Kanapki i kanapy

Kanapki
Kanapki
Najpopularniejsze w naszym menu. Najprostsze a zarazem dające pole do popisu. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował mega i mini kanapki.

Mega kanapka z wołowiną

Składniki:

2 x 200 g antrykotu wołowego

4 ząbki czosnku

tymianek

6 łyżek oleju rzepakowego

1 mały bochenek chleba

2 pomidory

1 sałata rzymska

Dresing:

1 ogórek

1 łyżeczka kaparów

1 pęczek natki pietruszki

1 mała czerwona cebulka

6 łyżek majonezu

sos worchester

tabasco

4-5 patyki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Mięso zamarynować z czosnku wymieszanym z tymiankiem i oliwą z oliwek i pieprzem. Odstawić do lodówki na wet na 2 dni.

Chleb obkroić z „piętek” obraz boków aby powstał sześcian. Następnie przekroić wzdłuż na trzy części i opiec je na suchej patelni. Na tej samej patelni rozgrzać odrobinę oleju i usmażyć zamarynowaną wołowinę przez 3-4 minuty z każdej strony. Mięso odstawić aby „odpoczęło”. Następnie pokroić w plastry.

Dresing:

Ogórka przekroić wzdłuż na połowy i łyżeczka wybrać pestki. Pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z kaparami, posiekaną natką pietruszki oraz drobno posiekaną cebulką. Dodać majonez oraz sosy. Doprawić sola i pieprzem do smaku.

Na spód bochenka ułożyć 3 liście sałaty, na wierzch połowę pokrojonego w plastry mięsa oraz jednego pokrojonego w plastry pomidora. Polać połową dresingu. Ułożyć środkową część chleba i powtórzyć czynności z pozostałymi składnikami. Przykryć górą chleba. Przebić 4-5 patykami do szaszłyków i pokroić.

Kanapki Pulled pork

2 kg łopatki wieprzowej

4 łyżki soli

1 łyżka pieprzu

6 łyżek cukru trzcinowego

2 łyżki słodkiej papryki

4 gałązki tymianku

4 ząbki czosnku

1 łyżka pieprzu cayenne

5 łyżek octu winnego

3 łyżki oliwy

1 łyżka musztardy francuskiej

5 łyżek majonezu

3 łyżki kwaśnej śmietany

0,5 cytryny

2 łyżki cukru

2 marchewki

1 główka młodej kapusty

sól i pieprz

bułki do hamburgerów

Sposób przygotowania:

Mięso ułożyć na kratce do pieczenia ułożonej na blasze. Przyprawy, cukier, ocet i oliwę zmiksować w robocie kuchennym na pastę. Pastą natrzeć mięso i wstawić do lodówki aby się zamarynowało na około 3 godziny. Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Piec mięso przez około 3,5 godziny.

Colesław:

Musztardę wymieszać z majonezem, śmietaną sokiem z cytryny i cukrem. Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce. Kapustę i marchewkę wymieszać i połączyć z sosem. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.

Jajko, bekon, pomidor

Składniki:

6 kromek chleba tostowego

2 jajka

4 plasterki bekonu

1 duży pomidor

majonez

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kromki chleba opiec w tosterze lub w piekarniku. Jajka usmażyć na patelni tak aby żółtko było płynne. Plasterki bekonu usmażyć na suchej patelni aż będą chrupiące. Pomidora pokroić w plasterki.

Kromki chleba posmarować majonezem. Na dwie kromki ułożyć po jednym sadzonym jajku, przykryć kromką chleba. Następnie ułożyć po plasterku pomidora i po dwa plasterki bekonu. Przykryć kolejną kromką chleba i przekroić na trójkąty.

Crostini z bobem

Składniki:

250 g ugotowanego, obranego bobu

1 ząbek czosnku

20 g startego parmezanu

0,5 łyżeczki soli

2-3 szczypty pieprzu

2-3 łyżki oliwy

8 kromek ciabatty

8 listków bazylii do ozdoby

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki z wyjątkiem ciabatty i listków bazylii umieścić w misce, wymieszać i lekko rozgnieść przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Kromki ciabatty skropić oliwą i opiec z każdej strony. Na wierzch nałożyć pastę z bobu i udekorować każdą kromkę listkiem bazylii.

Bruschetta

Składniki:

3-4 kromki wiejskiego chleba

1 duży dojrzały pomidor

1 ząbek czosnku

oliwa z oliwek

5-6 dużych liści bazylii

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kromki chleba opiec w piekarniku lub na suchej patelni.

Pomidora pokroić w kostkę. Wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem i listkami bazylii oraz oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. Całość nałożyć na pieczywo. Skropić oliwą.

Focaccia

Pieczywo:

25 g świeżych drożdży

1 szczypta cukru

400 ml wody

650 g mąki

½ łyżeczki soli

1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatki:

250 ml pesto

20 plasterków szynki parmeńskiej

3 kule mozarelli

3 duże pomidory

sól i pieprz

30 wykałaczek

Przygotowanie:

W dużej misce rozpuścić drożdże i cukier w wodzie. Dodać mąkę i sól i oliwę z oliwek, wyrobić na gładka masę. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Blachę o wymiarach około 25 x 35 cm natłuścić oliwą, wyłożyć na nią ciasto i natłuszczonymi dłońmi równomiernie je rozprowadzić, odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC. Całość posolić i skropić z wierzchu oliwą. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 – 30 minut. Odstawić do ostygnięcia i przekroić wzdłuż na połowę.

Wewnętrzne części pieczywa posmarować pesto. Na spodnią część ułożyć pokrojone w plasterki pomidora, następnie plastry mozarelli i szynki. Na wierzchu ułożyć drugą cześć pieczywa. Wszystko spiąć wykałaczkami i pokroić na około 30 kawałków- tak aby każdy kawałek spinała jedna wykałaczka.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości