut.

                                                                    Babeczki ziemniaczane z chrzanem i grzybami

                                                                    Składniki na babeczki ziemniaczane:

                                                                    • 1 kg ziemniaków drobnych
                                                                      • 150 g masła
                                                                        • 8 żółtek
                                                                          • sól
                                                                            • pieprz biały mielony
                                                                              • gałka muszkatołowa
                                                                                • 2 łyżeczki tartego chrzanu
                                                                                  • szczypiorek
                                                                                    • 200 ml śmietany 36 proc.
                                                                                      • 4 jabłka zmiksowane na mus

                                                                                        Jak przygotować babeczki ziemniaczane?

                                                                                        Ziemniaki dokładnie myjemy i na godzinę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Upieczone przekrawamy na połówki, łyżeczką wyjmujemy miąższ, kilka wydrążonych łódek pozostawiamy do dekoracji. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, mieszamy z masłem, chrzanem i żółtkami, śmietaną i szczypiorkiem. Borowiki kroimy w bardzo drobną kostkę, wysmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną miodu. Foremki do babek smarujemy masłem, wysypujemy dno bułką tartą, wykładamy grzyby i masę ziemniaczaną. Wypiekamy w piekarniku około 40 minut w trakcie smarując wierzch masłem. Pozostawione łódki obsmażamy w oleju na chrupiąco, wykładamy na wierzch każdej babeczki, środek wypełniamy musem jabłkowym.

                                                                                        Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                        >>> Zobacz także:

                                                                                        Sekret idealnego sernika wielkanocnego. Sebastian Olma: "Na pewno nie opadnie"

                                                                                        Przepis na tradycyjną wielkanocną babę. Mikołaj Rey zdradza, jaką mąkę wybrać

                                                                                        Przepisy na najlepszy żurek z jajkiem i barszcz biały

                                                                                        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                        Autor: Iza Dorf

                                                                                        Źródło: Andrzej Polan

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości