W kuchni Dzień Dobry TVN kanapkowe szaleństwo. Jan Kuroń przygotował dla nas: kanapki: z pastrami, PO’ BOY ze smażonymi krewetkami, Croque Monsiuer i burgery buraczane. Kanapka z pastrami
Składniki:
Sos:
8 łyżek oliwy
1 starty ząbek czosnku
1 garść posiekanej natki pietruszki
1 łyżka octu jabłkowego
sól
pieprz
Nadzienie:
2 grube i dość duże kromki chleba razowego
1 czubata łyżka musztardy
300 g pastrami pokrojonego w plastry
3 łyżki kiszonej kapusty
2 łyżki posiekanych suszonych śliwek
Przygotowanie:
W misce wymieszaj oliwę, czosnek, natkę, ocet oraz sól i pieprz. Całość zblenduj lub bardzo dobrze wymieszaj (w tym drugim przypadku dobrze jest odstawić dressing na min. godzinę, do przegryzienia). Kiszoną kapustę zmieszaj z suszonymi śliwkami. Na chlebie rozsmaruj musztardę, ułóż plastry pastrami oraz warstwę kapusty. Całość polej dressingiem i przykryj pieczywem.
Kanapka PO’ BOY ze smażonymi krewetkami
Składniki:
Sos:
3 łyżki majonezu lub majonezu
1 czubata łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
kilkanaście posiekanych kaparów
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka posiekanego szczypioru
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 drobno posiekany lub przeciśnięty ząbek czosnku
odrobina skórki z cytryny
sól
pieprz
ewentualnie sos chili
Krewetki:
3 łyżki oleju lub oliwy
400 g obranych krewetek
1 łyżka wędzonej papryki
2 przeciśnięte ząbki czosnku
sól
pieprz
1/3 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
Środek:
10 plastrów ogórków konserwowych
posiekana główka sałaty lodowej
kilka pomidorów pokrojonych w plastry
kilkanaście krążków czerwonej cebuli
3 małe bagietki przekrojone wzdłuż
Przygotowanie:
W misce wymieszaj za pomocą trzepaczki wszystkie składniki niezbędne do dressingu. Odstaw do lodówki. Krewetki dopraw papryką, solą, pieprzem oraz czosnkiem. Do niewielkiej torebki foliowej wsyp oba rodzaje mąki (kukurydzianą oraz pszenną), a następnie przełóż tam krewetki. Potrząsaj energicznie do momentu, kiedy krewetki się „zapanierują”. Smaż na rozgrzanym ogniu, po 2 min. z każdej strony. Obie części pieczywa posmaruj dressingiem. Połóż sałatę lodową, pomidor, pikle oraz krążki cebuli. Na tym ułóż krewetki, a następnie wszystko obficie polej dressingiem. Złóż kanapki.
Kanapka Croque Monsiuer
Składniki:
Sos:
20 g masła
20 g mąki pszennej
40 0 ml mleka
sól
pieprz
odrobina gałki muszkatołowej (mielonej)
Środek:
300 g startego ostrego sera, np. gruyere
70 g startego parmezanu lub odpowiednika
12 kromek pieczywa, pozbawionych skórki
4 łyżki ostrej musztardy do smarowania
300 g szynki dobrej jakości pokrojonej w dość grube plastry
Przygotowanie:
W rondlu rozpuść powoli masło, kiedy zacznie się pienić, dodaj mąkę i smaż przez 2–3 min. na małym ogniu. Następnie dolewaj jednostajnie, powoli mleko. Podgrzewaj na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Kiedy sos zacznie gęstnieć, mieszaj częściej, dodaj sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Wsyp parmezan, zamieszaj i odstaw. Wstaw grzanki (toster, piekarnik, patelnia). Kawałek pieczywa posmaruj musztardą, dodaj plaster lub dwa szynki, posyp gruyerem i przykryj drugim kawałkiem pieczywa. Tak powstałą kanapkę polej sosem i posyp jeszcze odrobiną sera gruyere. Kanapki zapiekaj w 180 st. C. przez 5 min. z jednej strony , a następnie do zrumienia drugiej.
Burgery buraczane
Składniki:
Kotlety:
1/2 kg obranych i startych buraków
100 g ugotowanej kaszy jaglanej
1 jajko
1 łyżeczka posiekanego drobno rozmarynu
2 ząbki czosnku drobno posiekane lub starte
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka octu jabłkowego
sól
pieprz
Środek:
kilka bułek pełnoziarnistych (okrągłych)
kilka ogórków konserwowych pokrojonych w plastry
2 cebule pokrojone krążki
parę łyżek majonezu
100 g rukoli
150 g fety
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na burgery wymieszaj w misce i wyrabiaj przez parę minut. Uformuj kotlety, ułóż na papierze do pieczenia i zapiekaj w 180 st. C. przez 20 min. Na przekrojone bułki nałóż majonez, następnie rukolę, ogórki, kotlet, krążki cebuli i fetę. Dodaj plaster pomidora.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"