Pyszny karp w galarecie – obowiązkowy na wigilijnym stole

Karp w galarecie
Jan Kucharzyk/ East News
Źródło: Dzien Dobry TVN
Karp w galarecie to jedna z najważniejszych potraw świątecznych. Pojawia się w wielu odsłonach, jako ryba z warzywami, chrzanem, a także na słodko z migdałami i rodzynkami. Łatwy do przyrządzenia, kruchy i delikatny, zachwyci niejedno podniebienie.

Ryby pojawiają się na wigilijnym stole obowiązkowo. Najczęściej są to śledzie i karp, oczywiście w wielu odsłonach. Przede wszystkim króluje tradycyjny karp smażony. Drugie miejsce zajmuje karp w galarecie, najbardziej popularna wersja tej ryby w Polsce. Ile domów, tyle sposobów na jego przyrządzenie. Wystarczy odrobina wysiłku i dobrych chęci, a nawet niewprawiony kucharz może przygotować tradycyjnego karpia w galarecie.

Tradycyjny karp w galarecie – przepis

Jak zrobić karpia w galarecie?

Przepis na 6 porcji

Składniki:

  • 1 ½ kg karpia,
    • 1 marchewka,
      • 1 pietruszka,
        • 1 cebula,
          • ¼ selera,
            • 3 listki laurowe,
              • 5 ziarenek ziela angielskiego,
                • 3 łyżki żelatyny,
                  • szczypta soli,
                    • 5 ziarenek pieprzu,
                      • 2 łyżeczki soku z cytryny.

                        Przygotowanie:

                        1. Oczyść rybę i usuń głowę, pozostawiając płetwy i ogon.

                        2. Rybę umyj, osusz, pokrój w poprzek na dzwonki (4 cm kawałki) i lekko posól.

                        3. W garnku z wodą gotuj (przez 20 min) marchew, pietruszkę, cebulę, selera, liście laurowe, ziele, przyprawiając je szczyptą soli i pieprzu.

                        4. Dodaj karpia i gotuj kolejne 20 min do miękkości ryby.

                        5. Po ugotowaniu i ostudzeniu ryby, usuń ości.

                        6. Wywar odcedź. Tak przygotowany 1 litr wywaru możesz jeszcze doprawić solą i pieprzem.

                        7. Żelatynę rozpuść w 3 łyżeczkach wody, a następnie dodaj do wywaru, wlej sok z cytryny i wszystkie składniki wymieszaj.

                        8. Na półmisek wylej ⅓ wywaru i wstaw do lodówki.

                        9. Po zastygnięciu ułóż na galarecie karpia i wlej kolejną ⅓ część wywaru i ponownie wstaw do lodówki.

                        10. Na koniec możesz ozdobić karpia rodzynkami, zielonym groszkiem, natką pietruszki lub pokrojoną w plasterki marchewką, a następnie zalać ostatnią porcją wywaru i wstawić do zastygnięcia.

                        11. Ten sam przepis możemy lekko zmodyfikować, zastępując żelatynę substancją żelującą (agar-agar) – w ten sposób powstanie karp w galarecie bez żelatyny .

                        Pyszny karp w galarecie po żydowsku

                        Karp w galarecie po żydowsku pojawia się na naszych wigilijnych stołach bardzo często. Ryba przyrządzona w ten sposób to po prostu karp w galarecie na słodko z rodzynkami.

                        Przepis na 6 porcji

                        Składniki:

                        • 1 i ½ kg karpia,
                          • 2 cebule,
                            • porcja włoszczyzny,
                              • 200 ml wina białego,
                                • 1 cytryna (sok),
                                  • 3 łyżki oliwy,
                                    • 10 ziarenek ziela angielskiego,
                                      • 4 listki laurowe,
                                        • 100 g rodzynek,
                                          • szczypta soli, pieprzu i cukru do doprawienia,
                                            • żelatyna na 1 l wody (zgodnie z przepisem na opakowaniu).

                                              Przygotowanie:

                                              1. Rybę oczyść i pokrój, a następnie skrop sokiem z cytryny i odstaw na 30 min. W tym czasie obierz, pokrój i podsmaż włoszczyznę.

