Materiał promocyjny

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Jan i Jakub Kuroniowie przygotowali dziś w kuchni Dzień Dobry TVN kapuśniak ze słodkiej kapusty, guacamole i paprykę faszerowaną mięsem.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Składniki:

2 l wywaru mięsnego lub wody

700 g kapusty młodej

500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę

1 duża cebula

4 grzybki suszone

200 g kiełbasy lub boczku wędzonego

olej lub smalec jeśli wędlina ma za mało tłuszczu

1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

kminek, majeranek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:

Ziemniaki zalewamy częścią wywaru i gotujemy do miękkości. Grzyby myjemy, moczymy, gotujemy i drobno siekamy. Kapustę kroimy w drobne paseczki. Kiełbasę lub boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni,razem z posiekaną drobno cebulą. Dodajemy kapustę oraz kminek i majeranek. Posiekane grzyby, wywar z grzybów, koncentrat łączymy z cebulą, kiełbasą i kapustą. Na końcu dodajemy ziemniaki oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy jeszcze około 20 minut i doprawiamy do smaku.

Guacamole

Składniki:

2 dojrzałe awokado

2 cebule

1 limonka

500 g pomidorów

1 ząbek czosnku

50 ml oliwy

4 małe papryczki chili (ostre)

pół pęczka natki pietruszki

pół pęczka kolendry

sól, pieprz

Przygotowanie:

Owoce awokado kroimy na pół, usuwamy pestki i łyżką wyjmujemy miąższ. Cebulę i czosnek obieramy, z papryczek usuwamy pestki. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy w kostkę. Łączymy wszystkie składniki i miksujemy na gładka masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oliwą oraz sokiem z limonki. Podajemy z nachos.

Papryka faszerowana mięsem

Składniki:

8 papryk zielonych

3 pomidory

200 g ryżu

700 g mielonego mięsa

3 ząbki czosnku

2 cebule

2 jaja

2 łyżki oleju

tymianek, majeranek, rozmaryn

sól, pieprz

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody i odcedzamy lekko twardy. Czosnek siekamy i ucieramy z odrobiną soli, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na łyżce oleju. Mieszamy mięso, ryż, jaja, cebulę, czosnek i przyprawy: posiekane świeże zioła, lub suszone, sól i pieprz. Mieszamy farsz, a następnie myjemy papryki, wydrążamy środki. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Papryki nadziewamy farszem, układamy w na blasze, dodajemy trochę oleju. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości