Oto przepisy na przepyszne kanapki, które możesz zabrać ze sobą nie tylko na plażę! Zapraszamy do kuchni w studiu Dzień Dobry Wakacje.
KANAPKI NA PLAŻE INSPIROWANE PODRÓŻAMI BASI STARECKIEJ I PIOTRA BRUŚKLEPACKIEGO
SYCYLIJSKA KANAPKA Z LODAMI (GELATO CON BRIOCHE) (4 porcje)
80 g masła
200 g gorzkiej czekolady
200 ml śmietany kremówki 32 %
1 garść obranych pistacji
1 garść płatków migdałowych
4 słodkie bułki typu brioche
500 ml lodów
Otarta skórka z 1 pomarańczy
W rondelku rozpuścić masło. Zdjąć z ognia i dodać startą czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści, dodać śmietanę. Pistację i migdały posiekać. Bułkę rozkroić i nałożyć lody. Polać je sosem. Na koniec dodać skórkę z pomarańczy, pistacje i migdały. Przykryć wierzchnią częścią bułki.
KOREAŃSKA SMAŻONA KANAPKA Z KIMCHI I STEKIEM (4 porcje)
200 g antrykotu wołowego
sól
8 kromek chleba pszennego na zakwasie
majonez
200 g kimchi
150 g sera cheddar
4 jajka
olej do smażenia
pieprz
½ pęczka dymki
kilka gałązek kolendry
Stek smażyć po 1,5 minuty z każdej strony. Następnie posolić i pokroić w plasterki. Połowę kromek chleba posmarować majonezem. Następnie nałożyć na nie kimchi, mięso i starty ser. Przykryć pozostałym pieczywem. Ścisnąć i zamoczyć w roztrzepanym w misce jajku. Usmażyć na patelni z obu stron. Gdy kanapki będą już apetycznie rumiane, a ser się rozpuści, należy zdjąć je z patelni. Przekroić na pół, ułożyć na talerzu, oprószyć zmielonym pieprzem i udekorować posiekaną dymką oraz kolendrą.
WARSZAWSKA BUŁKA Z PIECZARKAMI (4 porcje)
500 g pieczarek
1 cebula
4 ząbki czosnku
100 g masła
sól i pieprz
½ pęczka natki
4 bułki pszenne paluchy
Pieczarki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Na maśle poddusić cebulę z czosnkiem. Gdy składniki się zeszklą dodać pieczarki. Doprawić je do smaku solą i pieprzem. Dusić przez 5 minut. Pod koniec dodać posiekaną natkę. Odciąć końcówkę bułek i wydrążyć z nich miąższ jak na hot doga. Nałożyć do środka pieczarki.
GRECKA KANAPKA Z KALMARAMI I PASTĄ FAVA (4 porcje)
400 g ugotowanego grochu
120 ml oliwy
1 łyżka octu winnego
sól i pieprz
4 tuby kalmarów mrożonych
3 ząbki czosnku
1 cytryna
1,2 pęczka natki
4 kromki chleba na zakwasie
4 łyżeczki kaparów
1 czerwona cebula
1 łyżka suszonej słodkiej papryki
Ciepły groch zmiksować z połową oliwy i octem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kalmary pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę i podsmażyć na niej czosnek. Następnie dodać kalmary. Smażyć je przez minutę. Pod koniec smażenia doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i dodać trochę posiekanej natki. Pieczywo posmarować favą, nałożyć kalmary, posypać kaparami, posiekaną w cienkie piórka cebulą i natką.