                                              2. Po kilku minutach dolej wodę i wino, wrzuć przyprawy i rodzynki. Wszystko gotuj około 20 min, po czym dodaj filety karpia i gotuj kolejne 30 min.

                                              3. Wyjmij rybę, przecedź wywar, ale zostaw rodzynki i dopraw do smaku, jeśli jest taka potrzeba, a następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę.

                                              4. Z filetów usuń większe ości, pokrój na paski, ułóż na półmisku, a następnie udekoruj rodzynkami i zalej wywarem.

                                              5. Wstaw do lodówki, aby galareta się ścięła. Wigilijny karp w galarecie z rodzynkami to nic innego, jak karp w galarecie po staropolsku .

                                              Karp w galarecie cebulowej

                                              Karpia w galarecie możemy przygotować również w wersji mocno cebulowej. Karp w galarecie z cebuli nie jest trudny do przygotowania, choć nieco pracochłonny. Przepis na 4 porcje

                                              Składniki:

                                              • 1 ½ kg karpia pokrojonego w dzwonki, łeb oraz ogon,
                                                • 2 marchewki,
                                                  • 2 pietruszki,
                                                    • ½ selera,
                                                      • 4 duże cebule,
                                                        • 4 łyżki rodzynek,
                                                          • przyprawy: ziele angielskie, pieprz, sól, liście laurowe, cukier,
                                                            • sok z cytryny.

                                                              Przygotowanie:

                                                              1. Warzywa, łeb, ogon zalej wodą (1,5 l), wrzuć liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i gotuj przez 30 min.

                                                              2. Po tym czasie dołóż dzwonki karpia. Po około 25 min. wyjmij rybę i warzywa, a głowę i ogon zostaw, aż wywar odparuje (powinno zostać 0.5 l wywaru).

                                                              3. Dopraw solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny do smaku. Cebulę przetrzyj i dodaj do wywaru.

                                                              4. Na półmisku ułóż karpia, rodzynki (wcześniej namoczone w wodzie, by stały się miękkie) i całość zalej wywarem cebulowym.

                                                              5. Karpia w galarecie cebulowej włóż do lodówki.

                                                              Wigilijny karp w galarecie z chrzanem

                                                              Delikatna ryba w galarecie, warta jest innej odsłony smakowej, tym bardziej, że doskonale komponuje się z ostrym smakiem chrzanu. Dlatego podczas kolejnej wigilii można podać karpia w galarecie z chrzanem. Jak przyrządzić rybę? Przepis na 4 porcje.

                                                              Składniki:

                                                              • 1 kg ryby,
                                                                • 3 szklanki wody,
                                                                  • 1 pęczek włoszczyzny,
                                                                    • ⅓ korzenia chrzanu,
                                                                      • liść laurowy,
                                                                        • 1 białko jajka,
                                                                          • 2 łyżeczki żelatyny,
                                                                            • 1 łyżeczka octu,
                                                                              • szczyptę soli, pieprzu, kilka ziarenek ziela angielskiego, łyżeczkę cukru.

                                                                                Przygotowanie:

                                                                                1. Karpia przygotuj, jak zazwyczaj: wyczyść, umyj, wyfiletuj, osusz i posól.

                                                                                2. Gotuj wywar z jarzyn i chrzanu przez około 20 min, włóż rybę i gotuj kolejne 20 min.

                                                                                3. Rybę wyjmij, a do wywaru dodaj żelatynę, ocet, białko jajka i gotuj jeszcze przez chwilę.

                                                                                4. Następnie przecedź przez gazę.

                                                                                5. Ugotowanego karpia ułóż na półmisku i udekoruj. Możesz użyć w tym celu: jajka na twardo, cytryny, pomidora, gotowanej marchewki. Całość zalewamy tężejącą galaretą chrzanową i wstawiamy do lodówki.

                                                                                >>> Zobacz też:

                                                                                Przepis na barszcz wigilijny na zakwasie według Mikołaja Reya

                                                                                Święta bez śledzia nie istnieją. Te najlepsze zjecie w Krakowie. Poznajcie przepisy

                                                                                Andrzej Polan i jego przepis na świąteczną roladę makową z kajmakowym kremem

                                                                                Zobacz film: Rey smakuje wigilijnego karpia

                                                                                Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Dzien Dobry TVN

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości