Przepisy na kaszę jaglaną na śniadanie – na wodzie, na mleku, jako zapiekanka lub placuszki

kasza jaglana na śniadanie w misce z warzywami trzymanej w dłoniach
VICUSCHKA/Getty Images
Źródło: Moment RF
Kasza jaglana, podobnie jak kasza gryczana, ma bardzo wysoką wartość odżywczą. Mogą ją jeść osoby chore na celiakię. Kasza jaglana jest dobra na śniadanie przygotowywane na bazie wody lub mleka.

Content: Kasza jaglana ma delikatny smak, mimo to przed zagotowaniem należy ją dokładnie wypłukać by pozbyć się posmaku goryczy. Kasza jaglana w przepisach na śniadanie występuje razem z owocami , miodem i innymi smacznymi dodatkami. Kaszę jaglaną można również znaleźć w przepisach na placuszki, które smakują doskonale z warzywami lub z boczkiem.

Kasza jaglana – dlaczego warto ją jeść na śniadanie?

Kasza jaglana, zwana królową kasz, to małe żółte ziarenka, które pochodzą z upraw prosa. Pod względem wartości odżywczej porównywana jest z kaszą gryczaną, która jeszcze niedawno była postrzegana jako najzdrowsza z kasz. Istnieje kilka faktów, które świadczą o tym, że kasza jaglana podawana na śniadanie lub na obiad jest doskonałym wyborem.

Kasza jaglana może być spożywana przez osoby z alergiami pokarmowymi. Śniadanie, w którym występuje, nie jest źródłem zmian skórnych, które występują u niektórych, np. po spożyciu produktów mlecznych. W związku z tym, że nie zawiera glutenu, może być elementem diety chorych na celiakię. Kaszę jaglaną można znaleźć w przepisach na śniadanie również z uwagi na skład białka ziaren z prosa. Zawierają one aminokwasy niezbędne, np. leucynę, która pomaga w budowaniu masy mięśniowej i pomagający w walce ze stresem tryptofan.

Kasza jaglana to też kopalnia składników mineralnych i witamin, szczególnie witamin z grupy B, które skutecznie poprawiają nastrój i tym samym łagodzą stres i objawy depresji. Ponadto, kasza jaglana to dobry pomysł na pierwszy posiłek z uwagi na jej zasadotwórcze właściwości. Małe ziarna z prosa usuwają z organizmu toksyny, których źródłem są produkty zakwaszające. Kasza jaglana podawana na śniadanie ma też właściwości ocieplające i usuwa śluz z organizmu, przez co przepisy uwzględniające ją w składzie, polecane są w porze jesiennych infekcji, objawiających się katarem i kaszlem.

Co zrobić, żeby kasza jaglana na śniadanie była smaczna?

Kasza jaglana ma delikatny smak. Mimo to wiele osób rezygnuje z niej przez wyczuwalny posmak goryczy, który bez trudu można usunąć. Aby było to możliwe kaszę jaglaną należy zalać zimną wodą na minimum 60 minut. Innym sposobem na pozbycie się goryczki jest płukanie ziaren z prosa pod bieżącą wodą.

Kaszę jaglaną gotuje się w wodzie w proporcji 2:1 (czyli dwie porcje wody na jedną porcją kaszy). Po wsypaniu jej do wrzątku z dodatkiem soli, gotuje się ją do chwili, gdy woda wsiąknie w ziarno (około kwadrans). Potem należy wyłączyć źródło ciepła, przykryć garnek i odczekać około 10 minut.

Mocną stroną kaszy jaglanej, którą uwzględniają liczne przepisy na śniadanie jest to, że doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i ze słonymi dodatkami. Co więcej, poza wodą do obróbki termicznej kaszy można użyć dowolnego mleka.

Rosa Lazic/Getty Images

Kasza jaglana na wodzie z bananem i gruszkami - przepis

Podobnie jak zwykłą owsiankę, kaszę jaglaną można podawać z owocami. Do przygotowania tego śniadania potrzebne są:

  • kasza jaglana – 1/3 szklanki
    • woda – 2/3 szklanki
      • jogurt naturalny – szklanka
        • banan
          • gruszka
            • siemię lniane – 1/2 łyżeczki
              • miód – 1/2 łyżeczki

                Kaszę należy ugotować według powyższej instrukcji. Później zmieszać ją z jogurtem, pokrojonymi owocami, wspomagającym trawienie zmielonym siemieniem lnianym i miodem.

                Kasza jaglana na mleku z jabłkami i cynamonem - przepis

                Jak już wspomniano kaszę jaglaną można ugotować na mleku. Aby móc przygotować rodzinne śniadanie z kaszy jaglanej z mlekiem na słodko potrzebne są:

                • kasza jaglana – 3/4 szklanki
                  • mleko – 400 ml
                    • jabłka – 2 sztuki (polecana jest szara reneta)
                      • cynamon – szczypta
                        • miód

                          Po przepłukaniu kaszy wsypać ją do gotującego się mleka. Po zmniejszeniu ognia należy gotować przez 20 minut. Około 10 minut od wsypania do garnka kaszy dodać pokrojone jabłka. Przed podaniem posłodzić kaszę i posypać ją cynamonem.

                          Zapiekana kasza jaglana z twarogiem i malinami - przepis

                          Śniadanie może mieć również postać zapiekanki, przygotowywanej z:

                          • kaszy jaglanej – 80 g
                            • jajka – 1 sztuka
                              • zmielonego twarogu półtłustego – 100 g
                                • jogurtu naturalnego – 3 łyżki
                                  • miodu – 1,5 łyżki
                                    • malin – 100 g

                                      Twaróg należy wymieszać z jogurtem, miodem i jajkiem. Kaszę jaglaną ugotować w wodzie. Do kokilek (4 sztuki) włożyć warstwę kaszy jaglanej, masę z twarogiem, maliny, powtórzyć czynność. Ceramiczne miseczki włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na kwadrans. Przed podaniem przestudzić i polać miodem.

                                      Placuszki z kaszy jaglanej - przepis

                                      Placki z mąki pszennej na śniadanie to nic nadzwyczajnego, czymś nowym i nie mniej smacznym mogą okazać się placuszki z kaszy jaglanej , do przyrządzenia których potrzebne są:

                                      • kasza jaglana – 1 szklanka
                                        • jajko – 1 sztuka
                                          • dowolna mąka – 2 łyżki
                                            • mleko roślinne – 1/4 szklanki
                                              • sól
                                                • tłuszcz do smażenia
                                                  • czarnuszka

                                                    Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i usmażyć na patelni na tłuszczu. Placki można serwować na słodko np. z dżemem lub z owocami i jogurtem greckim. Placuszki z kaszy jaglanej smakują równie doskonale gdy są podane ze smażonym boczkiem lub warzywami.

                                                    Zobacz też:

                                                    Pomysł na smakowity deser z kaszy jaglanej

                                                    Smakoterapia na wynos - pysznie i zdrowo także poza domem. Przepisy Iwony Zasuwy

                                                    Jabłecznik – pyszne ciasto z kaszą jaglaną według Tadeusza Müllera, syna Magdy Gessler

                                                    Zobacz video: Nie bez powodu nazywana królową wszystkich kasz. Kasza jaglana i jej rozgrzewające właściwości

                                                    Autor: Adrian Adamczyk

                                                    Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości