Przepisy kulinarne

Kanapka z metra cięta - pyszna i zdrowa

W ramach akcji "5 porcji zdrowia" Katarzyna Glinka i Andrzej Polan przygotowali dania, które nie tylko są pyszne, ale również zawierają wiele witamin. Na stole pojawiły się: kanapka z metra cięta z serkiem, rzodkiewką i orzechami do soku pomidorowego, kurczak z pikantną kiełbasą, rozmarynem do soku jabłkowego oraz ciasto karmelowe z truskawkami do soku pomarańczowego. Smacznego!

 

 

Kanapka z metra cięta z serkiem, rzodkiewką i orzechami do soku pomidorowego

Składniki:
3 pęczki rzodkiewki
1 papryka czerwona
100 g orzechów arachidowych
cukier
sól
pieprz
świeża kolendra
świeża mięta
1 cm świeżego imbiru
2 sztuki chleba rustykalnego       
400 g białego twarogu
masło klarowane
1 cytryna

Przygotowanie:
Orzechy prażymy na patelni. Lekko posypujemy cukrem. Rzodkiewki kroimy w plasterki, łączymy z imbirem tartym, posiekanymi ziołami, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy delikatnie solą. Wszystko ugniatamy, aby rzodkiewki zaczęły puszczać sok. Chleb smarujemy masłem i przygotowujemy grzanki na patelni lub w piekarniku. Na każdą grzankę kładziemy porcję twarożku. Na talerzu układamy porcje sałatki z rzodkiewki, na wierzch grzankę z twarogiem, wszystko posypujemy orzechami.

Kurczak z pikantną kiełbasą, rozmarynem do soku jabłkowego

Składniki:
1 kurczak           
300 g pikantnej kiełbasy
10 młodych ziemniaków
2 czerwone cebule
oregano świeże
rozmaryn
1 pomarańcza

Przygotowanie:
Na patelni przesmażamy kawałki kiełbasy, zdejmujemy z patelni i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Kurczaka porcjujemy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem,  obsmażamy na tłuszczu ze smażenia kiełbasy. Kurczaka układamy między kiełbaskami w naczyniu, jeszcze połówki młodego ziemniaka, ćwiartki cebuli czerwonej. Raz jeszcze oprószamy przyprawami, świeżym oregano, rozmarynem, skórką z pomarańczy, skrapiamy olejem i wstawiamy na ok. godzinę do piekarnika  nagrzanego do 190 st. C.

Ciasto karmelowe z truskawkami do soku pomarańczowego

Składniki:
Ciasto drożdżowe
1 kg mąki
500 ml mleka               
200 g cukru           
cukier waniliowy
200 g masła           
6 żółtek       
2 jajka           
60 g drożdży

Przygotowanie:
Z ww. składników przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia.

Składniki:
1 kg truskawek           
260 g cukru           
120 g masła               
120 g śmietanki 30%           
100 g orzechów laskowych
100 g masła do obtaczania ciasta   
200 g cukru do obtaczania ciasta   
1 łyżka cynamonu

Przygotowanie:
Orzechy miksujemy. Cukier karmelizujemy, dodajemy masło i śmietanę. Na formę do ciasta wylewamy połowę karmelu, posypujemy orzechami laskowymi. Każdą kulkę ciasta obtaczamy w maśle, i w cukrze z cynamonem. Układamy w formie ciasto z małymi odstępami. Na wierzch wykładamy truskawki, polewamy pozostałym karmelem i orzechami, odstawiamy raz jeszcze do wyrośnięcia, pieczemy ok. 40 min. w 180 st. C.

Więcej na: www.5porcjizdrowia.tvn.pl

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
89
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0