W dzisiejszej kuchni, Andrzej Polan proponuje przepisy na polskie, chyba trochę zapomniane potrawy. Poznamy sposób na kartacze z grzybami leśnymi i oscypkiem, bryndzowe hałuski oraz dwie leniwe kluski na osobę.Kartacze z grzybami leśnymi i oscypkiem
Składniki:
1 kg ziemniaków
około 600 g mąki gryczanej
5 jajek
sól
300 g mrożonych grzybów
150 g oscypka
150 g cebuli
200 ml śmietany
natka pietruszki
koperek
tymianek
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na miazgę i odstawiamy na sito. Odciskamy sok. Zlewamy ostrożnie, a pozostałą na dnie miski skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej. Następnie dodajemy mąkę gryczaną i jajka. Oczywiście pieprz czarny i sól do smaku. Wyrabiamy ciasto. Cebulkę przesmażamy na maśle, dodajemy grzyby mrożone i dusimy wszystko razem. Do przestudzonych grzybów dodajemy starty oscypek oraz zioła. Mieszamy wszystko razem. Z ciasta formujemy wałek, kroimy kawałki grubości 2 cm i na każdym kładziemy farsz grzybowo-serowy. Dokładnie zlepiamy i formujemy okrągłe kluski wielkości małego jabłka. Gotujemy w wodzie osolonej do momentu, aż kluski wypłyną na wierzch. Podajemy najlepiej z kwaśną śmietaną, posypane koperkiem.
Bryndzowe hałuski
Składniki:
400 g ziemniaków
1 jajko
około 150 g mąki pszennej
Sól
200 g owczej bryndzy
100 g wędzonego boczku
100 ml śmietany
2 pomidory
świeża bazylia
natka pietruszki
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy tak jak na placki ziemniaczane. Dodajemy mąkę, jako oraz sól. Wyrabiamy gęste ciasto tak, aby oddzielało się od naczynia. W garnku zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy drobne kluseczki. Boczek kroimy w kostkę i wysmażamy na chrupiące skwarki. Do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy pomidory, świeżą bazylię oraz bryndzę. Wrzucamy ugotowane hałuski i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wierzch posypujemy chrupiącym boczkiem... i śmiało możemy zaśpiewać piosenkę zespołu Krywań - "Kie mom kluski i haluski jo sem rod".
Dwie leniwe kluski... na osobę
Składniki:
350 g białego sera
2 jajka
około 100 g maki pszennej
sól
jajko
płatki migdałowe
Przygotowanie:
Ser rozgniatamy z żółtkami, dodajemy ubite białka z solą i na koniec mąkę, tyle ile przyjmie ciasto. Zagniatamy delikatne ciasto i kroimy na kawałki. Formujemy duże kopytka. Gotujemy w wodzie. Przed podaniem proponuję obtoczyć je w jajku i migdałach, i obsmażyć na maśle na złoty kolor. Doskonały dodatek do pieczonej kaczki, ale same również są świetne ze śmietaną i owocami.
Przepis autorstwa Andrzeja Polana.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"