Kawa z masłem staje się obecnie prawdziwym hitem dla osób aktywnych. To połączenie smakuje wyjątkowo, a przy tym daje wiele korzyści dla zdrowia. Regularnie pita kawa z masłem daje efekty w postaci przyspieszonej przemiany materii, a więc utraty zbędnych kilogramów.

Kawa z masłem i olejem kokosowym mocno pobudza i syci. Klasyczną kawę warto urozmaicić odżywczym tłuszczem, aby wzmocnić organizm na cały dzień. Przygotowując ten napój, trzeba pamiętać o dobrych składnikach - tylko kawa z masłem klarowanym da zadowalające rezultaty.

Kawa z masłem - właściwości

Kawa z masłem, nazywana również bulletproof coffee (kuloodporna kawa), to ciekawe połączenie smakowe, które może zaskakiwać. Pijemy już kawę z lodem, z solą, z przyprawami, a nawet z grzybami, teraz czas na masło. To połączenie spopularyzował David Asprey, który inspirował się połączeniem herbaty i masła w Tybecie. Jest to dodatek, który ma za zadanie wzmocnić działanie zwykłej kawy. Takie połączenie to prawdziwy zastrzyk energii na cały dzień. Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kawy – z dodatkiem masła będzie ona bardziej pobudzająca, a jednocześnie sycąca.

Kawa z masłem – przepis

Aby kawa z masłem miała odpowiednie właściwości, musi być wykonana z produktów najwyższej jakości. Przede wszystkim ważny jest rodzaj kawy. Najlepiej sprawdza się do tego dobra arabica. Do tego napoju nie nadaje się zwykła kawa rozpuszczalna. Kolejnym składnikiem jest odpowiedni tłuszcz. Tylko kawa z masłem klarowanym zachowuje odpowiednie właściwości. Wszelkie margaryny i miks margaryny z masłem nie spełnią swojej funkcji, a więc nie pobudzą i nie będą sycić w zdrowy sposób. Właściwy przepis to kawa z masłem i olejem kokosowym. Dodanie do kawy arabica po łyżce tłuszczu, czyli masła i oleju, sprawi, że otrzymamy energetyczny napój o właściwościach odchudzających. Kawa z masłem kokosowym to nie jedyne połączenie – można też sięgnąć po inne tłuszcze. Przepisy, które warto przetestować to:

· Kawa z masłem orzechowym – swoją słodyczą doskonale przełamuje goryczkę kawy. Wystarczy do zaparzonej kawy dodać dwie łyżki masła orzechowego, pół szklanki mleka i odrobinę ekstraktu z wanilii (opcjonalnie). Całość miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.

· Kawa z masłem i mlekiem kokosowym - lekko kokosowy posmak podkreśla wyrazisty aromat napoju. Zaparzamy kawę, dodajemy cukier i podgrzane wcześniej mleko kokosowe. Całość mieszamy i dekorujemy wiórkami kokosa.

· Kawa z masłem i cynamonem – dodatek tej przyprawy wzmacnia działanie odchudzające napoju. Do zaparzonej kawy dodajemy łyżkę oleju kokosowego i szczyptę cynamonu. Całość dosładzamy miodem (wzmacnia właściwości energetyczne i pobudzające).

Zobacz film: Kawa pięciu przemian. Jak zrobić? Źródło: Dzień Dobry TVN

Kawa z masłem – efekty

Dodatek masła do codziennej kawy to mała zmiana, która daje zaskakujące rezultaty. Jeśli spodoba nam się kawa z masłem, efekty będą widoczne już po kilku tygodniach. W tym czasie regularne picie napoju może pomóc w walce z nadwagą. Jakie inne korzyści ma picie kawy z masłem? Tłuszcz jako dodatek ułatwia rozpuszczanie cennych dla organizmu witamin, dlatego spożywanie pełnowartościowych potraw będzie dzięki niemu bardziej odżywcze. Połączenie kawy z masłem korzystnie wpływa też na procesy zachodzące w mózgu (warto ją pić przed nauką, pracą czy egzaminami). Kawa z masłem i olejem kokosowym to ogromna dawka energii, która przyda się przed wysiłkiem fizycznym lub stresującymi momentami w ciągu dnia.

Czy kawa z masłem odchudza?

Odpowiedź na pytanie, czy kawa z masłem odchudza jest prosta – wiele przychylnych opinii na temat tego napoju, jak i jego właściwości dietetyczne potwierdzają, że tak. Tłuszcz jest niezbędny do utrzymania energii na właściwym poziomie. Jego zadaniem jest też przyspieszenie metabolizmu, co znacznie ułatwia utratę zbędnych kilogramów. Dzięki dodatkowi masła organizm spala całe zapasy tłuszczu, redukując jego poziom w organizmie. Kawa z masłem na odchudzanie będzie skuteczna również dlatego, że jej wypicie zmniejsza apetyt i syci, dlatego od samego rana możemy ograniczyć spożycie pokarmów czy podjadanie i chudnąć z tygodnia na tydzień. Pijąc taką mieszankę o oryginalnym smaku, warto z czasem odstawić substancje słodzące – cukier czy stewię, dzięki czemu napój będzie zdrowszy i mniej kaloryczny.

Co sądzisz o tym artykule?
3
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0