Przepisy kulinarne

Kalafiory, brokuły, szparagi

Kalafiory, brokuły i szparagi na różne sposoby. Co wyróżnia kuchnię mistrza Andrzeja Polana?

Kotleciki z kalafiora

Składniki:
1 kalafior
2 jaja
1 łyżka mąka
2 łyżki ketchup
200 płatki kukurydziane
1 cebula
koperek, pieprz, sól

Przygotowanie:
Kalafiora gotujemy na półtwardo, rozgniatamy na drobne kawałeczki. Cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy do kalafiora. Do masy dodajemy żółtka, ketchup, mąkę i przyprawy. Z powstałej masy formujemy kotleciki i panierujemy w białku i płatkach kukurydzianych, ale wcześniej rozgniecionych. Smażymy na złoty kolor.

Brokuły w kruchym cieście

Składniki:
250 g mąka
100 g masło
1 jajko
2 żółtko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
brokuły, kalafiory
ser mozzarella, parmezan, mimolette

Przygotowanie:
Z mąki, jajka, żółtek, masła oraz przypraw przygotowujemy kruche ciasto. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę, zajmujemy się kalafiorem i brokułami. Potrzebne będą nam same kwiaty tych warzyw, więc odcinamy im łodyżki przeznaczając je np. na zupę. Sery kroimy w drobną kostkę. Ciasto rozwałkujemy na około 1/2 cm taflę, kroimy ją następnie na kwadraty. Na każdy z nich kładziemy jeden kwiat brokułu lub kalafiora oraz pokrojony mix serowy. Zlepiamy w kształt pierożka, smarujemy żółtkiem i układamy na blaszce. Pieczemy w temp. 180 stopni, około 20 min.

Tort z warzywny

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
szparagi zielone - 1 pęczek
1 sztuka kalafior, brokuły
100 g sera pleśniowego
1 pęczek młodej marchwi
3 jajka
200 ml śmietana
bazylia świeża, pieprz, sól

Przygotowanie:
Ciasto rozwałkowujemy i układamy na okrągłej formie. Środek zasypujemy grochem i pieczemy w temp. 200 stopni około 20 minut. Po 10 minutach zdejmujemy groch i środek dopiekamy na złoto. Brokuły i kalafiora gotujemy w wodzie z solą i cukrem. Warzywa wyjmujemy osączamy i za pomocą widelca rozdrabniamy. Szparagi gotujemy i kroimy w kostkę. Na upieczone ciasto wykładamy powstałe puree z kalafiora i brokułu, wymieszane z serem pleśniowym. Na wierzch wykładamy pokrojone szparagi i marchewkę. Całość zalewamy śmietaną z jajkami.

Przepis autorstwa Andrzeja Polana.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
89
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0