Kawanostra na upały

Piotr Kucharski i Bartosz Węglarczyk, od samego rana, raczyli się kawą. Jak przygotować pyszną mrożoną "Kawanostrę"? Zobaczcie!

Kawanostra

Składniki:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs

60 ml wody

20 ml sosu czekoladowego

100 ml mleka

chili wg uznania

3-4 kostki lodu

bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie:

Kawę rozpuszczalną, wodę, sos czekoladowy, mleko oraz chili (według uznania) miksuj do całkowitego rozpuszczenia się kawy i wymieszania się wszystkich składników. Następnie przelej do szklanki i dodaj kostki lodu. Udekoruj bitą śmietaną i posyp chili.

Sprzęt: mikser

Oczarowana imbirem

Składniki:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs

60 ml wody

50 ml mleka

20 ml syropu imbirowego (lub 2 łyżeczki sproszkowanego lub tartego imbiru)

1/2 obranej gruszki (świeżej lub z puszki)

4 kostki lodu

Przygotowanie:

Miksuj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Przelej kawę do szklanki. Dodaj kostki lodu.

Sprzęt: mikser

Myristica

Składniki:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs

150 ml wody

150 ml mleka

2 łyżki syropu czekoladowego

2 łyżki śmietany kremówki

kostki lodu

gałka muszkatołowa do dekoracji

Przygotowanie:

Rozpuść kawę w wodzie. Z wyjątkiem kostek lodu, wszystkie składniki wymieszaj za pomocą miksera aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Przelej do szklanki, dorzuć kostki lodu, dekoruj odrobiną startej gałki muszkatołowej.

Sprzęt: mikser

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości