Kajzerki – Chajzerki w DDTVN

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan pokazał jak przygotować pyszne dania, w których główną rolę gra… kajzerka! Zobaczcie jak zmienić najzwyklejszą bułkę w pierwszorzędny frykas.

KAJZERKA – CHAJZERKA NA SŁONO

Składniki:

  • 50 g drożdży
    • 500 ml wody
      • 2 łyżki cukru
        • 1,5 łyżki soli
          • 150 ml oleju
            • 2 jajka

              PRZYGOTOWANIE:

              Drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier, olej i mąkę. Na koniec sól. Wszystko wyrabiamy dokładnie i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe porcje, każdą formujemy na kształt, bułki. Nacinamy tradycyjnie jak kajzerkę - w pięciu miejscach, ale proponuje, aby połowę bułek naciąć w środku a drugą od zewnątrz. Smarujemy masłem i wypiekamy w temp. 240 stopni na złoty kolor.

              CHAJZERKA Z FASOLĄ, BOCZKIEM I POMIDOREM DLA FILIPA

              Składniki:

              • 300 g białej fasoli gotowanej
                • 1 cebula
                  • 1 szklanka płatków owsianych
                    • 1 marchew
                      • 1 jajko
                        • natka pietruszki, lubczyk
                          • sól, pieprz
                            • olej
                              • pieczarki portobello

                                Na oleju przesmażamy cebulę i marchew. Przesmażone warzywa łączymy z fasolą, płatkami, jajkiem i miksujemy razem. Jeszcze natka, lubczyk, pieprz i sól do smaku. Masę dzielimy na porcje jak na kotlety i smażymy na patelni. Obok plasterki pieczarek.

                                • 10 cienkich plastrów boczku
                                  • 300 g kiełbasy krakowskiej suchej
                                    • 4 pomidory
                                      • cebula czerwona
                                        • 2 łyżki ketchupu
                                          • musztarda chrzanowa

                                            Pomidory kroimy w kostkę, łączymy z ketchupem, pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulą. Boczek i kiełbasę pokrojoną w plastry wysmażamy w piecu na chrupiąco.

                                            KAJZERKA Z KURCZAKIEM, ANANASEM I KUKURYDZĄ DLA GOSI

                                            Składniki:

                                            • 4 piesi z kurczaka
                                              • tymianek świeży
                                                • 1 cebula
                                                  • 1 ananas świeży
                                                    • 1 łyżka miodu
                                                      • czarny pieprz
                                                        • masło klarowane do smażenia

                                                          Na maśle, w towarzystwie plastrów cebuli przesmażamy zamarynowanego w tymianku, soli i czarnym pieprzu kurczaka. Na drugiej patelni ananasa z dodatkiem miodu i czarnego pieprzu.

                                                          • 200 g kukurydzy
                                                            • 2 łyżki majonezu
                                                              • musztarda do smaku
                                                                • kilka plasterków sera gouda
                                                                  • 200 g ser żółtego tartego
                                                                    • sałata lodowa
                                                                      • koperek

                                                                        Kukurydzę łączymy z majonezem, musztardą, tartym serem i koperkiem.

                                                                        KAJZERKA – CHAJZERKA MAŚLANA Z CZEKOLADĄ

                                                                        Składniki:

                                                                        • 1 kg mąki
                                                                          • 500 ml mleka
                                                                            • 70 g drożdży
                                                                              • 1 jajko
                                                                                • 140 g masła
                                                                                  • 60 g mleka w proszku
                                                                                    • 1 łyżka cukru
                                                                                      • 1 łyżka soli
                                                                                        • 1 kg gorzkiej czekolady

                                                                                          Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, mleka w proszku. Dodajemy rozpuszczone masło, jajko, mąkę, sól. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Dzielimy na porcje jak typowe bułki, formujemy w kształt bardziej podłużny, do każdej dając kawałek czekolady. Do dwóch porcji dodajemy pozostałą czekoladę rozpuszczoną, przerabiamy aby ciasto stało się czekoladowe. Z ciasta robimy cienki pasek. Bułki obwijamy wokół paskiem czekoladowego ciasta, odstawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy masłem.

                                                                                          Zobacz też:

                                                                                          Kubańskie smaki w DDTVN

                                                                                          W kuchni DDTVN: Smakowe majonezy do ulubionych potraw

                                                                                          Brytyjskie jedzenie – jaka jest tradycyjna kuchnia brytyjska?

                                                                                          Autor: Anna Kobyłka

                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości