Kaszubskie smaki Basi Ritz

Dziś w Dzień Dobry TVN: Basia Ritz i tradycyjna kuchnia kaszubska czyli m.in. grzyby, ryby, miód i sery! Laureatka pierwszej polskiej edycji MasterChef przygotowała: carpaccio z buraków z truskawkami i kozim twarożkiem, buraki zapiekane z gruszką, miodem, kozim serem i tymiankiem i smażony filet z troci na kluseczkach dyniowych z ragout z grzybów z suszoną śliwką. Smacznego!

Carpaccio z buraków z truskawkami i kozim twarożkiem

Składniki:

4 średniej wielkości buraki

1 duża cebula

ząbek czosnku

tymianek, rozmaryn (świeże)

ok. 40 g orzechów włoskich

ok. 100 g sałaty (np. roszpunki, szpinaku, mangold)

1 mała czerwona cebula

2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

2-3 łyżki octu malinowego

ok. 50 ml bulionu z warzyw

2 łyżki oleju z orzechów włoskich

1 łyżka galaretki z pigwy (można zastąpić inną, np. jeżynową lub z czarnej porzeczki)

sól morska w młynku

czarny pieprz w młynku

ok. 150 g truskawek

parę jeżyn

ok. 100 g serka koziego (twarożku)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200°C.

Buraki umyć, wysuszyć i nakłuć szpilą do mięsa. Cebulę pokroić w ćwiartki i podzielić na warstwy. Czosnek pokroić na grube cząstki, obłożyć cebulą, czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem. Owinąć folią aluminiową. Piec ok. 45 minut.

W międzyczasie grubo posiekać orzechy i zrumienić je na patelni bez tłuszczu. Z koziego twarożku uformować kuleczki (opcjonalnie, można je również później położyć łyżeczką na sałatę). Sałatę umyć i osuszyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać ocet, chwilę podsmażyć. Dodać wywar, olej orzechowy i galaretkę. Wymieszać i redukować chwilę na wolnym ogniu. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą.

Upieczone buraki wyjąć z pieca i ostudzić. Następnie obrać, pokroić w cienkie plastry (najłatwiej robi się to przy pomocy maszyny lub tarki) i ułożyć na talerzach. Na carpaccio z buraków ułożyć lekko zaprawioną dressingiem sałatę, owoce, kozi serek i zrumienione orzechy. Polać resztą dressingu. Serwować od razu.

Buraki zapiekane z gruszką, miodem, kozim serem i tymiankiem

Składniki:

4-6 średniej wielkości buraki

1 duża cebula

ząbek czosnku

tymianek, rozmaryn (świeże)

2 gruszki

orzechy włoskie

kozi ser pleśniowy

miód

oliwa

sól morska

czarny, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200°C.

Buraki (podobnie jak w poprzednim przepisie) umyć, wysuszyć i pokłuć szpilą do mięsa. Cebulę pokroić w ćwiartki i podzielić na warstwy, czosnek pokroić na grube cząstki. Obłożyć cebulą, czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem, owinąć folią aluminiową. Piec ok. 40 minut.

Gruszki umyć, obrać, pokroić w cząstki, usunąć gniazda nasienne. Upieczone buraki wyjąć z pieca, lekko ostudzić, następnie obrać, pokroić w ćwiartki. Ułożyć na przemian z gruszką w żaroodpornym naczyniu. Posypać tymiankiem, posiekanymi orzechami, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć plastry koziego sera i podpiec w piekarniku, aż ser się rozpuści.

Serwować polane lekko miodem.

Smażony filet z troci na kluseczkach dyniowych z ragout z grzybów z suszoną śliwką

Składniki:

Kluseczki:

ok. 200g dyni

ok. 600 g ziemniaków (mącznych)

1 jajko

sól

mąka

Przygotowanie:

Ugotować ziemniaki i dynię. Odcedzić, zmielić lub rozdrobnić widelcem. Dodać jajo, sól i tyle mąki, żeby otrzymać zwarte ciasto. Uformować wałeczki, kroić je jak malutkie kopytka. Ugotować we wrzątku od wypłynięcia. Podawać ze skwarkami, przesmażoną cebulą albo jako dodatek do dań.

4 filety z troci, sandacza lub karpia (ok.150-200 g)

Oczyszczone filety umyć, dobrze osuszyć. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni (na stronie skóry) przez parę minut, obrócić, krótko smażyć z drugiej strony.

Ragout:

kurki, prawdziwki, podgrzybki

2 suszone śliwki

tymianek, rozmaryn, pietruszka (natka, świeża)

czosnek

oliwa

czarny, świeżo zmielony pieprz

sól

Przygotowanie: Grzyby oczyścić, pokroić w cząstki. Śliwki i zioła posiekać. Na patelnię polać oliwę, dodać czosnek, lekko podsmażyć. Wrzucić grzyby, zioła, śliwki i doprawić. Smażyć przez parę minut, aż zaczną puszczać sok.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości