Materiał promocyjny

Kapuśniaczki z boczkiem

Zapraszamy na kolejne rodzinne gotowanie w Dzień Dobry TVN. Swoje ulubione potrawy przygotowały: Monika Walecka, blogerka kulinarna oraz jej mama Stanisława Chmielnicka. W Konkursie „Rodzinne gotowanie” może uczestniczyć każda osoba pełnoletnia, która zgłosi się do konkursu i prześle na adres gotowanie@tvn.pl wykonane przez siebie zdjęcie rodziny oraz przepis kulinarny.

Kapuśniaczki z boczkiem

Składniki:

4 szklanki mąki

2 żółtka

60 g drożdży

1 szklanka śmietany

200 g masła

Przygotowanie:

Drożdże kruszmy i rozpuszczamy w śmietanie. Masło siekamy z mąką, żółtkami, szczyptą soli. Dodajemy śmietanę z drożdżami. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy w okrąg i dzielimy na osiem.

Składniki:

1 młoda kapusta

2 cebule

100 g boczku wędzonego

1 jajko

Bulion Kucharek

Przyprawa uniwersalna Kucharek

Przygotowanie:

Boczek przesmażamy na patelni wraz z cebulą. Kapustę kroimy drobno i wrzucamy na niedużą ilość gotującej wody z dodatkiem bulionu Kucharek. Podgotowaną kapustę odcedzamy, odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do boczku z cebulą. Wbijamy jajko, doprawiamy pieprzem czarnym, przyprawą uniwersalną Kucharek. Farsz wykładamy na ciasto, zwijamy rożki. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni.

Zupa rzodkiewkowa

Składniki:

2 pęczki rzodkiewki

100 ml białego wina

1 cebula

100 g masła

100 ml śmietany 36%

Rosół warzywny Kucharek

Przygotowanie:

Rzodkiewki dokładnie myjemy, oddzielamy od liści. Liście siekamy drobno, a same rzodkiewki kroimy w kostkę. Pokrojone rzodkiewki podsmażamy na łyżce masła. W garnku podsmażamy cebulę, dodajemy posiekane liście rzodkiewki. Chwilę smażymy i podlewamy białym winem. Odparowujemy chwilę. Rosół warzywny Kucharek zagotowujemy w wodzie i dodajemy do przesmażonych liści rzodkiewek. Wszystko razem gotujemy, a następnie miksujemy. Na koniec dodajemy śmietanę. Przed podaniem zupę posypujemy przesmażonymi rzodkiewkami i liśćmi rzodkiewki.

Tarta z bryndzą i miętą

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

200 g szpinaku

1 cebula

1 ząbek czosnku

40 g masła

150 g bryndzy

3 sztuki jajka

200 ml śmietany

Świeża mięta

Przyprawa uniwersalna Kucharek

Biały pieprz

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwałkowujemy, wykładamy nim blaszkę. Nakłuwamy widelcem, smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy przyprawą uniwersalną Kucharek i jeszcze przed wypieczeniem wstawiamy do lodówki. Po 30 minutach wstawiamy do piekarnika na temp. 200 stopni. wypiekamy na złoty kolor. Cebulkę i czosnek przesmażamy na maśle, dodajemy liście szpinaku i świeżą miętę. Jajka mieszamy ze śmietaną i białym pieprzem. Na podpieczony blat ciasta wykładamy szpinak, zalewamy masą jajeczno- śmietanową i wierzch posypujemy kawałkami bryndzy. Zapiekamy w piecu jeszcze około 30 minut w temp. 180 stopni.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości