Kapturnica – pielęgnacja i uprawa. Jak kapturnica wabi owady

GettyImages-893078296.jpg
GettyImages-893078296.jpg
Kapturnica to jeden z nielicznych gatunków roślin, który żywi się m.in. muchami. Dzięki swojej budowie jest w stanie zatrzymać owady wewnątrz kielicha, a następnie rozpuścić je i wchłonąć, czerpiąc z nich potrzebne składniki odżywcze. Poznaj podstawy pielęgnacji kapturnicy i dowiedz się, jak uprawiać owadożerny kwiat.

Kapturnica jest wyjątkową rośliną, którą docenią nie tylko wielbiciele egzotycznych i owadożernych gatunków. Dobrze odnajduje się w polskim klimacie, a w okresie letnim może być także ozdobną rośliną doniczkową na tarasie lub w altance. Jak pielęgnować i uprawiać kwiat w domowych warunkach? Jak kapturnica przyciąga do siebie owady?

Kapturnica – opis rośliny

Kapturnica to jedna z roślin owadożernych , pochodząca z terenów Ameryki Północnej. Rośnie na mokradłach, brzegach rzek i jezior. Jako kwiat naturalizowany spotykana jest w Azji i Europie, głównie w Szwajcarii i Irlandii. Jako roślina pokazowa, uprawiana jest w ogrodach botanicznych na całym świecie.

Młode liście kapturnicy skierowane są ku górze, z czasem przekształcają się w formę typowego kapturka, który osłania otwór kwiatu. Są liśćmi pułapkowymi, które wytwarzają odurzający i paraliżujący owady płyn. Kwiaty kapturnicy rosną pojedynczo, osiągają średnicę około 5-7cm, są w kolorze brązowym lub ciemnożółtym. W zależności od gatunku kapturnica może być rośliną bezwonną lub wytwarzającą nieprzyjemny i dosyć silny zapach . Warto mieć to na uwadze podczas wyboru kwiatów do uprawy w domu.

Kapturnica – jak uprawiać i pielęgnować roślinę

Kapturnica należy do gatunku roślin, które nie wymagają bezpośredniego kontaktu z promieniami słonecznymi, dlatego też może być uprawiana w domu przez cały rok . Najlepiej trzymać ją w doniczce na parapecie przy oknie, do którego w ciągu dnia wpada duża ilość światła. Roślina nie potrzebuje wysokich temperatur do prawidłowego rozwoju i dobrze radzi sobie w polskim klimacie. Zimy również nie są dla niej uciążliwe, bez problemu może rosnąć nawet w temperaturach ledwo powyżej zera. Najlepsze podłoże dla kapturnicy i innych roślin owadożernych to gleba o kwaśnym odczynie , pH której mieści się między 3,0 a 5,0. W doniczkach warto stosować ziemię do storczyków albo mieszaninę kwaśnego torfu ze żwirkiem kwarcowym lub gruboziarnistym piaskiem, w proporcjach 1:1. Co ważne, kapturnica należy do kwiatów, których nie powinno się nawozić – może to doprowadzić do poważnych uszkodzeń korzeni i obumarcia rośliny.

Kapturnica – jak i czym ją podlewać

Utrzymanie odpowiedniego poziomu wilgotności jest kluczowe w pielęgnacji kapturnicy. Chodzi nie tylko o wilgotność gleby, ale również o odpowiedni stopień nawilżenia powietrza w pomieszczeniu, w którym roślina się znajduje. Najprostszym na to sposobem jest umieszczenie w pobliżu kapturnicy pojemnika z wodą.

Kapturnice podlewa się wyłącznie poprzez podsiąkanie , czyli wlewanie wody do podstawki doniczki, w której kwiat rośnie. Jednocześnie, w przypadku roślin wystawianych latem na zewnątrz, nie trzeba martwić się o deszcz – kapturnica powinna poradzić sobie z deszczówką. Kwiaty uprawiane w domu powinny być podlewane wodą destylowaną lub filtrowaną. Lepiej unikać kranówki, która może być dla rośliny zbyt twarda i w efekcie doprowadzić do jej obumarcia. Nie należy również zalewać kielichów rośliny, w których znajduje się płyn owadobójczy.

W ciągu dnia kapturnica powinna mieć dostęp do naturalnego światła, które pomaga jej prawidłowo się rozwijać. Jeśli warunki pogodowe nie pozwalają na wykorzystanie promieni słonecznych, do ogrzewania rośliny można użyć specjalnych świetlówek.

Jak kapturnica wabi owady

W naturalnym środowisku, rosnąc przy mokradłach, kapturnice żywią się ciałami owadów . Swoją mięsożerność zawdzięczają barwnym kwiatom, kielichom i liściom, które przyciągają ich przyszły pokarm. Owady liczą na znalezienie wewnątrz rośliny odżywczego nektaru i nie spodziewają się tego, że już nigdy się z niej nie wydostaną.

Liście dorosłej rośliny formują się w puchary, w środku których, oprócz wabiącego nektaru, znajduje się odurzający płyn. To właśnie on zatrzymuje owady wewnątrz rośliny i uniemożliwia im ucieczkę . W niedługim czasie po złapaniu pokarmu kapturnica zaczyna wydzielać enzymy, które rozkładają ciała owadów, a następnie pomagają im wniknąć w głąb komórek, znajdujących się w liściach i kielichach rośliny.

Zobacz film: Przygotuj balkon na wiosnę. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości