Materiał promocyjny

Kalafiory, brokuły, szparagi

Kalafiory, brokuły i szparagi na różne sposoby. Co wyróżnia kuchnię mistrza Andrzeja Polana?

Kotleciki z kalafiora

Składniki:

1 kalafior

2 jaja

1 łyżka mąka

2 łyżki ketchup

200 płatki kukurydziane

1 cebula

koperek, pieprz, sól

Przygotowanie:

Kalafiora gotujemy na półtwardo, rozgniatamy na drobne kawałeczki. Cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy do kalafiora. Do masy dodajemy żółtka, ketchup, mąkę i przyprawy. Z powstałej masy formujemy kotleciki i panierujemy w białku i płatkach kukurydzianych, ale wcześniej rozgniecionych. Smażymy na złoty kolor.

Brokuły w kruchym cieście

Składniki:

250 g mąka

100 g masło

1 jajko

2 żółtko

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

brokuły, kalafiory

ser mozzarella, parmezan, mimolette

Przygotowanie:

Z mąki, jajka, żółtek, masła oraz przypraw przygotowujemy kruche ciasto. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę, zajmujemy się kalafiorem i brokułami. Potrzebne będą nam same kwiaty tych warzyw, więc odcinamy im łodyżki przeznaczając je np. na zupę. Sery kroimy w drobną kostkę. Ciasto rozwałkujemy na około 1/2 cm taflę, kroimy ją następnie na kwadraty. Na każdy z nich kładziemy jeden kwiat brokułu lub kalafiora oraz pokrojony mix serowy. Zlepiamy w kształt pierożka, smarujemy żółtkiem i układamy na blaszce. Pieczemy w temp. 180 stopni, około 20 min.

Tort z warzywny

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

szparagi zielone - 1 pęczek

1 sztuka kalafior, brokuły

100 g sera pleśniowego

1 pęczek młodej marchwi

3 jajka

200 ml śmietana

bazylia świeża, pieprz, sól

Przygotowanie:

Ciasto rozwałkowujemy i układamy na okrągłej formie. Środek zasypujemy grochem i pieczemy w temp. 200 stopni około 20 minut. Po 10 minutach zdejmujemy groch i środek dopiekamy na złoto. Brokuły i kalafiora gotujemy w wodzie z solą i cukrem. Warzywa wyjmujemy osączamy i za pomocą widelca rozdrabniamy. Szparagi gotujemy i kroimy w kostkę. Na upieczone ciasto wykładamy powstałe puree z kalafiora i brokułu, wymieszane z serem pleśniowym. Na wierzch wykładamy pokrojone szparagi i marchewkę. Całość zalewamy śmietaną z jajkami.

Przepis autorstwa Andrzeja Polana.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości