Przygotowanie: Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj przyprawy i mięso. Smaż, aż zbrązowieje. Dodaj brokuły i koncentrat pomidorowy , dopraw solą i pieprzem. Przełóż do foremki żaroodpornej. Wymieszaj w misce jajka z mlekiem. Zalej miksturą mięso i brokuły. Wstaw do piekarnika i piecz aż jajka się zetną. Podawaj z ryżem i sałatą.
Tempura z brokułów i puree z kalafiora
Puree: 1 kalafior podzielony na różyczki 1 litr mleka 100 g masła 100 ml śmietanki odrobina wanilii
Przygotowanie: Ugotuj kalafiora w mleku do miękkości przez 10-15 minut. Odsącz. Przełóż do garnuszka, wlej śmietanę , podgrzewaj przez 2 minuty. Przetrzyj przez sito. Dodaj masło i wanilię, podgrzej, dopraw solą i pieprzem.
Tempura z brokułów
Składniki: 1 brokuł podzielony na różyczki 200 g mąki 200 ml schłodzonej wody gazowanej 2 żółtka olej do smażenia
Przygotowanie: Wymieszaj mąkę z wodą i żółtkami. Dopraw solą i odstaw na 30 minut. Zblanszuj brokuły w osolonej wodzie (wystarczą 3 minuty). Odsącz. Zanurz w miksturze mączno-jajecznej. Smaż w głębokim tłuszczu na złoto. Podawaj z puree z kalafiora i pesto z rukoli.
Pesto z rukoli
Składniki: 1 pęczek rukoli 100 g orzeszków piniowych 2 ząbki czosnku 200 ml oliwy sól, pierz
Przygotowanie: Wszystkie składniki utrzyj w moździerzu na gładką pastę, dopraw solą i pieprzem.
Kalafior z brokułami i sałatką z cytrusów
Składniki: 200 g małych różyczek kalafiora 200 g małych różyczek brokułu 2 pomarańcze podzielone na segmenty 2 limonki podzielone na segmenty 1 obrana marchewka 2 grejpfruty podzielone na segmenty 100 ml oliwy sól, pieprz
Przygotowanie: Pokrój marchew w małe słupki. Wymieszaj z resztą składników, dopraw solą i pieprzem.