Materiał promocyjny

Kartacze, haluski i dwie leniwe kluski

W dzisiejszej kuchni, Andrzej Polan proponuje przepisy na polskie, chyba trochę zapomniane potrawy. Poznamy sposób na kartacze z grzybami leśnymi i oscypkiem, bryndzowe hałuski oraz dwie leniwe kluski na osobę.

Kartacze z grzybami leśnymi i oscypkiem

Składniki:

1 kg ziemniaków

około 600 g mąki gryczanej

5 jajek

sól

300 g mrożonych grzybów

150 g oscypka

150 g cebuli

200 ml śmietany

natka pietruszki

koperek

tymianek

Przygotowanie:

Ziemniaki ścieramy na miazgę i odstawiamy na sito. Odciskamy sok. Zlewamy ostrożnie, a pozostałą na dnie miski skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej. Następnie dodajemy mąkę gryczaną i jajka. Oczywiście pieprz czarny i sól do smaku. Wyrabiamy ciasto. Cebulkę przesmażamy na maśle, dodajemy grzyby mrożone i dusimy wszystko razem. Do przestudzonych grzybów dodajemy starty oscypek oraz zioła. Mieszamy wszystko razem. Z ciasta formujemy wałek, kroimy kawałki grubości 2 cm i na każdym kładziemy farsz grzybowo-serowy. Dokładnie zlepiamy i formujemy okrągłe kluski wielkości małego jabłka. Gotujemy w wodzie osolonej do momentu, aż kluski wypłyną na wierzch. Podajemy najlepiej z kwaśną śmietaną, posypane koperkiem.

Bryndzowe hałuski

Składniki:

400 g ziemniaków

1 jajko

około 150 g mąki pszennej

Sól

200 g owczej bryndzy

100 g wędzonego boczku

100 ml śmietany

2 pomidory

świeża bazylia

natka pietruszki

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i ścieramy tak jak na placki ziemniaczane. Dodajemy mąkę, jako oraz sól. Wyrabiamy gęste ciasto tak, aby oddzielało się od naczynia. W garnku zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy drobne kluseczki. Boczek kroimy w kostkę i wysmażamy na chrupiące skwarki. Do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy pomidory, świeżą bazylię oraz bryndzę. Wrzucamy ugotowane hałuski i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wierzch posypujemy chrupiącym boczkiem... i śmiało możemy zaśpiewać piosenkę zespołu Krywań - "Kie mom kluski i haluski jo sem rod".

Dwie leniwe kluski... na osobę

Składniki:

350 g białego sera

2 jajka

około 100 g maki pszennej

sól

jajko

płatki migdałowe

Przygotowanie:

Ser rozgniatamy z żółtkami, dodajemy ubite białka z solą i na koniec mąkę, tyle ile przyjmie ciasto. Zagniatamy delikatne ciasto i kroimy na kawałki. Formujemy duże kopytka. Gotujemy w wodzie. Przed podaniem proponuję obtoczyć je w jajku i migdałach, i obsmażyć na maśle na złoty kolor. Doskonały dodatek do pieczonej kaczki, ale same również są świetne ze śmietaną i owocami.

Przepis autorstwa Andrzeja Polana.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości