Kanapka z jajkiem i awokado czy z pastą z batatów?

W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś Piotr Kucharski, który udowodnił, że kanapki nie muszą być nudne. Co powiecie na kanapki z awokado, jajkiem i sezamem lub z pastą z ciecierzycy i batatów?

Chleb wieloziarnisty

Składniki:

150 g mieszanych ziaren: siemię lniane, słonecznik, dynia, sezam plus porcja do posypania

1 łyżeczka octu

10 g drożdży

500 ml wody

500 g mąki orkiszowej jasnej

200 g mąki orkiszowej razowej lub pełnoziarnistej

15 g soli (1,5 łyżeczki)

Przygotowanie:

Ziarna podprażyć na patelni, zalać 150 ml wody, dodać łyżeczkę octu i odstawić do nasiąknięcia na 30 min. W misce wymieszać drożdże z wodą. Dodać mąkę, sól oraz nasączone ziarna z wodą. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić ręką w misce. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto jest gotowe, gdy podwoi swoją objętość. Ciasto przełożyć do dwóch nasmarowanych masłem podłużnych foremek o długości ok. 20 cm. U góry można posypać ziarnami. Odstawić do kolejnego wyrastania. Piekarnik rozgrzać do 220 st. C. Piec około 40–45 min. Po tym czasie wyjąć chleb z piekarnika i wyjąć z foremek, odstawić na kratkę do studzenia, aby odparował.

Pełnoziarniste grissini orkiszowe

Składniki:

10 g drożdży

300 ml wody

500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

2 łyżeczki oliwy

1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i gnieść przez około 5–7 min., aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie, warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania. Ciasto jest gotowe, gdy podwoi objętość. Ciasto przełożyć z powrotem na oprószoną mąką stolnicę, lekko zagnieść i podzielić na porcje po około 40 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze. Z każdej porcji uformować wałeczki o długości około 30 cm, ułożyć na dwóch lekko obsypanych mąką blachach do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Wstawiać kolejno po jednej blasze do piekarnika i piec 15–20 min. Po tym czasie wyjąć paluchy z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały. Paluchy po uformowaniu można zanurzyć w wodzie i obtoczyć w maku lub sezamie.

Kanapki warzywne

Składniki:

4 kromki dobrego chleba

1 ogórek

1 marchewka

1 papryka

pęczek szczypiorku

1 łyżka majonezu

sól i pieprz

Przygotowanie:

Pieczywo posmarować masłem. Ogórka kroić na paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Podobnie pokroić marchewkę. Paprykę pokroić w cienkie paski. Wszystko wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekamy szczypior i łyżkę majonezu. Mieszać i nałożyć na kanapki.

Kanapki z pastą awokado, jajkiem, sezamem

Składniki:

4 kromki dobrego chleba

1 dojrzałe awokado

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka soku z cytryny

sól i pieprz

2 jajka

sezam

Przygotowanie:

Awokado obrać i rozgnieść widelcem, dodać oliwy i soku z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Jajka usmażyć na patelni. Kanapki smarować pastą, dodać jajko i posypać sezamem.

Pasta z ciecierzycy i batatów z grissini

Składniki:

1 puszka ciecierzycy

3 łyżki pasty tahini

oliwa z oliwek

sok z cytryny

2 ząbki czosnku

kmin rzymski

pieprz cayenne

2 pieczone batat

Przygotowanie:

Ciecierzycę odsączyć i przełożyć do malaksera. Dodać pastę tahini, czosnek, około 100 ml oliwy z oliwek i sok z jednej cytryny. Zmiksować na gładką pastę. Doprawić kminem, papryką cayenne, solą i pieprzem. Dodać obrane bataty i zmiksować. Pastę spakować do pojemniczka i jeść przy pomocy grissini.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości