Święta Bożego Narodzenia już za dwa tygodnie, a to oznacza, że w naszych kuchniach wkrótce pachnieć będzie kapustą, grzybami, grochem, makiem i karpiem. Mistrz Andrzej Polan zdradza swoje sekretne przepisy na pierogi z grochem na kapuście smażonej, łazanki z kapustą i grzybami dla tych, którzy pierogów nie lubią lepić oraz struclę drożdżową z kapustą i grzybami. Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
Pierogi z grochem na kapuście smażonej
Składniki:
szklanka ciepłej wody
3,5 szklanki mąki
4 łyżki oleju
1 jajko
Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto na pierogi. Musi być miękkie i elastyczne.
Składniki farszu:
przyprawa do potraw
150 g orzechów włoskich
500 g grochu łuskanego
500 g kiszonej kapusty
kminek
100 g masła
2 ziemniaki
2 cebule
Przygotowanie:
Groch gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy do potraw. Pod koniec gotowania do grochu dodajemy ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Cebulę szklimy na maśle, dodajemy posiekane orzechy. Odcedzony groch z ziemniakami mielimy lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Łączymy z cebulą, orzechami. Doprawiamy przyprawą do potraw i kminkiem mielonym. Kapustę gotujemy na pół twardo. Podgotowaną wrzucamy na patelnię z przesmażoną cebulą na maśle. Doprawiamy przyprawą do potraw, pierogi podajemy na kapuście.
Łazanki z kapustą i grzybami dla tych, co pierogów nie lubią lepić
Składniki:
przyprawa do potraw
mąka do oprószenia cebuli
60 g suszonych grzybów
500 g makaronu lasagne
500 g kapusty kiszonej
100 g masła
2 cebule
Przygotowanie:
Grzyby namaczamy i gotujemy w wodzie. Makaron gotujemy z dodatkiem przyprawy do potraw, odcedzamy i kroimy na drobne łazanki czyli kwadraciki. Kapustę gotujemy 2 krotnie odcedzając ją, a następnie dodajemy wywar z grzybów do dalszego gotowania. Ugotowaną szatkujemy bardzo drobno. Na patelni na maśle szklimy cebulę, dodajemy posiekane grzyby. Lekko oprószamy mąką. Ugotowaną kapustę łączymy z cebulą i grzybami, doprawiamy przyprawą do potraw i łączymy z łazankami. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy łazanki z kapustą i grzybami. Łazanki podajemy z barszczem.
Strucla drożdżowa z kapustą, grzybami
Składniki:
przyprawa do potraw
100 g grzybów suszonych
500 g kapusty kiszonej
kminek
500 ml wody
15 g drożdzy
100 g masła
900 g mąki
3 cebule
2 jajka
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej, niegorącej wodzie, dodajemy mąkę, przesianą przyprawę do potraw. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Kapustę gotujemy, dwukrotnie odcedzamy. Grzyby namoczone gotujemy, siekamy drobno a wodę z gotowania grzybów pozostawiamy do barszczu. Cebulę szklimy na maśle, dodajemy grzyby, kapustę. Doprawiamy przyprawą do potraw. Do gorącej kapusty z grzybami wbijamy jajka, wszystko razem mieszamy, aż masa się lekko zetnie. Farsz wykładamy na rozwałkowane ciasto drożdżowe i zwijamy struclę. Wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy w temp. 180 stopni około 40 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"