Materiał promocyjny

Kapucha z beczki

Amatorów smacznej i pachnącej kapusty kiszonej z pewnością ucieszą przepisy mistrza Andrzeja Polana.

Brukselki con carne pod ptysiowym ciastem

Składniki:

Mięso mielone - 1 kg

Brukselka - 400 g

Pomidorki cherry - 200 g

Cebula - 3 sztuki

Czosnek - 2 ząbki

Olej - 100 ml

Pomidory w zalewie - 1 puszka

Ser żółty - 80 g

Tortilla lub Lasagne

Ostra papryczka chilli

Sos sojowy

Kumin

Oregano

Majeranek

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulkę szklimy na oleju, dodajemy czosnek, mięso i smażymy. Dodajemy wszystkie przyprawy, sos sojowy i pomidory z puszki. Dusimy wszystko około 20 minut. Pod koniec dodajemy połowę podgotowanych, pokrojonych na połówki brukselek. Mieszamy wszystko razem i jeszcze dusimy 20 minut. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy placek tortilli lub lasagne, układamy warstwę brukselki con carne. Na wierzch kładziemy podgotowane brukselki i pomidorki cherry. Wierzch posypujemy serem. Odstawiamy na bok i zabieramy się za ciasto parzone:

Mąka - 250 g

Woda - 250 ml

Masło - 125 g

Jaja - 4 sztuki

Sól

Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Do wrzątku wrzucamy mąkę, mieszając zaparzamy wszystko razem. Powstaje nam "niezły kluch", ale proszę się tym kompletnie nie przejmować. Teraz dodajemy kolejno po jednym jajku dokładnie mieszając. Powstałym ciastem zalewamy wszystko, co mamy w naczyniu, posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Placki z kiszonej kapusty z papryką i pieczarkami

Składniki:

Kapusta kiszona - 250 g

Papryka - 1 sztuka

Pieczarki - 100 g

Cebula dymka 1 pęczek

koperek

Mleko - 200 ml

Mąka 200 g

Jajko

Sól, pieprz

Papryka

Przygotowanie:

Kapustę dobrze odciskamy, kroimy i gotujemy w niewielkiej ilości wody do miękkości. Mleko miksujemy z mąką, jajkiem i przyprawami. Paprykę czerwoną, pieczarki kroimy lub ścieramy na tarce. Kapustę przestudzoną, łączymy z papryką, pieczarkami, cebulką koprem i łączymy z ciastem. Na patelni rozgrzewamy olej, i smażymy małe placuszki na złoty kolor z obu stron. Do ciasta można dołożyć pokrojoną w paski wędzonkę. Świetnie smakuje z ostrym sosem pomidorowym.

Strudel z kapustą albo pieczony gołąbek

Składniki:

Kapusta biała - 500 g

Ziemniaki - 200 g

Cebula - 2 sztuki

Szynka - 150 g

Orzechy włoskie 100 g

Majeranek

Sól

Pieprz czarny

Przygotowanie:

Kapustę kroimy i gotujemy do miękkości. Cebulę przesmażamy na maśle, dodajemy szynkę, kapustę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Na koniec dodajemy orzechy pokrojone. Wszystko razem staramy się jeszcze poddusić na małym ogniu. Tak jak bigos.

Ciasto filo - 1 opakowanie.

Jajo - 2 sztuki

Masło - 100 g

Przygotowanie:

Arkusze ciasta filo smarujemy masłem, wykładamy farsz i zwijamy strudel a la gołąbek. Smarujemy jajkiem i pieczemy w temp. 180 stopni C na złoty kolor.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości