Tartinka orzechowa faszerowana tatarem, Kaszka na różowo, Pumpernikiel z pastą z awokado i robakiem to karnawałowe propozycje Grzegorza Łapanowskiego i Tomasza Jakubiaka, gości Dzień Dobry TVN.Tartinka orzechowa faszerowana tatarem ze śledzia bryndzą i jarmużem
Składniki:
około 12 tartinek
ciasto na tartę
120 g masła
250 g mąki
1 żółtko
kilka kropli oleju sezamowego
3 łyżki wody
Na farsz:
4 filety śledziowe
2 korniszony
1 czerwona cebula
sok z cytryny, pieprz
1 opakowanie bryndzy
3 garście jarmużu lub cykorii (wtedy do dresingu dodajemy jeszcze łyżeczkę miodu)
4 łyżki oleju z orzechów pistacjowych lub oliwy
1 łyżka balsamico np. figowego ew. konfitura z cebuli dla ozdoby
Przygotowanie:
Mąkę i masło dobrze rozcieramy. Następnie dodajemy jajo, olej i wodę. Jeśli ciasto nie chce się związać, możemy dodać jeszcze trochę wody. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Ze śledzi, ogórka i cebuli przygotowujemy tatara, doprawiając go sokiem z cytryny i pieprzem (ew. natką piertuszki). Ciasto rozwałkowujemy wycinamy kółka i wkładamy je do foremek na ciasteczka, nakłuwamy widelcem w paru miejscach i zapiekamy w piekarniku przez około 20 min. Po tym czasie wyciągamy je i odstawiamy do wystygnięcia. najlepszy będzie przemrożony jarmuż. Obrywamy tylko delikatne części listków i parzymy je wrzątkiem, a po kilkunastu minutach odcedzamy i suszymy naszą zieleninę. Dressing jest bardzo prosty w przygotowaniu - wystarczy oliwa i ocet. Jeszcze tylko nasza bryndza... Dzielimy ją na tyle kawałków, ile mamy tartinek i do każdej wkładamy sałatkę z jarmużu, bryndzę i tatara ze śledzia. Gotowe! Pyszne i wykwintne danie na karnawałową imprezę.
Kus Kus kawior, czyli kaszka na różowo
Składniki:
1 opakowanie kiełków na patelnię (mix)
1/2 opakowanie kaszki Kus Kus
1 cebula
łyżka masła
łyżka oliwy
pęczek natki pietruszki
1/2 pęczka kopru
kilka łyżek soku z cytryny
barszcz do zalania kaszki
pieprz, sól
Przygotowanie:
Ostatnio łączyłem tę sałatkę z ogórkiem i selerem naciowym – to również polecam. Szukając jednak czegoś bardziej sezonowego zdecydowałem się na kiełki i cebulę. Tę siekamy bardzo drobno i smażymy na tłuszczu na małym ogniu przez dłuższą chwilę, następnie dodajemy kiełki, zwiększamy ogień i smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy czosnek. Barszcz ogrzewamy i zalewamy nim kaszę (około 1 cm ponad poziom Kus Kusu). Kiedy nasiąknie płynem, dodajemy pozostałe składniki – siekane zioła, pędy i przyprawy.
Pumpernikiel z pastą z awokado i robakiem
Składniki:
kilka kromek pumpernikla
awokado
1 opakowanie kremowego serka np. Bielucha
szczypta chili
ząbek czosnku
czerwona cebula
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki oliwy
szczypta czarnego sezamu
garść sporych krewetek
mięta
Przygotowanie:
Chlebek kroimy w trójkąty. Z awokado przygotowujemy salsę serową. Czosnek, cebulę, chili, zioła siekamy, awokado kroimy w kostkę i mieszamy z serkiem i sokiem z cytryny. Krewetki smażymy na oliwie, a następnie dorzucamy miętę, by zrobić z niej chrupkie chipsy. Kanareczki serwujemy – chlebek, pasta, robak i zioło dla ozdoby. Smacznego!
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"