Przepisy kulinarne

Karminadle, krupniok i kluski śląskie na dzień dobry

Kucharz Andrzej Polan specjalnie dla wszystkich Baś przygotował w Dzień Dobry TVN potrawy kuchni śląskiej: karminadle, czyli kotlety mielone z oscypkiem, ciapkapustę, czyli puree ziemniaczane z kapustą i boczkiem, grzybowe kluski śląskie i krupniok jak kotlet domowy. Wszystkim Barbarom składamy najserdeczniejsze życzenia! Kto z Was lubi kluski z dziurką?

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News


Karminadle, czyli kotlety mielone (w wersji z oscypkiem)
Składniki:
przyprawa do potraw
1kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego   
bułka tarta
4 bułki kajzerki
100 g oscypka
200 g smalcu
2 cebule
2 jajka

Przygotowanie:
Mięso mieszamy z namoczoną bułką, żółtkiem i przesmażoną cebulą. Doprawiamy przyprawą do potraw, obtaczamy w białku i bułce tartej wymieszanej z tartym oscypkiem. Kotlety podajemy np. z ciapkapustą.

Ciapkapusta, czyli puree ziemniaczane z kapustą i boczkiem
Składniki:
przyprawa do potraw
200 g boczku wędzonego
600 g kapusty kiszonej
1 kg ziemniaków
cebula

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy do potraw. W osobnym garnku gotujemy kiszoną kapustę. Cebulę i boczek kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni. Do boczku i cebuli dodajemy odcedzoną ugotowaną kapustę kiszoną i ugotowane ziemniaki.

Grzybowe kluski śląskie
Składniki:
przyprawa do potraw
bulion grzybowy
250 g mąki ziemniaczanej
20 g grzybów suszonych   
1 kg ziemniaków
2 jajka

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę. Z ziemniaków formujemy okrągłą bryłę, nożem dzielimy na 4 równe części. Ćwiartkę masy wyjmujemy, w wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, by powierzchnia bryły była równa. Do całości dodajemy odłożone ziemniaki, jajka, przesianą przyprawę do potraw, zmiksowane na puder suszone grzyby. Wyrabiamy całość na jednolitą masę, porcjujemy na małe kawałki i formujemy okrągłe kluski z dziurką w środku. Kluski gotujemy w wodzie z dodatkiem bulionu grzybowego. 

Krupniok jak kotlet domowy
Składniki:
przyprawa do potraw
500 g wątróbki drobiowej
ogórki kwaszone    
100 g kaszy gryczanej
rosół z kury
olej do smażenia
3 łyżki mąki
2 cebule
jajko

Przygotowanie:
Cebulę kroimy i przesmażamy na patelni, dodajemy kaszę, chwilę smażymy razem i podlewamy rosołem z kury. Wątróbkę kroimy w drobną kostkę. Do miękkiej kaszy dodajemy wątróbkę, jajko, mąkę. Doprawiamy przyprawą do potraw i posiekanym koperkiem. Masę kładziemy łyżka na patelnię i smażymy kotlety. Podajemy z ogórkami kiszonymi.


Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
52
4