Najpopularniejsze w naszym menu. Najprostsze a zarazem dające pole do popisu. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował mega i mini kanapki.Mega kanapka z wołowiną
Składniki:
2 x 200 g antrykotu wołowego
4 ząbki czosnku
tymianek
6 łyżek oleju rzepakowego
1 mały bochenek chleba
2 pomidory
1 sałata rzymska
Dresing:
1 ogórek
1 łyżeczka kaparów
1 pęczek natki pietruszki
1 mała czerwona cebulka
6 łyżek majonezu
sos worchester
tabasco
4-5 patyki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
Mięso zamarynować z czosnku wymieszanym z tymiankiem i oliwą z oliwek i pieprzem. Odstawić do lodówki na wet na 2 dni.
Chleb obkroić z „piętek” obraz boków aby powstał sześcian. Następnie przekroić wzdłuż na trzy części i opiec je na suchej patelni. Na tej samej patelni rozgrzać odrobinę oleju i usmażyć zamarynowaną wołowinę przez 3-4 minuty z każdej strony. Mięso odstawić aby „odpoczęło”. Następnie pokroić w plastry.
Dresing:
Ogórka przekroić wzdłuż na połowy i łyżeczka wybrać pestki. Pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z kaparami, posiekaną natką pietruszki oraz drobno posiekaną cebulką. Dodać majonez oraz sosy. Doprawić sola i pieprzem do smaku.
Na spód bochenka ułożyć 3 liście sałaty, na wierzch połowę pokrojonego w plastry mięsa oraz jednego pokrojonego w plastry pomidora. Polać połową dresingu. Ułożyć środkową część chleba i powtórzyć czynności z pozostałymi składnikami. Przykryć górą chleba. Przebić 4-5 patykami do szaszłyków i pokroić.
Kanapki Pulled pork
2 kg łopatki wieprzowej
4 łyżki soli
1 łyżka pieprzu
6 łyżek cukru trzcinowego
2 łyżki słodkiej papryki
4 gałązki tymianku
4 ząbki czosnku
1 łyżka pieprzu cayenne
5 łyżek octu winnego
3 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy francuskiej
5 łyżek majonezu
3 łyżki kwaśnej śmietany
0,5 cytryny
2 łyżki cukru
2 marchewki
1 główka młodej kapusty
sól i pieprz
bułki do hamburgerów
Sposób przygotowania:
Mięso ułożyć na kratce do pieczenia ułożonej na blasze. Przyprawy, cukier, ocet i oliwę zmiksować w robocie kuchennym na pastę. Pastą natrzeć mięso i wstawić do lodówki aby się zamarynowało na około 3 godziny. Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Piec mięso przez około 3,5 godziny.
Colesław:
Musztardę wymieszać z majonezem, śmietaną sokiem z cytryny i cukrem. Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce. Kapustę i marchewkę wymieszać i połączyć z sosem. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.
Jajko, bekon, pomidor
Składniki:
6 kromek chleba tostowego
2 jajka
4 plasterki bekonu
1 duży pomidor
majonez
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kromki chleba opiec w tosterze lub w piekarniku. Jajka usmażyć na patelni tak aby żółtko było płynne. Plasterki bekonu usmażyć na suchej patelni aż będą chrupiące. Pomidora pokroić w plasterki.
Kromki chleba posmarować majonezem. Na dwie kromki ułożyć po jednym sadzonym jajku, przykryć kromką chleba. Następnie ułożyć po plasterku pomidora i po dwa plasterki bekonu. Przykryć kolejną kromką chleba i przekroić na trójkąty.
Crostini z bobem
Składniki:
250 g ugotowanego, obranego bobu
1 ząbek czosnku
20 g startego parmezanu
0,5 łyżeczki soli
2-3 szczypty pieprzu
2-3 łyżki oliwy
8 kromek ciabatty
8 listków bazylii do ozdoby
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki z wyjątkiem ciabatty i listków bazylii umieścić w misce, wymieszać i lekko rozgnieść przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Kromki ciabatty skropić oliwą i opiec z każdej strony. Na wierzch nałożyć pastę z bobu i udekorować każdą kromkę listkiem bazylii.
Bruschetta
Składniki:
3-4 kromki wiejskiego chleba
1 duży dojrzały pomidor
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
5-6 dużych liści bazylii
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kromki chleba opiec w piekarniku lub na suchej patelni.
Pomidora pokroić w kostkę. Wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem i listkami bazylii oraz oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. Całość nałożyć na pieczywo. Skropić oliwą.
Focaccia
Pieczywo:
25 g świeżych drożdży
1 szczypta cukru
400 ml wody
650 g mąki
½ łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki:
250 ml pesto
20 plasterków szynki parmeńskiej
3 kule mozarelli
3 duże pomidory
sól i pieprz
30 wykałaczek
Przygotowanie:
W dużej misce rozpuścić drożdże i cukier w wodzie. Dodać mąkę i sól i oliwę z oliwek, wyrobić na gładka masę. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Blachę o wymiarach około 25 x 35 cm natłuścić oliwą, wyłożyć na nią ciasto i natłuszczonymi dłońmi równomiernie je rozprowadzić, odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC. Całość posolić i skropić z wierzchu oliwą. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 – 30 minut. Odstawić do ostygnięcia i przekroić wzdłuż na połowę.
Wewnętrzne części pieczywa posmarować pesto. Na spodnią część ułożyć pokrojone w plasterki pomidora, następnie plastry mozarelli i szynki. Na wierzchu ułożyć drugą cześć pieczywa. Wszystko spiąć wykałaczkami i pokroić na około 30 kawałków- tak aby każdy kawałek spinała jedna wykałaczka.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Polecane w Gorących tematach
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"