Przepisy kulinarne

Kasprzykowski żongluje cebulą

Dziś w naszej kuchni, jak co niedzielę, króluje Robert Sowa. Tym razem pomóc mu zgodził się Bartek Kasprzykowski. Razem przyrządzili dla nas curry z indyka z pieczoną dynią i śledzia w sosie curry z grillowanymi ananasami.

Curry z indyka z pieczoną dynią i prażonymi orzechami nerkowca

Składniki dla 4 osób:


600 g piersi z indyka



Marynata:


4 łyżki oliwy z oliwek


1 op. pikantnej przyprawy do kurczaka Prymat


1 łyżeczka marynowanego imbiru



2 pokrojone w kostkę średnie cebule


4 ząbki czosnku


50 ml białego wytrawnego wina


100 ml śmietany kremówki


400 ml mleka kokosowego


1 pęczek kolendry


1 posiekana czuszka


400 g pokrojonej w kostkę surowej dyni


1 szklanki oliwy z oliwek


3 łyżki soku z cytryny


4 łyżki prażonych orzechów nerkowca


Przyprawy do smaku: pieprz czarny mielony, chili, curry, kurkuma, kardamon



Sposób przygotowania:


Dynię skropić oliwą z oliwek z sokiem z cytryny i piec 20 minut w temperaturze 200°C. Umytą i osuszoną pierś z indyka pokroić w kostkę, zamarynować w pikantnej przyprawie do drobiu Prymat połączonej z oliwą z oliwek i odstawić na minimum godzinę.


Na płaskiej patelni, na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę, czosnek i czuszkę, dodać indyka i smażyć około 10 minut. Następnie wlać wino, mleko kokosowe, śmietanę i całość dusić kolejne 20 minut. Tak przygotowanego indyka połączyć z dynią, dusić do miękkości i doprawić do smaku. Danie podawać z prażonymi orzechami nerkowca, siekaną kolendrą i białym długoziarnistym ryżem.



Śledź w sosie curry z bananami podany na grillowanych ananasach

Składniki:


500 g śledzia w naturalnej zalewiw


2 łyżki grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat


4 łyżki oliwy z oliwek



Sos curry:


200 ml gęstego jogurtu (greckiego lub bałkańskiego)


2 obrane banany


2 łyżki soku z cytryny


2 łyżki oliwy z oliwek


400 g świeżych filetowanych ananasów


Sól, kurkuma, kumin, curry, chili do smaku



Sposób przygotowania:


Umyte, oczyszczone i osuszone śledzie natrzeć grubo mielonym czarnym pieprzem połączonym z oliwą z oliwek. Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Plastry ananasa usmażyć na patelni grillowej, podawać ze śledziem w aromatycznym sosie curry.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
82
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0