Materiał promocyjny

Kasprzykowski żongluje cebulą

Dziś w naszej kuchni, jak co niedzielę, króluje Robert Sowa. Tym razem pomóc mu zgodził się Bartek Kasprzykowski. Razem przyrządzili dla nas curry z indyka z pieczoną dynią i śledzia w sosie curry z grillowanymi ananasami.

Curry z indyka z pieczoną dynią i prażonymi orzechami nerkowca

Składniki dla 4 osób:

600 g piersi z indyka

Marynata:

4 łyżki oliwy z oliwek

1 op. pikantnej przyprawy do kurczaka Prymat

1 łyżeczka marynowanego imbiru

2 pokrojone w kostkę średnie cebule

4 ząbki czosnku

50 ml białego wytrawnego wina

100 ml śmietany kremówki

400 ml mleka kokosowego

1 pęczek kolendry

1 posiekana czuszka

400 g pokrojonej w kostkę surowej dyni

1 szklanki oliwy z oliwek

3 łyżki soku z cytryny

4 łyżki prażonych orzechów nerkowca

Przyprawy do smaku: pieprz czarny mielony, chili, curry, kurkuma, kardamon

Sposób przygotowania:

Dynię skropić oliwą z oliwek z sokiem z cytryny i piec 20 minut w temperaturze 200°C. Umytą i osuszoną pierś z indyka pokroić w kostkę, zamarynować w pikantnej przyprawie do drobiu Prymat połączonej z oliwą z oliwek i odstawić na minimum godzinę.

Na płaskiej patelni, na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę, czosnek i czuszkę, dodać indyka i smażyć około 10 minut. Następnie wlać wino, mleko kokosowe, śmietanę i całość dusić kolejne 20 minut. Tak przygotowanego indyka połączyć z dynią, dusić do miękkości i doprawić do smaku. Danie podawać z prażonymi orzechami nerkowca, siekaną kolendrą i białym długoziarnistym ryżem.

Śledź w sosie curry z bananami podany na grillowanych ananasach

Składniki:

500 g śledzia w naturalnej zalewiw

2 łyżki grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat

4 łyżki oliwy z oliwek

Sos curry:

200 ml gęstego jogurtu (greckiego lub bałkańskiego)

2 obrane banany

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

400 g świeżych filetowanych ananasów

Sól, kurkuma, kumin, curry, chili do smaku

Sposób przygotowania:

Umyte, oczyszczone i osuszone śledzie natrzeć grubo mielonym czarnym pieprzem połączonym z oliwą z oliwek. Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Plastry ananasa usmażyć na patelni grillowej, podawać ze śledziem w aromatycznym sosie curry.

Autor: Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości