Materiał promocyjny

Karminadle, krupniok i kluski śląskie na dzień dobry

Kucharz Andrzej Polan specjalnie dla wszystkich Baś przygotował w Dzień Dobry TVN potrawy kuchni śląskiej: karminadle, czyli kotlety mielone z oscypkiem, ciapkapustę, czyli puree ziemniaczane z kapustą i boczkiem, grzybowe kluski śląskie i krupniok jak kotlet domowy. Wszystkim Barbarom składamy najserdeczniejsze życzenia! Kto z Was lubi kluski z dziurką?

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Karminadle, czyli kotlety mielone (w wersji z oscypkiem)

Składniki:

przyprawa do potraw

1kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

bułka tarta

4 bułki kajzerki

100 g oscypka

200 g smalcu

2 cebule

2 jajka

Przygotowanie:

Mięso mieszamy z namoczoną bułką, żółtkiem i przesmażoną cebulą. Doprawiamy przyprawą do potraw, obtaczamy w białku i bułce tartej wymieszanej z tartym oscypkiem. Kotlety podajemy np. z ciapkapustą.

Ciapkapusta, czyli puree ziemniaczane z kapustą i boczkiem

Składniki:

przyprawa do potraw

200 g boczku wędzonego

600 g kapusty kiszonej

1 kg ziemniaków

cebula

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy do potraw. W osobnym garnku gotujemy kiszoną kapustę. Cebulę i boczek kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni. Do boczku i cebuli dodajemy odcedzoną ugotowaną kapustę kiszoną i ugotowane ziemniaki.

Grzybowe kluski śląskie

Składniki:

przyprawa do potraw

bulion grzybowy

250 g mąki ziemniaczanej

20 g grzybów suszonych

1 kg ziemniaków

2 jajka

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę. Z ziemniaków formujemy okrągłą bryłę, nożem dzielimy na 4 równe części. Ćwiartkę masy wyjmujemy, w wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, by powierzchnia bryły była równa. Do całości dodajemy odłożone ziemniaki, jajka, przesianą przyprawę do potraw, zmiksowane na puder suszone grzyby. Wyrabiamy całość na jednolitą masę, porcjujemy na małe kawałki i formujemy okrągłe kluski z dziurką w środku. Kluski gotujemy w wodzie z dodatkiem bulionu grzybowego.

Krupniok jak kotlet domowy

Składniki:

przyprawa do potraw

500 g wątróbki drobiowej

ogórki kwaszone

100 g kaszy gryczanej

rosół z kury

olej do smażenia

3 łyżki mąki

2 cebule

jajko

Przygotowanie:

Cebulę kroimy i przesmażamy na patelni, dodajemy kaszę, chwilę smażymy razem i podlewamy rosołem z kury. Wątróbkę kroimy w drobną kostkę. Do miękkiej kaszy dodajemy wątróbkę, jajko, mąkę. Doprawiamy przyprawą do potraw i posiekanym koperkiem. Masę kładziemy łyżka na patelnię i smażymy kotlety. Podajemy z ogórkami kiszonymi.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości