Przepisy kulinarne

Kawanostra na upały

Piotr Kucharski i Bartosz Węglarczyk, od samego rana, raczyli się kawą. Jak przygotować pyszną mrożoną "Kawanostrę"? Zobaczcie!

Kawanostra

Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
60 ml wody
20 ml sosu czekoladowego
100 ml mleka
chili wg uznania
3-4 kostki lodu
bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie:
Kawę rozpuszczalną, wodę, sos czekoladowy, mleko oraz chili (według uznania) miksuj do całkowitego rozpuszczenia się kawy i wymieszania się wszystkich składników. Następnie przelej do szklanki i dodaj kostki lodu. Udekoruj bitą śmietaną i posyp chili.
Sprzęt: mikser


Oczarowana imbirem
Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
60 ml wody
50 ml mleka
20 ml syropu imbirowego (lub 2 łyżeczki sproszkowanego lub tartego imbiru)
1/2 obranej gruszki (świeżej lub z puszki)
4 kostki lodu

Przygotowanie:
Miksuj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Przelej kawę do szklanki. Dodaj kostki lodu.
Sprzęt: mikser


Myristica
Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
150 ml wody
150 ml mleka
2 łyżki syropu czekoladowego
2 łyżki śmietany kremówki
kostki lodu
gałka muszkatołowa do dekoracji

Przygotowanie:
Rozpuść kawę w wodzie. Z wyjątkiem kostek lodu, wszystkie składniki wymieszaj za pomocą miksera aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Przelej do szklanki, dorzuć kostki lodu, dekoruj odrobiną startej gałki muszkatołowej.

Sprzęt: mikser

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
64
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0