Materiał promocyjny

Karnawałowe szaleństwo w kuchni

Dziś ostatni dzień karnawału. Jutro rozpoczyna się Wielki Post, który potrwa 40 dni. Dlatego warto przed Środą Popielcową zaszaleć w kuchni ten ostatni raz. Zróbcie to razem z mistrzem Andrzejem Polanem!

Kawał wołowiny z dwoma sosami

Składniki:

3 steki wołowe

ocet winny czerwony

szklanka ketchupu

sól morska

pieprz

Sos do steków

Składniki:

2 papryczki chilli

1 świeży ananas

4 limonki

1 cebula

natka pietruszki

ząbek czosnku

miód

Przygotowanie:

Mięso dokładnie obkładamy solą morską, młotkowanym pieprzem czarnym i odstawiamy do lodówki. Zabieramy się za proste 2 sosy. Ananasa obieramy, połowę kroimy w kostkę a drugą połowę miksujemy. Na patelni przesmażamy ananasa z miodem, dodajemy ocet, chwile odparowujemy, ketchup i na koniec papryczkę chilli. Sok z limonki wyciskamy, dodajemy pokrojoną cebulę, chilli i czosnek. Na koniec natkę pietruszki i gotowe. Mięso kładziemy na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię i grillujemy z każdej strony po 6 minut, dopiekamy chwilę w piecu. Podajemy z sosami, plastrami pomarańczy z czarnym pieprzem.

Brazylijskie danie z fasoli, mięsa i wędlin

Składniki:

500 g polędwicy wieprzowej

500 g polędwicy wołowej

250 g kiełbasek wędzonych

250 g boczku wędzonego

500 g fasoli czerwonej

3 cebule

bulion drobiowy

czarny pieprz

liść laurowy

czosnek

sól

Przygotowanie:

Fasolę odcedzamy z zalewy, cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy w garnku z czosnkiem, liśćmi laurowymi i czarnym pieprzem. Boczek i kiełbasę kroimy w grubszą kostkę i dodajemy do przesmażonej cebuli z czosnkiem. Wszystko podlewamy małym bulionem i gotujemy. Na osobnej patelni przesmażamy pokrojone w paski polędwice zaczynając od wieprzowej a kończąc na wołowej. Do garnka z wędzonką dodajemy połowę fasoli, a resztę miksujemy. To będzie stanowiło formę zagęstnika dla naszej potrawy. Kiedy konsystencja będzie przypominała sos dodajemy do wszystkiego przesmażone paski mięsa. Na koniec nie boimy się świeżego pieprzu.

Tarta caipirinha

Składniki:

150 g cukru trzcinowego

200 g masła

400 g mąki

4 żółtka

szczypta mielonej kawy

szczypta soli

Przygotowanie:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche, odstawiamy na chwile aby odpoczęło. Po 30 minutach ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wylepiamy nim formę do tarty. Pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut.

Nadzienie

Składniki:

10 jaj

6 cytryn

250 g cukru

200 g mąki

20 g mąki

50 ml cachacy

otarta skórka z 3 cytryn

Cytryny myjemy i ścieramy z nich skórę. Następnie wyciskamy z nich soku ile tylko damy radę. Powinniśmy mieć około 250 ml soku. Sok zagotowujemy z cukrem i skórką cytrynową, dodajemy jajka wymieszane z mąką, najlepiej na 2 razy i mieszamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i dodajemy na koniec alkohol i masło. Powstały krem wylewamy na podpieczony spód z ciasta kruchego.

Na wierzch

Składniki:

280 g cukru

80 ml wody

4 białka

Cukier zagotowujemy z wodą i gotujemy do uzyskania gęstego syropu. Białka ubijamy na sztywno i do ubitych białek dodajemy strumieniem wrzący syrop cukrowy. Nie przerywamy ubijania jeszcze przez min 10 minut. Ubitą masę wykładamy na przestudzony krem i zapiekamy palnikiem do brulle.

Naleśniki z ryżem cynamonowym

Składniki:

20 naleśników

400 ml mleka

150 g cukru

100 g ryżu

40 g masła

5 żółtek

laska cynamonu

otarta skórka z cytryny

Przygotowanie:

Ryż zagotowujemy w wodzie w ilości 1:3, z dodatkiem masła, laski cynamonu i skórki z cytryny. Pod koniec gotowania ryżu cynamon i skórkę wyjmujemy. Do ugotowanego ryżu dodajemy powoli mleko, następnie żółtka z cukrem. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania aksamitnej kosystencji. Naleśniki przekładamy ryżem i zwijamy w ruloniki, które jeszcze fajnie jest obsmażyć na maśle.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości