Przepisy kulinarne

Kaszubskie smaki Basi Ritz

Dziś w Dzień Dobry TVN: Basia Ritz i tradycyjna kuchnia kaszubska czyli m.in. grzyby, ryby, miód i sery! Laureatka pierwszej polskiej edycji MasterChef przygotowała: carpaccio z buraków z truskawkami i kozim twarożkiem, buraki zapiekane z gruszką, miodem, kozim serem i tymiankiem i smażony filet z troci na kluseczkach dyniowych z ragout z grzybów z suszoną śliwką. Smacznego!

Carpaccio z buraków z truskawkami i kozim twarożkiem

Składniki:
4 średniej wielkości buraki
1 duża cebula
ząbek czosnku
tymianek, rozmaryn (świeże)
ok. 40 g orzechów włoskich
ok. 100 g sałaty (np. roszpunki, szpinaku, mangold)
1 mała czerwona cebula
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
2-3 łyżki octu malinowego
ok. 50 ml bulionu z warzyw
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
1 łyżka galaretki z pigwy (można zastąpić inną, np. jeżynową lub z czarnej porzeczki)
sól morska w młynku
czarny pieprz w młynku
ok. 150 g truskawek
parę jeżyn
ok. 100 g serka koziego (twarożku)

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Buraki umyć, wysuszyć i nakłuć szpilą do mięsa. Cebulę pokroić w ćwiartki i podzielić na warstwy. Czosnek pokroić na grube cząstki, obłożyć cebulą, czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem. Owinąć folią aluminiową. Piec ok. 45 minut.
W międzyczasie grubo posiekać orzechy i zrumienić je na patelni bez tłuszczu. Z koziego twarożku uformować kuleczki (opcjonalnie, można je również później położyć łyżeczką na sałatę). Sałatę umyć i osuszyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać ocet, chwilę podsmażyć. Dodać wywar, olej orzechowy i galaretkę. Wymieszać i redukować chwilę na wolnym ogniu. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą.
Upieczone buraki wyjąć z pieca i ostudzić. Następnie obrać, pokroić w cienkie plastry (najłatwiej robi się to przy pomocy maszyny lub tarki) i ułożyć na talerzach. Na carpaccio z buraków ułożyć lekko zaprawioną dressingiem sałatę, owoce, kozi serek i zrumienione orzechy. Polać resztą dressingu. Serwować od razu.

Buraki zapiekane z gruszką, miodem, kozim serem i tymiankiem

Składniki:
4-6 średniej wielkości buraki
1 duża cebula
ząbek czosnku
tymianek, rozmaryn (świeże)
2 gruszki
orzechy włoskie
kozi ser pleśniowy
miód
oliwa
sól morska
czarny, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Buraki (podobnie jak w poprzednim przepisie) umyć, wysuszyć i pokłuć szpilą do mięsa. Cebulę pokroić w ćwiartki i podzielić na warstwy, czosnek pokroić na grube cząstki. Obłożyć cebulą, czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem, owinąć folią aluminiową. Piec ok. 40 minut.
Gruszki umyć, obrać, pokroić w cząstki, usunąć gniazda nasienne. Upieczone buraki wyjąć z pieca, lekko ostudzić, następnie obrać, pokroić w ćwiartki. Ułożyć na przemian z gruszką w żaroodpornym naczyniu. Posypać tymiankiem, posiekanymi orzechami, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć plastry koziego sera i podpiec w piekarniku, aż ser się rozpuści.
Serwować polane lekko miodem.

Smażony filet z troci na kluseczkach dyniowych z ragout z grzybów z suszoną śliwką

Składniki:
Kluseczki:
ok. 200g dyni
ok. 600 g ziemniaków (mącznych)
1 jajko
sól
mąka

Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki i dynię. Odcedzić, zmielić lub rozdrobnić widelcem. Dodać jajo, sól i tyle mąki, żeby otrzymać zwarte ciasto. Uformować wałeczki, kroić je jak malutkie kopytka. Ugotować we wrzątku od wypłynięcia. Podawać ze skwarkami, przesmażoną cebulą albo jako dodatek do dań.
4 filety z troci, sandacza lub karpia (ok.150-200 g)
Oczyszczone filety umyć, dobrze osuszyć. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni (na stronie skóry) przez parę minut, obrócić, krótko smażyć z drugiej strony.

Ragout:
kurki, prawdziwki, podgrzybki
2 suszone śliwki
tymianek, rozmaryn, pietruszka (natka, świeża)
czosnek
oliwa
czarny, świeżo zmielony pieprz
sól

Przygotowanie:
Grzyby oczyścić, pokroić w cząstki. Śliwki i zioła posiekać. Na patelnię polać oliwę, dodać czosnek, lekko podsmażyć. Wrzucić grzyby, zioła, śliwki i doprawić. Smażyć przez parę minut, aż zaczną puszczać sok.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
72
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0