Kanapeczki z pastą łososia i chrzanu, z pastą z fety, chilli i orzechów, z pastą z groszczku, to tylko niektóre propozycje kuchni "finger food", które przygotowała dzisiaj w kuchni Dzień Dobry TVN blogerka kulinarna Joanna Prus. Joanna wytłumaczyła również skąd wzięła się nazwa "Finger food". Od razu wyjaśniamy, że nie chodzi o obcinanie palców ;) Chleb bez mąki
Składniki:
200 g otrębów owsianych
100 g ziaren słonecznika
80 g ziaren dyni
80 g siemienia lnianego
4-5 jajek
50 g orzechów laskowych
ok. 150 ml maślanki
sól do smaku
pieprz do smaku
łyżka ziół prowansalskich
2 łyżki płatków owsianych
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy. Na końcu dodajemy maślankę. Jeśli masa jest za rzadka, dodajmy więcej płatków owsianych. Chleb pieczemy (najlepiej w formie) w 180 st. C ok. godziny - musi być brązowy i twardy na wierzchu („gotowość” sprawdzamy patyczkiem). Możemy zrobić podobną wersję chleba z innymi dodatkami np. żurawiną czy miodem.
Pasta z łososia i chrzanu
Składniki:
150 g serka śmietankowego
100 g wędzonego łososia
1/2 pęczka świeżego koperku
2 łyżeczki chrzanu
sól
czarny pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy. Na końcu dodajemy posiekany koperek oraz doprawiamy. Dekorujemy kawałkami łososia oraz koperkiem.
Pasta z fety, chilli i orzechów
Składniki:
150 g fety
strączek papryczki chili
100 g włoskich orzechów
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
kilka łyżek dobrej oliwy
1/2 słoiczka czarnych oliwek
Przygotowanie:
Orzechy drobno siekamy (pozostawiamy kilka orzechów do dekoracji). Chili drobno siekamy - nie zapomnijmy o wyjęciu pestek, które są bardzo ostre. Składniki te dodajemy do fety i całość łączymy z jogurtem oraz czosnkiem. Dekorujemy orzechami, a przed samym podaniem polewamy oliwą.
Pasta z groszku
Składniki:
400 g mrożonego groszku
2 ząbki czosnku
szczypta pieprzu cayenne
1/2 pęczka listków mięty
sól do smaku
3 łyżki dobrej oliwy
Przygotowanie:
Wszystko zmiksować.
Budyń na wytrwanie Julii Child
Składniki:
4 jajka
1 główka mniejszego brokuła
2 kromki chleba jasnego
1/2 szklanki twardego sera żółtego
1/2 cebuli
1/2 szklanki mleka
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
szczypta pieprzu
wędzony łosoś
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. W tym czasie brokuły gotujemy w lekko posłodzonej wodzie (dzięki temu nie stracą koloru) ok. 5 min., aby stały się jędrne „al dente”. Cebulę wraz z serem ścieramy na tarce o grubych oczkach. Chleb (bez twardych skórek) miksujemy blenderem. Do osobnej miski wbijamy jajka i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i doprawiamy. Na końcu dorzucamy połowę ugotowanych kawałków brokułów i wlewamy na wysokość 2/3 wcześniej nasmarowanych masłem kokilek lub żaroodpornych miseczek. Wstawiamy je do wysokiej brytfanny lub blaszki, wkładamy do piekarnika i wlewamy wrzątek, tak aby sięgał do połowy foremek. Pieczemy w ten sposób 5 min., po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 165 st. C i pieczemy jeszcze ok. 25 min.
Bananowe koreczki z czekoladą
Składniki:
1 szklanka mąki
2/3 szklanki zimnej wody
2/3 szklanki zimnego mleka
3 duże jajka
szczypta soli
3 łyżki stopionego masła/oleju
3 banany
1 tabliczka czekolady
garść orzechów laskowych do posypania
truskawki lub inne owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Zaczynamy od naleśników. Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 min. (dzięki temu będą delikatniejsze). Rozgrzewamy patelnię o nieprzywierającej powierzchni. Rozpuszczamy na niej odrobinę masła i wlewamy 2-3 łyżki ciasta naleśnikowego. Rozprowadzamy je równomiernie po całym dnie, poprzez przechylanie patelni energicznym ruchem. Kiedy naleśnik będzie odrywał się samoistnie od dna, przekręcamy go na drugą stronę. Smażymy w ten sposób wszystkie pozostałe placki. Po ostatnim naleśniku, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, aby powstała płynna gładka masa. Każdy naleśnik smarujemy czekoladą (na końcu zostawiamy trochę do polania) i układamy na nim po bananie. Zawijamy w rulonik (muszą być ściśnięte). Kroimy na grubsze plastry. Polewamy wszystko płynną czekoladą (uważamy, aby nie zastygła). Posypujemy orzechami i zdobimy owocami.
Koszyczki z parmezanu
Składniki:
kawałek parmezanu lub innego twardego sera
odrobina ulubionych ziół
Przygotowanie:
Ser ścieramy na drobnych oczkach i łączymy z ziołami. Na patelnię układamy papier do pieczenia i czekamy aż patelnia będzie gorąca (ale papier nie może się palić). Zmniejszamy nieco ogień i wysypujemy kawałki sera, równomiernie rozprowadzając go, aby uformować placuszki. Czekamy aż ser się zarumieni i „zetnie” na brzegach. Zdejmujemy za pomocą łopatki i nakładamy na dno kieliszka (aby stworzyć miseczkę). Do środka możemy wkładać pojedyncze składniki lub uformowane kuleczki z sera i ziół.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"